Dalia Raudonikyté With Foto: Privat

Minneord om Dalia Raudonikyté With

Komponisten døde på Ullevål sykehus fredag 7. september, bare 48 år gammel.

Kalender

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera

13/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

Vi har mistet en av våre medsøstre.

Komponisten Dalia Raudonikyté With døde på Ullevål sykehus fredag 7. september, bare 48 år gammel. Hun var utholdende og tapper, etter at hun fikk påvist kreft i spiserøret i februar i år, men måtte til slutt gi tapt for sykdommen. Vi har mistet en hjertevenn, (hennes eget, gode, beksrivende uttrykk!), en faglig samarbeidspartner og en kjær kollega. Norsk Komponistforening har mistet et dyktig medlem og en kvinne. Norge og verden, har mistet en kunnskapsrik og spennende musikkskaper, både for akustiske instrumenter, men også innenfor det elektroakustiske domenet, der hun i senere tid benyttet surround, lydinstallasjoner, musikk konkret-kollasjer og samarbeidet med videoartister. For henne var både visuell kunst, litteratur, filosofi, datateknologi og etnografi innfallsvinkler til utforsking av lyd.

Med støtte fra Norges forskningsråd kom Dalia som 28-åring til Norges musikkhøgskole i 1998 for å studere komposisjon og elektroakustisk musikk. Da hadde hun en master i komposisjon og piano fra sitt hjemland, Litauen, og var allerede en renommert komponist der. Hun var imøtekommende, interessert, intelligent og lærte seg raskt det norske språket. Med et vinnende vesen, stor omsorg og omtenksomhet fikk hun gode og nære venner. I 2000 giftet hun seg, og fødte en sønn i 2001. I årene som fulgte tok hun en juridisk embetseksamen, og ble ansatt ved Utlendingsdirektoratet i 2008, som førstekonsulent.

Familien flyttet til USA i 2012, og ble der i 5 år. I løpet av denne perioden utga hun en CD med egne komposisjoner, ”Solitarius”, og etablerte nye kontakter med det amerikanske kunst- og musikkmiljøet i New York. Hun kom tilbake til Norge med påtroppende prosjekter og idéer. Dessverre skulle det ikke bli mulig å realisere mer enn dette ene: “She and Her Four Shadows” – et nytt verk for soprano og elektronisk lyd, fremført på Biermannsgården 21. desember 2017. Dalia etterlater seg sønnen Marius og mannen Trond Egil, søsteren Vida Thilesen og moren Danguolé Raudonikiené. Våre tanker går til hennes nærmeste familie her i Norge og til mamma, slektninger og venner i Vilnius. Fred over Dalias minne. Vi sørger dypt over at hun ikke lenger er sammen med oss.

På vegne av kolleger og venner i Norsk Komponistforening,
Kristin Norderval og Kari Beate Tandberg

Bisettelse
Dalia Raudonikyté With bisettes mandag 17. september kl 13.00 i Mariakirken på Stabekk.
Adresse: Nyveien 17, 1369 Stabekk

Det blir minnestund etterpå (circa 14:15) i Østerås kirke.
Adresse: Ovenbakken 10, 1361 Østerås.

Minnestunden er åpen for alle. Der blir det åpen mikrofon, med et enkelt lydanlegg for taler og musikk.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.