Stillbilde fra videoen til Marja Mortensson, filmet og produsert av Terje Trobe (Foto: Terje Trobe)

Ballade Video XXXIV: De kom fra solen

To nye premierer. Ferske og fine videoer med Kristin Sevaldsen, Jonas Ledang, Marja Mortensson, Sweetheart, Shandel & Samuels og Vassvik.

Kalender

Konsert: Palette

20/06/2024 Kl. 19:30, Døren (og baren) åpner kl. 18:30

Oslo

The Handover // Becco

20/06/2024 Kl. 20

Oslo

Salif Keita-konsert

21/06/2024 Kl. 19.30

Viken

Ensemble KammerKlang i Bugården kirke

21/06/2024 Kl. 18

Vestfold og Telemark

Dette er den nest siste runden med Ballade Video for i år. Det har hele veien vært en stor glede å sjekke pulsen på norsk musikkliv gjennom dette visuelle språket, som antar så mange former. Vi har presentert alt fra påkostede produksjoner til hjemmelagde videoer, og blir ofte slått av at begge deler kan fungere godt. Denne gangen setter vi særlig utropstegn ved ukens premierer, der blant andre Sigrun Norderval debuterer som musikkvideoregissør.

– Jeg fikk helt frie tøyler av Kristin Sevaldsen, som ikke så noe før jeg var ferdig. Jeg startet med å finne materiale som kledde atmosfæren i låten, og jobbet intuitivt etter det. Jeg tenkte at videoen skulle bli en meditativ, assosiativ reise, sier Norderval i en kommentar til oss.

Vi kan bare si: God fornøyelse!

 

KRISTIN SEVALDSEN: They Came From The Sun

Premiere! I anledning tildelingen av Nobels fredspris 2019 til Abiy Ahmed Ali lanseres denne musikkvideoen som en hyllest til barna og de unge som skal løfte jorden videre – og til mennesker som dedikerer sitt liv for å gjøre verden til et bedre og mer fredfylt sted. Som artist Kristin Sevaldsen sier det: – De med solen i hjertet.

– Idealisme og kjærlighet til å skape har vært drivkraften bak denne musikkvideoen, sier Sevaldsen, som opprinnelig er fra Lillehammer. Hun lanserte 6. september dobbelt-singelen ”They Came From The Sun” på digitale plattformer, som The Short Story og The Full Story. Musikkvideoen er bygget over The Short Story, som Sevaldsen har komponert, programmert og produsert, samtidig som hun spiller saxofon og synger. På synther har hun med Lars A. Kvistum, som hun også ga ut albumet Acoustic med i 2018. Roger Ludvigsen, kjent fra sitt mangeårige samarbeid med Mari Boine, spiller gitar.

Filmskaper Sigrun Norderval har gjennom sin tolkning av musikken lagd en musikkvideo som er satt sammen av videoklipp fra åpne kilder, og av ulike videofotografer rundt om i verden – deriblant Mexico, Frankrike, USA, Tyrkia og Norge. De fleste av klippene er hentet fra samle-labels på de åpne kildene Pixabay og Pexels. Resultatet er blitt riktig flott, synes vi – både videomessig og musikalsk.

 

JONAS LEDANG: World Comes Crashing Down

Og så den andre premien denne uken: Jonas Ledang er fra Skage i Namdalen, og har nå slått seg ned i Trondheim. I 2019 har han gjort kritikerroste konserter på bransjefestivalen Trondheim Calling, avholdt duokonserter og samarbeid med Ida Jenshus, og blitt nominert som Årets mest lovende artist i Adresseavisens årlige prisutdeling Ut-Awards.

Ikke dårlig for en ung musiker, som ikke en gang har gitt ut sitt debutalbum. Men det kommer rett over nyåret, 22. januar 2020, og har fått tittelen Information Therapy. ”World Comes Crashing Down” er et nytt samarbeid med produsent Kristoffer Hylland Skogheim, og tar musikken litt mer i en country-lei.

– Jeg har alltid hatt en fot i americana- og country-sjangeren, men ikke følt at jeg har hatt en sterk nok låt til å ta det helt ut i den retningen, sier Jonas Ledang. Han forteller videre at låten og videoen forteller en historie om kjærlighet som kommer og går (mest det siste), men også om behovet for en venn.

Videoen er regissert, filmet og klippet av Kristoffer Hylland Skogheim. Her medvirker også Nina Bendiksen, Malin Dahl Ødegård, Jardar Østbø Juberg, Kristoffer Angelo og Jonas Ledang selv. Vi gleder oss til å høre mer musikk, Jonas.

 

MARJA MORTENSSON: Gubpede böötim

– I en tid hvor det visuelle har blitt mer og mer viktig, synes jeg tiden var inne til å spille inn en musikkvideo, sier Marja Mortensson. Hun ga nylig ut albumet Lååje, som på norsk betyr soloppgang. Låten er skrevet av Daniel Herskedal, som også spiller tuba. Øvrige musikere er Bergmund Skaslien (bratsj) og Marit Aspås (cello).

– Noen ganger skynder vi oss for fort, men når vi ser tilbake var det viktig å prøve, og å gå egne veier. Selv om vi kanskje har skyndet oss, flyktet fra oss selv, og ikke sett alt livet rundt oss. Vi blir klokere på fortiden, om ikke på veien videre, sier Marja Mortensson.

Marja Mortensson er fra Engerdal i Hedmark. I 2017 utga hun debutalbumet Aarehgïjre – Early Spring. For oppfølgeren, Mojhtestasse – Cultural Heirlooms, vant hun Spellemannprisen 2018 i klassen for folkemusikk/tradisjonsmusikk. Hun ble også nominert til Nordic Music Prize 2018, og har gitt ut platen Klarsyn med Moenje. Lååje er et ferskt samarbeid med Daniel Herskedal.

– De som ser videoen kan føle den sakte og langsomme progresjonen. Nidarosdomen er et tidløst sted med storslått romfølelse hvor tiden står stille – og ekstra fint er det samiske alteret med sin vakre ornamentikk. Storfossen som vi filmet ved er også et tidløst sted som har vært der til nesten evig tid, hvor elva fører vann som er livgivende. Vi henter inspirasjon til veien videre på vakre og meningsfulle plasser. Naturen ligger tett flettet inn i det sørsamiske språket. Musikken er linket til min sørsamiske arv, men det er også noe med å bare være menneske – og formidle på sitt eget språk.

Videoen er filmet og produsert av Terje Trobe.

Les også intervju med Marja Mortensson og Daniel Herskedal her, på norsk og på sørsamisk.

 

SWEETHEART: The Dark

Oslotrioen Sweetheart har vært gjester i denne spalten før. Og de er riktig hyggelige gjester å ha på besøk også, med en musikk som både er behagelig, egenartet og innbyrdes variert. De hører kanskje mest hjemme i Nordicana-scenen, som vi ellers har skrevet om flere ganger i løpet av dette året.

Her er en ny låt, fra den helt fysiske singelen ”The Dark / Your Turn To Pray”, som også er tilgjengelig digitalt. Den enkle videoen er filmet av de tre bandmedlemmene, John-Arne Ø. Gundersen, Frode Bjørnstad og Anne Mette Hårdnes, og er som vanlig klippet sammen av Frode Bjørnstad.

Sweetheart står for øvrig på plakaten for Interstate 20 – Oslo Americana Weekend, som arrangeres på Vulkan Arena 24. og 25. januar. Dette arrangementet er i regi av Norsk Americana Forum, og byr også på norske favoritter som Malin Pettersen, Tone Bringsdal og Signe Marie Rustad samt utenlandske gjester.

 

SHANDEL & SAMUELS: Heroine

Shandel & Samuels er det nyeste prosjektet til norske Laila Samuels, som lenge har hatt en internasjonal karriere som utøver og låtskriver. Her samarbeider hun med Jonas Shandel fra Vancouver i Canada, som hun traff i forbindelse med et låtskriverseminar i Berlin i fjor.

”Heroine” er deres aller første låt sammen, og vil følges opp med en ny single i februar 2020. Så kommer en EP i mai, og deretter endelig albumet. Laila Samuels har skrevet mer enn 300 låter for internasjonale artister, og har ganske nylig flyttet hjem til Oslo. Hun har også klippet sammen stillbildene her, med svært heldig resultat.

Bildematerialet er kreditert I Am Sam, som vi mistenker at den allsidige låtskriveren og artisten kan ha noe med å gjøre også.

 

VASSVIK: Sun in December / Beaivváš

Torgeir Vassvik er en norsk-samisk komponist, gitarist, perkusjonist og sanger. Han tar i bruk både joik og strupesang, og blander ellers tradisjonelle instrumenter og naturlyder. Han debuterte på plate i 2006 med albumet Sáivu, som var produsert av Arve Henriksen. Han er opprinnelig fra Gamvik i Finnmark, men har base i Oslo.

”Sun in December / Beaivváš” er hentet fra albumet Gákti, som kom ut på Heilo tidligere i år. Her var også folkemusikerne Hans P. og Rasmus Kjorstad med på å lage det som har blitt omtalt som avantgarde-joik med moderne strykere. Den amerikanske musikeren Chris Eckman sa det slik: – It is a 21st century soul music, that mines the past while it searches for the future.

– Filmen er tatt opp i Cathedral Forest mellom Nanaimo og Tofino på Vancouver Island i Canada, der jeg var på turné med en produksjon, forteller Torgeir Vassvik til Ballade Video. – Første gang jeg opplevde sol i desember var virkelig en opplevelse som satte seg. Sangen handler om muligheten for å stige ut på den andre siden, få ny innsikt, ny kjærlighet og å komme styrket videre.

Vi kan nok alle trenge litt sol i desember. Selv er Torgeir Vassvik for tiden involvert i en teaterproduksjon bygd på Katrine Nedrejords stykke ”Internert”, og jobber ellers jevnt og trutt med nytt materiale.

Les også anmeldelse av Vassviks plate Gákti her på Ballade.no.

 

Vi ønsker som vanlig alle våre lesere en fin og musikalsk helg. Dette er som sagt den siste vanlige spalten vår for i år, mens vi neste uke vil titte på nyere julemusikk. Send gjerne tips om aktuelle videoer til guro[alfakrøll]ballade.no, og ta også en titt på samlesiden vår.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.