Jan Garbarek - ":rarum"

ECMs «:rarum» – et plateselskap krysser sine spor

Det hører med til sjeldenhetene at det tyske jazzselskapet ECM gir ut samleplater. De to «Selected signs»-platene kom i henholdsvis 1997 og 2000, men bortsett fra disse har man vært nødt til å kjøpe hele album fra ECMs artister. Nå har tyskerne bestemt seg for å markere et slags 32-års jubileum, og kommer med hele 30 samleplater utover det neste året. Blant de første utgivelsene finner vi både Jan Garbarek og Terje Rypdal, som begge har håndplukket sine personlige favoritter fra ECM-katalogen.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Over 30 år etter den første utgivelsen har München-selskapet bestemt seg for å gi ut sine første samleplater fra ECMs historie. «:rarum» er navnet på serien, og nylig kom de første åtte bidragene i serien. Av disse er det to nordmenn representert; Jan Garbarek (II) og Terje Rypdal (VII). Men det stopper ikke med åtte, og 22 nye er planlagt og kommer utover høsten og til neste år, blant annet med bidrag fra andre musikere som Arild Andersen og Jon Christensen.

Noe av det spesielle med serien er musikernes involvering; alle har blitt bedt om å plukke ut egne favorittkutt fra sin egen katalog, bestemme rekkefølgen og skrive innleggsteksten. Slik prøver selskapet å skape et personlig preg på utgivelsene.

ECM er kjent for å ha en trofast fanskare, og det finnes eksempler på musikkentusiaster som kjøper alle nye ECM-plater som kommer ut. Det er mulig disse vil ha en del av materialet som nå blir tilgjengelig i serien, men for mange andre, og spesielt unge mennesker, er dette en måte å stifte nye musikalske bekjentskaper på.

De første åtte platene er ellers: «:rarum I» – Keith Jarrett, piano (dobbel-CD), «:rarum III» – Chick Corea, piano, «:rarum IV» – Gary Burton, vibrafon, «:rarum V» – Bill Frisell, gitar, «:rarum VI» – Art Ensemble of Chicago, band og «:rarum VIII» – Bobo Stenson, piano.

«:rarum II» er en dobbel-CD med Jan Garbarek på saksofon, hvor CD1 er dedisert verker fra Garbareks egne utgivelser. Her er spor fra bl.a. «Dansere» (1975), «Aftenland» (1979), «Paths, prints» (1981), «All those born with wings» (1986), «I took up the runes» (1990), «Twelve moons» (1992) og «Visible world» (1995). På CD2 ligger det stort sett spor hvor Garbarek medvirker på andre ECM-musikeres verker, bl.a. Keith Jarrett, Ralph Towner, Shankar og Miroslav Vitous.

«:rarum VII» er Terje Rypdal på gitar, og inneholder spor fra blant annet «Whenever I seem to be far away» (1974), «Chaser» (1985), «Waves» (1977), «Blue» (1986) og «If mountains could sing» (1994). Den lekkert designede serien distribueres her hjemme av Grappa.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev