Odd Børretzen og Lars M. Myhre

Sterk norsk platehøst

Hele fjorten norske album ligger nå inne på VG-lista. Aller øverst troner Odd Børretzen og Lars Martin Myhre, som har solgt ut hele førsteopplaget av «Kelner!» på bare fire dager. Dermed fortsetter den gode tendensen fra platesalget i september, som var hele 49 prosent sterkere enn samme måned i fjor.

Kalender

I volum økte platesalget i september i følge FaroJournalen med hele 49 prosent, målt opp mot samme måned i 2001. Verdien av salget gikk opp i 97, 3 millioner kroner, en oppgang på 52 prosent i forhold til september i fjor. Kjetil Karlsen i Musikverket sier til FaroJournalen at han i det hele tatt har problemer med å skjønne alle dommedagsprofetiene som lenge har preget bransjen.

— Jeg har problemer med å forstå de som snakker om nedgangstider. Butikken våre har god økning. Bare her i Moss har vi økt med 30 prosent hittil i år. Vi startet høstkampanjen vår i forrige uke, og da så vi økninger på både 70 og 90 prosent i butikkene våre.

FaroJournalen har også intervjuet Tore Hegglund i Toso Engros, som mener at det er de utradisjonelle salgsstedene, som bensinstasjoner og dagligvarehandlere, som for alvor begynner å gjøre innhugg.

På dagens VG-liste er det fire norske plater inne på Topp Ti, og ytterligere tolv på hele Topp Førti-oversikten. Odd Børretzen og Lars Martin Myhre gikk rett inn på førsteplass, og har i følge NRK solgt om lag 23.000 eksemplarer på fire dager.

— Vi trodde «Kelner!» skulle selge mye, men hadde aldri trodd at vi skulle gå tom for plater, sier Tom Hovde, kompanjong til Audun Tylden i Tylden & Co, til NRK.no. – Vi får inn telefoner fra enkeltbutikker som har solgt over 150 plater på en dag. Så vidt jeg vet så er dette den eneste plata som har nådd førsteplassen i år uten hjelp av tv-reklame.

— Det er klart det er hyggelig med et så solid salg første uka, men Odd og jeg tenker ikke så mye på dette, sier Lars Martin Myhre til nettstedet. – Vi har aldri klart å tippe på hvordan platene våre ville gå heller. Da vi ga ut «Noen ganger er det all right» i 1995, tippet vi henholdsvis 1000 og 1200 solgte.

Og selv om salget av «Kelner!» er helt i særklasse, finner vi også en annen nykommer på Topp Fem på VG-lista. Det dreier seg om samlealbumet «Prisen for popen» av Jokke, som så tragisk gikk bort i oktober 2000. Også Vamp («Månemannen») og Bjarne Brøndbo («Salmer på ville veier») gjør det bra, i sin henholdsvis fjerde og andre uke.

Lars Martin Myhre er også styremedlem i NOPA – Foreningen for norske komponister og tekstforfattere, og gleder seg over suksessen som mange av han norske artistkolleger opplever om dagen.

— Denne høsten har vært helt utrolig med tanke på hvor mange norske artister som gjør det bra. At et band som Gåte skal gå rett inn på førsteplassen er mye mer oppsiktsvekkende enn at vi gjør det, sier Myhre til NRK.no. – Vamp sin plate er dritbra, og når folk har kjøpt og hørt på den, så får de lyst å kjøpe enda mer bra musikk. Det er blitt kult å kjøpe norsk.

Hele intervjuet med Hovde og Myhre kan du lese her. Fredag 25. oktober spiller de konsert på Rockefeller i Oslo. De inntar Logen i Bergen søndag 1. desember, og Oslo Konserthus tirsdag 10. oktober.

Odd Børretzen ble for øvrig tildelt den høythengende Humanistprisen 2002 i Trondheim sist helg, og uttalte i den forbindelse:

— Jeg kan ikke si jeg vil gå lykkelig i døden med den prisen her. Men den vil hjelpe.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev