Cato Strøm, administrerende direktør i TONO. 1. juli går han av med pensjon. (Foto: Kristian Dugstad/TONO)

TONOs Cato Strøm går av etter 33 år

Strøm går av med pensjon til sommeren, med over tre tiår som administrerende direktør for rettighetsorganisasjonen TONO bak seg.

Kalender

– Da kulturminister Lars Roar Langslet avviklet kringkastingsmonopolet i 1981 lå det i kortene at en medierevolusjon ville treffe Norge. Det var bakgrunnen for at jeg, etter råd fra mine sjefer i departementet der jeg var ansatt, begynte i TONO. Det ble nesten 40 intense, spennende, omveltende og morsomme år i opphavernes tjeneste, sier Cato Strøm i en pressemelding fra TONO.

I juni fyller han 70 år. Det lange arbeidsforholdet med TONO startet i januar 1983, da Strøm kom inn i organisasjonen som juridisk rådgiver. I 1986 ble han underdirektør og juridisk ansvarlig, og i 1989 overtok han som administrerende direktør. 1. juli går han av med pensjon.

Det har ikke bare vært én medierevolusjon som traff Norge, og verden, i Cato Strøms tid i TONO. I hans første år som administrerende direktør omsatte selskapet for 68,1 millioner kroner. I 2020 var dette økt til 712,4 millioner kroner. Tallene for 2021 offentliggjøres om få uker, opplyser selskapet.

– Det har vært et privilegium og en glede, sammen med fantastiske kolleger, å se TONO vokse i til å bli et av de mest inntektsbringende og kostnadseffektive kollektive forvaltningsselskapene i verden, fortsetter Strøm. – Et ettertraktet repertoar, god lovgivning og gode strategiske organisatoriske valg gjør at vi som selskap er der vi er i dag. Vi har dessuten klart oss bedre gjennom to år med pandemi enn de fleste andre kollektive forvaltningsselskaper i verden, ikke minst takket være tålmodige opphavere, et solid lovgrunnlag og en fantastisk dugnadsånd, sier han.

– Få, om noen, i Norge har bidratt så mye til norsk musikkliv, for norske komponister, låtskrivere, musikktekstforfattere og musikkforlag som det Cato Strøm har gjort i løpet av 33 år som administrerende direktør i TONO, sier styreleder i TONO, Jørgen Karlstrøm.
– Utviklingen de siste 30 år har vært enorm, og preget av store skifter i både teknologi, musikkbruk, og lisensieringsformer. Strøm har ledet TONO igjennom alle disse skiftene, og ikke minst igjennom de to siste, og svært utfordrende, årene med pandemi.

Arbeidet med å finne Strøms etterfølger er i gang, og styreleder Karlstrøm sier at de vil søke bredt for å finne den rette personen til å lede TONO de neste årene, i en tid hvor norsk musikkliv skal starte opp igjen etter pandemien og endringstakten i markedene øker.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Produksjon og plansjef

Carte Blanche

Kulturskolelærer, fiolin

Drammen kulturskole

Kulturskolelærer, klarinett

Drammen kulturskole

Organist

Kvinesdal kirkelige fellesråd

Akkompagnatør ved Unge Talenter

Barratt Due musikkinstitutt

Direktør

Teater Ibsen

Produsent

Oslo Circles

Markeds- og kommunikasjonsansvarlig

Stiftelsen Oslo Jazzfestival

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev