Stillbilde fra Neon Vokals musikkvideo til sangen "Soajit" (Foto: Goodiebag)

Ballade Video XXXX: Flammer i blodet og alle hjerters dag

Blodfersk video med Ulver. Og flotte bidrag fra Neon Vokal, Trond Haugmark, Jimmy Smash, Sophía, Tove Bøygard og Tom Roger Aadland.

Kalender

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

In Dulci Jubilo

10/12/2023 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

Velkommen til en ny utgave av Ballade Video. I dag er det valentinsdagen, også kjent som alle hjerters dag. Og nettopp den sammensatte, men oppslukende kjærligheten er vel et av de vanligste temaene innen musikken. Det finner vi noen eksempler på her også – fra myke, blåfargede Chet Baker-referanser til Elisabeth Andreassens samisk-inspirerte kjærlighetsjoik til ektemannen.

 

Ulver: Russian Doll

Valentinsdagen har muligens sitt opphav i Lupercalia-feiringen, en religiøs romersk fest som ble feiret 15. februar. Dette var et ritual der prestene til guden Faunus, de såkalte luperci, utførte en blanding av beskyttelses- og fruktbarhetsritualer.

Ordet luperci kommer fra det latinske ordet for ulv, lupus. Presteskapet iførte seg ulveskinn, og skal blant annet ha slått kvinner med remmer for å gjøre dem fruktbare. Det danner i grunnen en fin overgang til Ulver, som med sin helt ferske single ”Russian Doll” tar opp temaer som mørk kjærlighet og menneskehandel.

Det er i februar i år nøyaktig 25 år siden bandet ga ut sitt første album, Bergtatt – Et Eeventyr i 5 Capitler. Jubileet blir blant annet markert med denne sangen og videoen, samt med et nytt album. Det kommer visstnok ut før sommeren, og er det 15. i rekken av Ulver-album.

– Denne sangen begynte med filmen «Lilja 4ever» av Lukas Moodysson, som kom tidlig på 2000-tallet, og traff oss som en murstein. ”Russian Doll” henspiller også på babusjkadukken som et objekt, et begjærsobjekt, som vi kombinerte med mise-en-abyme, en komposisjonsteknikk som plasserer bilder eller historier inni hverandre. I denne konteksten som en slags ond sirkel, forklarer bandleder Kristoffer Rygg.

Videoen er spilt inn i Thamesmead, London, hvor blant annet «A Clockwork Orange» og Aphex Twins «Come to Daddy» ble lagd. Den er filmet, regissert og produsert av Marek Stevens og Aurelia Bergs, og har Annija Raibekaze i hovedrollen.

LES OGSÅ intervju med Ulver i Ballades serie «Bak ordene»

 

Neon Vokal: Soajit (Muitte Mu)

Neon Vokal er en vokalgruppe som i følge dem selv ønsker å representere ”allsidighet, nytenkning og stemmelek” kombinert med et høyt musikalsk nivå. Her har de i hvert fall lagd en video som fortjener å bli lagt merke til, basert på en joik som Elisabeth Andreassen lagde under sin deltakelse på NRK-programmet «Muitte Mu».

Neon Vokal ble kåret til Norgesmestere i korsang i 2017, og vant sommeren 2018 også gull i folkemusikk-klassen under World Choir Games i Sør-Afrika. Det ambisiøse koret springer ut fra ungdomskoret Skedsmo Voices.

– Vi takker for at vi har fått lov til å gjøre vår versjon av denne joiken, og for at vi har fått lære mer om den fantastiske kunsten og språket joiken er, sier Neon Vokal, som består av sangere fra 17 til 23 år. Kunstnerisk leder for gruppen er Ingrid A. Danbolt, mens Ida Charlotte Finstad har arrangert ”Soajit”.

Den imponerende musikkvideoen er produsert av Goodiebag, med regi, foto og klipp av Sindre Scavenius. Produsent og koordinator for videoen er Ole-Martin Sandness, som også har vært kranfører. Markus Parlett har stått for lys og effekter.

Vi i Ballade Video mottar gjerne flere videoer fra kor og vokalgrupper.

 

Trond Haugmark: I Fall in Love Too Easily

Trond Haugmark sto bak den selvproduserte fortellerkonserten «My Buddy – en hyllest til Chet Baker». Albumet A Tribute to My Funny Valentine, som er en live-innspilling av showet fra Belleville i Oslo, ble sluppet 10. januar. Haugmark selv omtaler utgivelsen som en kontrast til mye av dagens populærmusikk.

– Det er kjærligheten som går igjen som tema, men også lengsel, ensomhet og vennskap. Chet Baker var en av jazzens fremste utøvere, og var en glimrende trompetist og sanger. Musikken hans er lett tilgjengelig, og fremføres på en lavmælt og svært personlig måte. Dette ønsker jeg å videreformidle med min nytolkning, sier Haugmark.

Trond Haugmark vokste opp i Verdal i Trøndelag, og begynte tidlig å spille piano. I 2015 ga han ut sitt debutalbum, My Reverie, som spente fra eldre jazz til mer moderne poplåter. Musikerne på det nye albumet er Helge Nysted på piano, Thomas Hvale på trommer, John Børge Askeland på kontrabass og Arne Hiort på trompet.

Vicky Kicks Lorenzo medvirker også i videoen, som er filmet og klippet av Kay Arne Johansen.

 

Jimmy Smash: Say It Again

Fredrikstad-duoen Jimmy Smash mener selv at de har etablert et lydbilde på tvers av sjangre, med en miks av digital programmering og analoge instrumenter som til sammen skaper en lun, varm og rik signatur.

Både musikken og videoen gjør det lett å se frem til varmere dager. Her møter vi danseren Safari Shabani en vakker vinterdag på Aker brygge, der han danser til fengende ”Say It Again” – et stykke myk og sommerlig pop-soul. Låten er hentet fra duoens kommende debut-EP, ”Bloom”, som slippes 6. mars 2020.

Jimmy Smash omtaler musikken sin som neo-soul, med elementer, samples og produksjonsteknikker fra pop, rap, soul, moderne R&B, americana og rock. Duoen består av Håvard Lyngstad og Mikkel Graham Guttormsen, og har alt fått positiv oppmerksomhet fra både NRK P3 og Bylarm.

Jimmy Smash debuterte med den digitale singelen “Macadamian” i 2017. Den har senere blitt fulgt opp av låter som “Fine Line”, “Weaker” og ”Everglance”. Videoen er lagd av produksjonsselskapet Lucky View, som Mikkel Graham Guttormsen er tilknyttet som prosjektleder og musikkprodusent.

 

Tove Bøygard og Tom Roger Aadland: Flamma i ditt blod

Sara Andersson står bak denne ferske musikkvideoen, der Tove Bøygard og Tom Roger Aadland fremfører ”Flamma i ditt blod”. Her synger de blant annet: Me må finne att leiken / Vere her og no / La meg tenne den veiken / Tenne flamma i ditt blod.

Tove Bøygard og Tom Roger Aadland skal gjøre tolv spillejobber rundt om i sør- og vest-Norge, og spiller blant annet på Røverstaden i Oslo på Kvinnedagen, 8. mars. Turnéen, som har fått navnet ”Jord & hav” starter opp dagen før, på Ås kulturhus. I forkant av spillejobbene har de to artistene skrevet flere nye låter sammen.

På ”Flamma i ditt blod” hører vi også tusenkunstneren Freddy Holm på banjo, bouzouki, lap steel, gitar og stryk, i tillegg til produksjon og miks. Jørun Bøgeberg spiller bass, mens Eivind Kløverød tar seg av trommer og perkusjon.

Sara Andersson står for både regi, filming og klipp.

 

Sophía: Choose Wisely Boy

Ballade Video skal være en arena for både etablerte og mindre etablerte artister – og representere et bredt utvalg av musikk og uttrykk. Her er en moderne pop-video med en artist som akkurat er i startgropen av karrieren. Det er 20 år gamle Sofie Fliflet Sollie fra Oslo, som bruker artistnavnet Sophía.

Som mange andre unge musikere har hun blant annet erfaring fra opptredener under Ungdommens Kulturmønstring, og har ellers studert musikk ved Viken folkehøgskole i Gjøvik. ”Choose Wisely Boy” er hennes første utgivelse, og ble opprinnelig lagt ut på strømmetjenester sist sommer. Nå har låten fått sin egen video, regissert og produsert av Vilde Byberg Smedstad.

Nicolay Madsen har filmet, mens Hermann Ellefsrud står bak klipp. Helene Mørken og Maren Vespestad er danserne i videoen. Den sistnevnte står også bak koreografien. Sangen er skrevet og produsert av Sophía selv.

 

Vi ønsker som vanlig våre lesere en god og musikalsk helg. Vi takker også for alle bidrag og forslag som fortsetter å komme inn. Send gjerne tips om aktuelle videoer til guro[at]ballade[punktum]no, og merk emnefeltet ”Ballade video”.

Om du vil sjekke ut vårt rikholdige kartotek over norske musikkvideoer fra det siste året, kan du gå til denne samlesiden.

 

Tove Bøygard er medlem av NOPAs styre. NOPA, Norsk Komponistforening og Musikkforleggerne er medlemmer i Foreningen Ballade, som er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.