Fredag 10. august mistet musikkbransjen en ildsjel av rang. Hilde Hammer sovnet stille inn etter en tøff kamp mot kreften.

Hilde Hammer, © Linn Carin Dirdal

Hilde skulle egentlig bli næringsmiddelingeniør. Hun tok ingeniørutdannelse, og patenterte produktet Bakeglans, et eggprodukt til spraying av boller, som ble snappet opp av alle de store bensinstasjonkjedene, samt 7-Eleven. En solid start, kan man trygt si. Men det var en ganske annen bransje som fristet mer.

Hilde kom inn i musikkbransjen i Oslo da hun startet klubben Maiden i 2004. Klubben fylte på det tidspunktet et tomrom etter So What, og på Maiden ble det holdt mengder med undergrunnskonserter innen metal, rock og synthbasert musikk. Faktisk hadde store band som Sabaton og Watain sine første konserter i Oslo på Maiden.

Deretter gikk ferden videre som daglig leder for AKKS Norge, samtidig som hun dro i gang Oslo Rock City Jamboree, en festival med rock og tatoveringer, to av Hildes største lidenskaper. Festivalarrangering ga mersmak, og i 2012 startet hun Bunker-festivalen, en undergrunns black metal-festival, i samarbeid med Neseblod records og Radar Booking. Det gikk, for å si det mildt, hardt for seg på festivalen, og den inneholdt noen konserter som publikum til stede trolig aldri kommer til å glemme.

Uansett hvor stort eller lite prosjekt Hilde gikk i gang med, var det med like mye stå-på-vilje, og hun var alltid åpen for å få med seg flere folk. Og hvis Hilde spurte, var det lett å svare ja. For man ville nemlig være i nærheten av henne. Det var aldri et kjedelig øyeblikk i Hildes selskap.

Les også: Om kjønn, sjanger og forandring

Hvis noe endte opp med å ikke gå så bra, var det bare å legge det bak seg, le litt av det og kjøre på med noe nytt. Hilde hadde enorme mengder energi og var et oppkomme av nye ideer, så én festival var selvfølgelig ikke nok. Hun ble mer og mer involvert i Inferno Metal Festival, først med å organisere tatovering-stands på festivalen. Og etter hvert overtok hun som prosjektansvarlig for Inferno Music Conference, et omfattende internasjonalt bransjetreff som arrangeres i forbindelse med Inferno. Og som om hun ikke var involvert i nok festivaler, satte hun også i gang med punkfestivalen Dogtown Streetpunk Weekend i Oslo.

På tampen av 2013 flyttet Hilde til Holmestrand, og så som vanlig straks muligheter der. Hun startet utestedet Fredag med gode burgere og god musikk. Så gikk hun i gang med å arrangere Dulpen-festivalen. I 2016 headlinet Kim Larsen for 2500 publikum i en park i Holmestrand. Det var med andre ord ikke bare metal som sto i hodet på Hilde. Hun hadde stor kunnskap om musikk og svært variert musikksmak, og leverte stadig ytterst dansbare sett som DJ. For det meste på utestedet Elsker, som hun etter hvert også ble medeier i.

Hilde gikk alltid og ruget på en god forretningsidé, noe som materialiserte seg i FestivalGruppen, som mange festivaler og arrangører har et forhold til. FestivalGruppen leverte blant annet festivalarmbånd, billettavtale og betalingsløsninger.

«Nå koser vi vårs, dere», var mantraet når hun var på byen med venner. Hun var som regel midtpunktet, med sin positive energi og inkluderende vesen, og passet hele tiden på at alle rundt bordet hadde det bra.

I november 2017 ble hun diagnostisert med hjernesvulst. Selv gjennom omfattende operasjoner og behandlinger beholdt hun humøret og humoren. Etter hvert som sykdommen skred frem, ble «enten går det bra, eller så går det over» den nye signaturfrasen. En galgenhumor som ytterst få ville ha evnet i samme situasjon. Dette ble også eksemplifisert gjennom Facebook-poster som «4 band jeg er glad jeg slipper å høre når jeg er dau».

Dessverre gitt det over så altfor tidlig. Men Hilde Hammer har satt varige spor både blant sine mange venner og ikke minst i en bransje som nå er preget av hennes bortgang. Hun vil bli dypt savnet.

Fredag 14. september kl. 15 arrangeres en minnestund for Hilde på Elsker. Alle er varmt velkomne.

Jan-Martin Jensen, Radar booking og Inferno Metal Festival
Pål Dimmen, Music Norway

Publisert:

Del: