– Hvem er Orun? Fortell kort om dere selv!
Vi er to brasilianere og to nordmenn som spiller afrojazz sammen. Vi møttes i Stavanger, hvor tre av oss studerte på jazzlinja samtidig på bachelor/master.
– Hvordan vil dere beskrive musikken deres? Hva ønsker dere å formidle?
Musikken vår er jazzmusikk med røtter i brasiliansk tradisjonell musikk. Den er veldig rytmisk fokusert, med mange forskjellige claver (rytmisk toneart) og taktarter. Det ligger et større budskap i musikken vår, det ligger kanskje ganske latent å se budskapet om å formidle en musikktradisjon fra en annen kultur, men denne kulturen eksisterer ikke i et vakuum. Det er holdninger og mennesker der ute som vil rive ned denne typen musikk, og som vil ødelegge kulturen hvor denne har oppstått. Det budskapet må løftes frem, denne musikken er en protest mot autoritative krefter som vil ødelegge samfunn for å tilfredsstille sin egen grådighet.
Hva tenker du/dere om denne digitale formidlingen av musikken gjennom Samspill Sessions?
Det er fantastisk at det gjøres initiativ på å formidle musikk i en tid hvor pandemi stopper så mye av kulturformidlingen. Samspill gjør en kjempejobb her, og går foran som et eksempel til etterfølgelse.
Her ser du videoen fra liveinnspillingen av låten «Caxixi»:
Kort omtale av bandet:
På Yorùbá-språket betyr orun «himmelen» eller «åndeverdenen som går parallelt med vår fysiske verden». Ordet kan også bety «solskinn». «Orun er en gave, og oppsummerer identiteten og etterforskningen til gruppen», beskriver de selv. Kvartetten baserer sin musikalske forskning på forfedrenes musikk, med fokus på den afrikanske arven i brasiliansk musikk og jazz. Orun har som mål å gjøre «etnisk redningsarbeid»; å ta tilbake det muntlige i musikalsk samspill og å ha klaven eller det rytmiske ostinat som hjørnestein. Orun jobber nå med Terreiros (religiøse plasser for afro-brasilianere, red.mrk.) og den spirituelle trommingen med instrumentene atabaques, ilús, abês, kubjeller og agogô, i tillegg til en rekke moderne elementer.
Les mer om Orun på Facebook, og her på Instagram.
OM SAMSPILL SESSIONS
Samspill og Ballade har startet opp et samarbeid om visning av en serie med korte konsertopptak i Samspill Sessions. Det er organisasjonen Samspill International Music Network som står bak initiativet, interesseorganisasjonen for profesjonelle, internasjonale utøvere bosatt i Norge. Ballade viser videoene til de seks artistene og bandene som er del av Samspill Sessions, der de seks har spilt inn to låter hver på scenen hos Nordic Black Theatre/Caféteatret på Grønland i Oslo. Det er fotograf og filmfotograf Elisa Bates som har gjort alle opptakene, og Bernt Isak Wærstad er med på lyd.
Til vanlig samarbeider Samspill med Cafe Sør i Oslo om konsertserien Sunday World, hvor nye artister og nye prosjekt får vist seg fram på en av Oslos myldrende livescener. Da koronautbruddet gjorde at samfunnet stengte ned i mars 2020 kunne ikke de resterende seks konsertene som var planlagt for vårens Sunday World-program gjennomføres som vanlig. Samspill hadde et ønske om å gi disse artistene et meningsfylt og alternativt tilbud til konserten, og rigget opp for opptak av liveframføringer i videoformat. De seks artistene i Samspill Sessions fikk tilbud om å spille inn og filme to låter hver live på Caféteateret, fordelt på tre intensive produksjonsdager.
Opptakene kommer i denne rekkefølgen:
29. sep. Orun – Caxixi
6. okt. Moisés Gadea – Tortillas
13. okt. Sondre Mæland – Opp og Stå
20. okt. Union of Cousins feat. Ifejilika – Bergen Blues
27. okt. The French Connection – Blanche et Bleue
3. nov. Diasporas – Panha-m bo Leva-m
10. nov. Orun – Do Pivete Pro Pivete
17. nov. Igor & Fetterforeningen – Plast
24. nov. Diasporas – Lua nha Testemunha
1. des. The French Connection – Mon Amie la Rose
8. des. Sondre Mæland – Angst
15. des. Moisés Gadea – Te Doy

Ballade video: Drømmer om barndommen
Super sommermeny med musikkvideoer fra Levina Storåkern x 2, St. Niklas, Quarter Wolf, Hamstermann, El Cartel, Therese Ulvan, STORM & Fixation, Ole Evenrud og Henning Kvitnes.

Hvor brenner det, Guro Furunes Pettersen og Chris Schaal?
Evner bransjen å bevare en grasrot av ny kreativ musikk og bransje utenfor hovedstaden? Og hva kjennetegner egentlig en vellykket undergrunnsscene?

– Øyafestivalen må ta et oppgjør
Utestedet Blå avslutter samarbeidet med Øyafestivalen i protest mot festivalens eierskap.

Øm virvelvind. Axel Skalstad (1992-2025): Jeg blir bare så glad av å se deg spille.
Minneordene over trommeslager Axel Skalstad er skrevet av Filip Roshauw. Skalstad gikk bort i en ulykke nylig, altfor ung med sine 32 år.

Så vanskelig er det ikke.
Hva om likestilling på festivalene bare var...helt vanlig?

Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025
Under årets møte ble de fleste foreslåtte endringene i vedtektene vedtatt, men noen sentrale forslag falt.