Erik Brataas (Foto: Vibeke Linn Blich, HjemmePC)

Musikkonline redder gammel norsk vinyl

Har du kjelleren full av gammel musikk? Kanskje du er eier det siste spillbare eksemplaret av en norsk plate som nå er umulig å få tak i? I så fall kan kanskje Musikkonline.no sørge for at musikken blir tilgjengelig for publikum på internett. Musiker Jens Magnus spilte inn en vinylplate i lite opplag på 80-tallet, i det CD-platen for alvor tok over. I dag er den obskure utgivelsen tilgjengelig for nedlasting. – Vi hører gjerne fra folk som har rettighetene til sjelden musikk, sier musikkonline-sjef Erik Brataas til Ballade.

Kalender

Av Knut Steen

Norske loft og kjellere er fulle av gammel norsk musikk som det i dag er umulig å få tak i. Mange av disse innspillingene utgjør spennende deler av lokal og nasjonal norsk musikkhistorie, som med tid og manglende oppmerksomhet kan gå tapt for all fremtid. Fredrikstadbandet Syndicate Of Swings selvtitulerte vinylutgivelse fra 1987, er et typisk eksempel.

I salg for første gang på 18 år
— Platen ble spilt inn akkurat i det CD-formatet tok over for vinylen og solgte rett og slett dårlig, forteller vokalist og gitarist Jens Magnus.

Men etter en prat med Erik Brataas forsto Magnus at det kanskje var håp for platen allikevel.

— For en kar som Brataas finnes ikke hindringer, bare muligheter. ”Du kan remastre den og digitalisere signalene. Da kan også denne platen med Syndicate of Swing gjenoppstå på nettet”, sa Brataas til meg. Etter en kort befippelse skjønte jeg hva han mente, og grep ideen begjærlig. Nå, snart tyve år etter utgivelsen, ligger hele albumet tilgjengelig på Musikkonline.no, forteller en begeistret Jens Magnus.

Bedre tjeneste med unikt materiale
Brataas har liten tro på noen ny vår for det for lengst nedlagte bandet, men er glad for å kunne bidra til å bevare denne typen utgivelser.

— Vi på Phonofile og Musikkonline.no synes de mulighetene nettet åpner for er både interessante og attraktive. Vi legger i prinsippet ut alle typer musikk, og er en av de få på markedet som ikke bare tenker på kommersielle krav. På den måten har vi en bedre tjeneste når vi kan tilby ellers utilgjengelige utgivelser i tillegg til det mer dagsaktuelle. Det er veldig fint at netthandler kan tilby mer enn den samme Christina Aguilera-låta som folk allikevel får tak i over alt, synes Brataas.

Samtidig understreker han at musikkonline.no ikke er ute etter å fungere som ukritisk antikvar.

— Vi driver med salg av musikkfiler, men det er selvfølgelig en hyggelig bivirkning at musikk blir bevart. Nå til dags er det vel vi som gjør det mest omfattende arbeidet på denne fronten – allerede i dag sitter vi på et digitalt arkiv der mye av musikken er vanskelig å finne.

Må ha rettigheter
All velvilje til tross – det er noen grenser for hvilke utgivelser Musikkonline.no kan legge ut for salg:

— Vi vil gjerne ha henvendelser fra folk som sitter på interessant materiale, men må selvfølgelig vurdere slike tilbud fra gang til gang, og tenke på at musikken skal kunne selges. Derfor er det viktig at den som kontakter oss har de nødvendige rettigheter til musikken, målsetningen må være at de som eier åndsverket kan tilgodesees med inntekter fra salget.

Brataas er glad for å kunne presentere musikk som kjøperne ikke visste eksisterte, men passer også på å understreke at musikk på nett ikke selger seg selv.

— Plater i nettdistribusjon må også reklameres for. Selv om musikken er tilgjengelig, betyr det ikke at folk finner den. Dette arbeidet må rettighetshaverne ta seg av selv, vi har ikke kapasitet til å vise frem alle utgivelsene i vår katalog så godt som vi kanskje skulle ønske.

Norsk musikk til utlandet
Men Brataas har tross begrensede midler stor tro på den digitale musikkhandens fremtid – også i Norge.

— Det blir stadig vanskeligere å få små utgivelser ut i de vanlige faghandlene, svært mye av det vi har å tilby er nesten umulig å få tak i for folk som bor utenfor de tettest befolkede østlandsområdene. Det er viktig å huske på at det finnes liv også utenfor storbyene, og for mange av disse er vi er veldig godt alternativ, mener Brataas, som også er dialog med et knippe utenlandske tilbydere av musikk på nett.

— Flere internasjonale tjenester er interesserte i den katalogen vi har, og vi kan vise til stadig økende salg av norsk musikk til utlandet. Dette er selvfølgelig interessant for oss og de artistene som selger musikken sin igjennom Musikkonline.no, så vi jobber hardt med å få til avtaler som både kjøper og selger kan være fornøyde med. Mer kan jeg ikke avsløre foreløpig, avslutter Brataas.

Sitter du på rettighetene til norske musikkutgivelser som er i fare for å gå tapt for fremtiden, er Erik Brataas å få tak i på phonofile@phonofile.com

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kommunikasjons-rådgiver

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Økonomikonsulent

Norges Korforbund

Konsertmester II / Second Concertmaster II

Kringkastingsorkestret (Kork)

Avdelingsleder II

Drammen kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev