Stillbilde fra Ila Autos "Gaffa og strips" (Foto: Thor Lønning Aarrestad)

Ballade Video XXXIX: Når hjertet brister

Bare surr det sammen med gaffa og strips. Ferske videoer med Ila Auto, Lumen Drones, Löv, Tre Små Kinesere og Avind.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Hjertelig velkommen til en ny utgave av Ballade Video. Vi nærmer oss nå vår førtiende utgave, og har som vanlig funnet frem et godt og variert knippe med norske musikkvideoer. Vi beveger oss fra bluegrass til dronerock, indie-viser og moderne pop.

God fornøyelse – og send oss gjerne tips om aktuelle videoer og artister som fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

 

Ila Auto: Gaffa og strips

Ila Auto har blitt kalt ”lokomotivet i norsk bluegrass”, og ga ut sin første plate, If You Keep Pickin’ it Might Never Heal, på Auto Records i 2006. Det ga dem Spellemannpris i country-klassen. Senere har det blitt flere album og EP-er. ”Gaffa og strips” er hentet fra det nye albumet, Piknik med døden, som slippes 14. februar 2020.

Ila Auto er kjent som et solid liveband, og har spilt på festivaler både i Norge og ute i Europa. Her har de fått med seg sangeren og låtskriveren Signe Marie Rustad, som nylig har fått strålende omtaler for sitt album When Words Flew Freely på Die With Your Boots On Records.

Ila Auto har røttene sine på Østlandet, og består av fetterne Kay Arne Sulutvedt og Are Fevang fra Vivestad og Høyjord, brødrene Matias Hilmar og Kristoffer Iversen fra Kolbotn samt Kai Henrik Ryen fra Kjelsås i Oslo. De trakterer blant annet instrumenter som gitarer, dobro, kontrabass, banjo, mandolin og vaskebrett.

– Denne sangen er goodbye strenge bluegrass-regler og hallo til elgitar, trommer og til og med et orgel bak i der et sted, sier Ila Auto om ”Gaffa og strips”. De presenterer låter fra Piknik med døden under en strømløs konsert på Rockefeller i Oslo onsdag 4. mars, og har offisiell slippfest for albumet på Stasjonen i Tønsberg lørdag 7. mars.

Regi og manus til videoen er ved Matias Hilmar Iversen og Thor Lønning Aarrestad, der sistnevnte også står for foto og klipp. Sangen er produsert, innspilt og mikset i Audioskop av Jørund Fluge Samuelsen.

 

Lumen Drones: Gorrlaus Slått

Lumen Drones debuterte i sin tid på den velrenommerte ECM-etiketten, og ga sent i fjor høst ut Umbra, som kom ut på Andreas Meland-selskapet Hubro*. Albumet ble svært godt mottatt, og dukket opp på flere av Årsbeste-listene her hjemme.

I Lumen Drones finner vi Nils Økland (feler), Per Steinar Lie (gitarer) og Ørjan Haaland (trommer). Lie og Haaland har spilt i rockeband som Low Frequency In Stereo, Undergrunnen og Action, Tension & Space, mens Økland har vært en av de store fornyerne av hardingfele-musikken. Alle har en tilknytning til Haugesund, der Hubro også holder til nå.

Bandet spiller en fascinerende og annerledes form for dronerock, der Øklands skimrende feler er med på å gi utgivelsen et anstrøk av folkemusikk. ”Gorrlaus slått” er fjerdesporet på Umbra, og er filmet av André Løyning i ABC-studioet i Etne.

Løyning har de siste årene hatt sitt eget produksjonsselskap, Saftflaske.no, og debuterte som dokumentarfilmskaper på Den norske filmfestivalen i Haugesund i 2016 med ”Cocks & Crosses – musikken som ikke ville dø”, en dokumentar om bandet Årabrot.

 

Löv: Take Me Home

Vi har presentert Löv før, blant annet i forbindelse med singelen ”Superhuman”. Den lovende trioen er basert i Oslo, og består av Marte Eberson, Øystein Skar og Martin Halla, der de to første begge var med i Highasakite. «Take Me Home» er regissert og produsert av Helge Brekke.

– Helge har laget en nydelig fin video som vi synes passer veldig godt til låta, med følelsen av å lengte til trygghet, varme og kjærlighet, uttalte Löv nylig til Musikknyheter.no, som hadde premiere på kortfilmen. – Videoen ble spilt inn en varm sommerdag i fjor i et svett øvingslokale, og Helge har fått frem både det såre og rå i låta.

14. februar slipper Löv endelig debutalbumet, som har fått tittelen Nostalgia. I den forbindelse spiller de både i Halden og på Kongsberg, samtidig som de skal delta på Bylarm senere i måneden.

 

Tre Små Kinesere: OK kompis

Tre Små Kinesere er veteraner innen norsk populærmusikk. De startet opp i Trondheim i 1988, og ga ut sin første singel, ”Hei verden”, året etter. I 1990 kom albumet 365 fri – det første av rundt et dusin LP- og CD-utgivelser. Ulf Risnes er i dag det eneste originalmedlemmet.

Det er nå 30 år siden 365 fri. Det feirer bandet med et nytt album. Drømmeanker ble sluppet 17. januar, og er utgitt via Grappa Musikkforlag. – En drøm skal ikke ha et anker, for da drømmer man ikke, sier Ulf Risnes. – Det er viktig for meg å ytre seg om noe folk bryr seg om, og jeg vil at vi skal jobbe hardt for å få det bedre.

Drømmeanker inneholder ti nye sanger, inkludert digitale singler som ”Det ska du få mæ te å tru”, ”Vente på rødt” og ”Engel i hjertet”. Videoen er lagd av Bjørn Michaelsen, som er en Trondheimsbasert regissør.

 

Avind: Så ser eg inn i mørket

Ukens siste video er med bandet Avind, som betyr misunnelse eller nag. I sentrum for dette prosjektet finner vi låtskriveren, gitaristen og sangeren Tonje Tafjord, som også har med seg Gudmund Bolstad Skjær (gitar), Amund Stokke (bass) og Eirik Kirkemyr (trommer).

”Så ser eg inn i mørket” omtaler de som en sang med et viktig budskap. Sangen er en oversettelse av «I See A Darkness» av den amerikanske sangeren Bonnie ”Prince” Billy, som opprinnelig ga ut låten på sitt debutalbum i 1998. Denne norske utgaven er spilt inn i Brageveien studio av Øyvind Røsrud Gundersen, og er filmet av Heidi Fjørtoft Klokk og Petter Christianslund.

Avind ga i mai 2019 ut debutalbumet Evig blenda på Snertingdal Records. Bandet debuterte med singelen ”Blodbakken” i 2013, og har senere gitt ut flere enkeltlåter, inkludert EP-en ”Stummande mørke” fra 2015. Den kommende helgen gjør de konserter i Oslo, Drammen og Bergen.

 

Vi ønsker som vanlig alle våre lesere en god og musikalsk helg. Og vi tar gjerne i mot tips og anbefalinger av aktuelle, norske videoer. Disse kan sendes til guro[at]ballade[punktum]no, og merkes Ballade Video.

Om du vil sjekke ut vårt rikholdige kartotek over musikkvideoer fra det siste året, kan du gå til denne samlesiden.

 

*Vi gjør oppmerksom på at Hubro Music drives av Andreas Meland, som er medlem av Ballades styre. Videoen er valgt ut av Arvid Skancke-Knutsen på uavhengig basis.

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev