Fono-plata

FONO feirer 25 år med samleplate

Foreningen Norske Plateselskaper (FONO) markerer sin 25-årsdag ved å lansere samleplata ”FONO – 25 år i norsk musikks tjeneste”. Den er kun tilgjengelig via nedlasting, og koster ikke mer enn 49 kroner. Artistutvalget spenner fra Oslo Filharmoniske Orkester og Jens Book-Jenssen via Øystein Sevåg og The Brazz Brothers til El Caco og Safariari. En sketsj av Bård Tufte Johansen og Harald Eia innleder ballet.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Øyvind Holen

FONO er Europas eldste forening for uavhengige plateselskaper, og feirer i år sitt 25-årsjubileum. Bare Canada kan vise til en eldre organisasjon for sine uavhengige plateaktører.

Selve feiringen foregår i FONOs nye lokaler i Kongens gate 4 i dag klokka 14.00, men foreningen har også et jubileumstilbud til alle musikkinteresserte.

Digital samleplate

I dag lanseres samleplata ”FONO – 25 år i norsk musikks tjeneste», med 35 spor som spenner over store deler av norsk musikkhistorie. Som med den ferske CD-boksen ”Norge i 100” er utvalget svært eklektisk, men ellers er det store forskjeller på de to platelanseringene. Der bokssettet koster en snau tusenlapp, er FONO-plata din for 49 kroner. Og der boksen består av ti CD-plater, er FONO-plata bare tilgjengelig som nedlastbare lydfiler via Musikkonline.no.

Du kan heller ikke kjøpe enkeltfiler, for her er det hele albumet eller ingenting. Men da får du til gjengjeld en høyst variert samling med norsk musikk. Det begynner med Bård Tufte Johansen og Harald Eias sketsj ”Særoppgave om uavhengige plateselskap i Bergen”, og deretter bærer det ut i en jungel av musikk og plateselskaper.

Her er kjente artister som Saint Thomas, Vamp og Bjørn Berge side om side med folk som Thomas S, Frisk Luft og Nina Wroldsen. Her er Oslo-Filharmonien og Jens Book-Jenssen, El Caco og Maria Solheim. Du kan studere hele låtlista her.

Fest og innflytting i nye lokaler

FONO ventet i dag et stort oppbud av norske artister, og og masse hyggelige gjester fra platebransjen, media og departementene. Selve festtalen skal være ved statssekratær Yngve Slettholm i Kultur- og Kirekdepartementet. I tillegg til en urfremføring av et bestillingsverk for anldeningen, skal også årets Bjellesaupris deles ut.

Bjellesauprisen ble innstiftet av FONO i 1994, og tildeles årlig personer eller institusjoner som, ved å vise vei, har gjort en helt spesiell innsats for norsk musikk.

— Bjellesauprisen har tidligere gått til blant andre Erik Hillestad, Per Eirik Johansen, Musikkscenen Rockefeller – og ikke minst statsråd Valgerd Svarstad Haugland for uredd håndtering av de kommersielle rikskanalene, og for å ha tatt norsk musikkproduksjon på alvor, sier FONO-styremeldem Marit Karlsen i en kommentar i forkant av festlighetene.

Viktige saker og nedlastbar musikk

— Blant FONOs mange viktige merkesaker for norsk musikk har i alle år vært norskandelen på radio. For to år siden ble organisasjone endelig hørt, da vi foreslo for kulturministeren å endre NRKs vedtekter, samt innføre konsesjonskrav for de kommersielle operatørene, sier Karlsen, og konkluderer:

— Dette er også en viktig grunn til at 2005 viser seg å bli et meget godt år for norsk musikk.

Musikkonline.no har siden 2002 vært drevet av Phonofile, som FONO var en av grunnleggerne av. Phonofile AS ble etablert i 1999 som den første digitale musikktilbyder i Norge, og etablerte i 2002 også Norges første kommersielle konsumenttjeneste for salg av nedlastbare musikkfiler: www.musikkonline.no.

Gjennom årene har tjenesten utviklet seg til å bli den viktigste online-satsingen for FONO og norske plateselskaper. Nettstedet har samlet rettigheter til ca 150 norskeide selskaper i sin database, og over 60.000 enkeltinnspillinger eri dag tilgjengelig for nedlasting. Phonofile eies idag av FONO, TV2 Invest, NRK Aktivum og NOPA.

Ballade kommer etter hvert tilbake med mer stoff i forbindelse med feiringen av FONOs første 25 år.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev