Stillbilde fra videoen "OPP" av Kristin Minde (Foto: Ivonne Lecou)

Å bygge broer istedenfor murer

Artist og musiker Kristin Minde tok med seg familien og reiste til Mexico, der musikkvideoen «OPP» ble til.

Kalender

Opera for barna: Mozart som barn

23/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

New York? New York?! Here we go again

25/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

25/05/2024 Kl. 19:00

Oslo

I en tid der verdens ledere er stadig mer opptatt av å bygge murer, reiser musikken og kunsten motsvar med å bygge broer, sier Kristin Minde.

I Mexico, rett sør for grensen til USA, ble sangen «OPP» fra plata Hjerteslag (2018) til en musikkvideo om å være i en annen kultur, om å finne tilhørighet, finne venner og om den første forelskelsen.

Minde har med seg regissør Ola Martin Fjeld (leder for Kollisjon) og Kristoffer Grindheim på kamera/film.

– Hvorfor ville du spille inn denne videoen?
– Regissør Ola Martin hadde en idé til en film om barns følelsesverden mens de er med foreldre på ferie, sier Minde.

– Jeg kan selv huske hvordan det var å komme et sted å lukte, se, og å føle noe helt nytt. Og hvordan man som barn i løpet av veldig kort tid blir vant til det nye. Og følelsen av å dra derifra og oppleve en nesten helt umenneskelig savn. Det var noe av det vi ville fange på film.

– Jeg hadde veldig lyst å spille inn en video om å finne tilhørighet for barn. Vi lette en stund etter den rette vinklingen, men kom frem til at vi ville vise hvordan det kan være å være ny i en ukjent kultur, forteller hun.

– Hvorfor Mexico?
– Da Ola Martin og jeg startet å snakke om å lage en ny musikkvideo sammen, var han på flyttefot til Mexico. Da tenkte jeg at det hadde jo vært utrolig kult å spille inn der. Og gjennom de kontaktene han klarte å etablere etter bare noen måneder der, så fikk vi et fantastisk filmteam!, fortsetter Minde.

– Vi ønsket å vise en annen side av Mexico enn det som ofte har vært nevnt i media. Jo mer jeg hørte “build that wall” kjente jeg meg provosert på vegne av alle som ufortjent ble snakket ned. Og fikk lyst å vise det fra denne siden.

– I tillegg handler hele denne platen, som sangen til musikkvideoen er en del av, om å bygge broer istedenfor murer. Det gjelder jo oss her i like stor grad som i USA. Skal vi komme oss ut av uføret verden er i dag, må flere av oss tørre å peke på det som forener oss, fremfor det som skiller oss. Da må vi tørre å bli kjent med andre. Barn har det lettere her og viser veien for oss voksne. De viser det de føler av glede, sorg og usikkerhet.

Begge døtrene til Minde spiller i filmen, som avsluttes med at de reiser vekk og savner deres nye venner. Og det skjedde også i virkeligheten.

– På tross av at de ikke snakket samme språk og bare var sammen en uke, ble barna ble veldig knyttet sammen under innspillingen, og savner hverandre. Det er ikke få ganger jeg har måtte trøste jentene etter vi kom hjem igjen, sier hun.

Med i filmen: Ylva Minde Kråkenes, Liam Real, Isabella , Elinor Augusta Minde Kråkenes.

Regi/klipp: Ola Martin Fjeld, Fotograf: Kristoffer Grindheim.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.