Ballade video XLIII: Jordens orden og rikdom

Åtte videoer, en premiere. Få med deg vårnyhetene til Veps, Vegar Vårdal, Oslo Ess, Avind, Asbjørn Ribe, Haakon Ellingsen, Dark Roast og Smerz.

Kalender

Høstscena, Ålesund Teaterfestival

29/09/2021 Kl. 12.00

Møre og Romsdal

Operapub på Røverstaden

29/09/2021 Kl. 19:00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

29/09/2021 Kl. 18.00

Oslo

Hei, alle!

Norske musikkvideoer blir lagt merke til! Det er ikke lenge siden vi hadde premiere på den flotte videoen til «Skeleton» med Synne Sanden. Nå er det klart at den er nominert som beste video både ved den amerikanske filmfestivalen Venice Shorts, Kortfilmfestivalen i Grimstad og Berlin Movie Awards. Se den gjerne her.

Apropos Kortfilmfestivalen i Grimstad: Flere av videoene vi har vist det siste året er nå nominert til prisen for Beste Musikkvideo, som skal deles ut mellom 9. og 13. juni. Fra over 1000 innsendte bidrag har fagjuryer valgt ut 44 norske kortfilmer, 9 norske kortdokumentarer, 26 musikkvideoer og 52 internasjonale kortfilmer og dokumentarer.

Det dreier seg blant annet om videoer med Dragongirl, Odin Staveland, Margrete, Pom Poko, Margrete, SkarWorX og Sondre Justad, som vi alle har vist i denne spalten – i tillegg til Synne Sanden. I tiden fremover vil vi antagelig også presentere noen videre smakebiter fra videoprogrammet i Grimstad.

 

VEPS: Ecstasy

Kryss i taket! Dette er mye mer enn lovende!

Og det er vel også Norgespremiere for denne videoen, som hadde verdenspremiere hos Clash Magazine tidligere i dag. Si hei til Laura (gitar), June (bass), Maja (trommer) og Helena (keyboards), fire 17 år gamle jenter fra Oslo som har kjent hverandre siden barneskolen. De startet å spille sammen på ungdomsskolen, da de var 14 år gamle.

– En dag vi var på øvingslokalet og diskuterte hva bandet skulle hete, kom det en stor veps flyvende inn gjennom vinduet. Vi bare så på hverandre og ropte «veps» i kor. Etter det måtte Maja drepe vepsen sånn at vi kunne fortsette øvingen vår, sier de.

Vinteren 2021 signerte bandet med amerikanske Kanine Records, der de skal gi ut sin debut-EP «Open The Door». Først ut er singelen «Ecstasy», som etterfølges av «Girl On TV», før hele EP-en kommer 11. juni.

Veps er også booket til en rekke norske og internasjonale showcase-festivaler i løpet av 2021 og 2022.

– «Ecstasy» er en låt om en fyr som er redd for å binde seg. En fyr som heller vil kaste vekk tiden sin på å hooke opp med mange folk enn å utforske sine faktiske følelser med en spesiell person, sier de.

– Dobbeltheten i ordet «ecstasy» og alle konnotasjonene det har synes vi oppsummerte perfekt det vi prøver å si i sangen. Dette er dessuten en veldig morsom sang å spille. Den er ganske sassy og upbeat musikalsk, selv om teksten omhandler mer seriøse greier.

Veps, altså. Et band vi spår vi kommer til å høre mye, mye mer fra.
 

VEGAR VÅRDAL: Jordens orden og rikdom

Premiere!

Vi blir veldig glade hver gang vi får inn folkemusikk-relaterte videoer. Og ikke minst når de er så forseggjorte og flotte som dette. Dette er en del av prosjektet Vor Suplicas («vår bønn»), som skal urframføres på Riksscenen strømmer lørdag 24. april. Musikken er skrevet av Vegar Vårdal, og framføres av ham selv, Mari Midtli på sang og Oddrun Lilja Jonsdottir på gitarer.

– Musikkvideoen er en stop-motion animasjonsfilm fra KulFilm. Håndmalte landskap og figurer er lagt på flere lag med glassplater for å skape en tredimensjonal effekt, forteller Mette Vårdal i KulFilm.

– Prinsippet for denne teknikken ble utviklet av Walt Disney, og ble første gang brukt i langfilmen Snøhvit fra 1937. I arbeidet med Vor Suplicas har vi vært opptatt av å finne gode og miljøsmarte løsninger. Ettersom det eneste forbruksmateriellet her er papir og maling, er det blitt en svært miljøvennlig musikkvideo.

Vor Suplicas er nyskrevet musikk av Vegar Vårdal, til tekster av Østen Kjørren. Kjørren levde fra 1722-1805, og var husmann og treskjærer i Heidal i Gudbrandsdalen. Gjennom livet skrev han mer enn 30 sanger som han samlet i en håndskrevet liten bok.

– Han opplevde både gleder og sorger i livet, naturkatastrofer og sult, og alt skildrer han i sangene. Vi har valgt ut tekster som kan fortelle oss noe i dag om vårt forhold til naturen. Hvordan tar vi vare på kloden vår? spør Vårdal.

«Jordens orden og rikdom» har utgangspunkt i gamle salmetoner, mens teksten beskriver jorden slik den var skapt: vakker og forunderlig kompleks.

 

OSLO ESS: Aldri se oss tilbake

Dette er jo stadionrock på ordentlig! Og det er også åpningskuttet på det nye albumet til Oslo Ess. I følge Åsmund Lande er dette den låten bandet alltid har hatt lyst til å lage. Musikken i «Aldri se oss tilbake» er ellers satt sammen av melodier som en god venn av bandet – Lars-Martin Skjørshammer – har laget opp gjennom årene.

– Låtene hans har en tendens til å bli igjen inne i ett-romsen hans. Så her tok vi noen av de fineste melodiene hans, satt sammen og lagde skikkelig bløtkake av det med stryk og hele pakka! Du skulle sett fjeset hans da vi inviterte han i studio for å høre resultatet.

Videoen er regissert, filmet og klippet av Fredrik Heggelihaugen, med Ola Sollie på filmfoto. Vi hører og ser Åsmund lande (vokal, gitar), Knut-Oscar Nymo (bass, vokal), Peter Johan Larsson (gitar, vokal), Simen Nyutstumo Stensland (keyboards) og Eivinn Arctander (slagverk), samt medlemmer av Oslo Strings.
– Det har blitt en storslagen video til en storslagen låt. Årvåkne følgere vil finne en del referanser til våre ti år som band i videoen. Og så kan vi ikke si annet enn at vi savnet fansen vår noe sykt da vi var inne på Rockefeller og filmet uten dem.

Pønk, rock og harde kår er Oslo Ess’ sjette studioalbum, og ble sluppet forrige måned.

 

AVIND: Ta sjansen / Kraftanstrengelse

Norsk indie-pop på kav nynorsk? Hei, det høres ut som en bra idé!

Oslo-baserte Avind slipper singelen «Ta sjansen» i dag, og har laget en riktig fin live-video som inneholder både den singelen og den forrige, «Kraftanstrengelse». Bandet består av Tonje Tafjord (vokal, gitar og fløyte), Gudmund Bolstad Skjær (gitar), Øyvind Røsrud (gitar), Amund Stokke (bass) og Eirik Kirkemyr (trommer).

Videoen hadde premiere hos Musikknyheter.no sist uke. Og i den forbindelse kunne Tonje Tafjord fortelle følgende:

– Øyvind hadde ei låtskisse som han syns var fin, så han drog den fram i studio ein dag vi var der, og så berre byrja eg synge ein melodi på den. Vi jamma ein del på det, og så enda vi opp med å sitje der og skravle om livet alle saman.

– På vegen heim etter øvinga fekk eg ein sånn faen i meg som berre ville dytte ein av dei andre ut i ein vanskeleg situasjon. Det er jo betre å finne ut av ting enn å gå rundt og tenkje på det i det uendelege, ta sjansen, liksom! Der fann eg utgangspunktet for denne teksten.

Videoen er filmet i Brageveien studio, og er laget i samarbeid med Simen Skari.

 

ASBJØRN RIBE: Takk for hjelpen

– Enten må jeg spille konsert hver dag fremover nå, eller så må jeg slutte helt og begynne og male eller noe, sier Asbjørn Ribe til Ballade video.

«Takk for hjelpen» er tredje smakebit fra det femte og kommende soloalbumet hans. Den er innspilt med produsent og tekniker Christian Engfelt, med Nikolay Hængsle på bass, Olaf Olsen på slagverk og Anders Tjore på gitar. Selv trår Asbjørn Ribe til på vokal, wurlitzer, piano og orgel.

– Ja, jeg dro med meg et lite knippe favorittrockere i studio, forteller han. – Christian starta båndet, og så spilte vi sammen gjennom den et par ganger, og så hang den dønn i veggen, akkurat som jeg ønska meg: umiddelbar, ukalkulert og gyngende. Jeg tror jeg ba dem tenke på 70-tallet, men jeg er ikke sikker – kanskje var det bare meg…

Det kommende albumet beskrives ellers som Ribes mest ambisiøse prosjekt hittil. Han slipper flere singler våren 2021, og forteller at albumet vil ha bidrag fra musikere og produsenter som Even Ormestad (a-ha, Jaga Jazzist, Thom Hell), Bård Ingebrigtsen (Kaizers Orchestra, Odd Nordstoga, Stein Torleif Bjella) og Christian Engfelt (Fieh, Big Bang, Elephant 9).

Vel og bra! Men hva handler «Takk for hjelpen» om?

– Noe jeg ikke rakk å si takk for i tide. Ting som jeg ikke fikk snakket om. Så da gjør jeg det nå.

 

HAAKON ELLINGSEN: As Good As New

– Se for deg John Lennon som nyter en kopp te med Pete Townshend, mens George og Paul tar med seg Donovan, Nick Cave og Roger McGuinn på besøk. Der står Haakon klar med notatblokk, en god håndfull egne ideer, tanker og refleksjoner, og alt dette finner også sin vei og lar seg fint plassere langs rillene.

Det sier Haakon Ellingsen, som har vært delaktig i en rekke musikkprosjekter siden han debuterte med The Last James med Lars Lillo-Stenberg og Lars Pedersen i 1993. Han regner seg selv som god på viser og melodiøs popmusikk, og legger ikke skjul på at grunnstoffet består av musikk fra 1960- og 70-tallet.

Nå har han vært i FMV studio i Fredrikstad med produsent Kyrre Fritzner, som tidligere har jobbet med The Rambelins, CC Cowboys og DeLillos. Musikere som ellers deltar er Lars Lundevall (De Lillos, The Thank Yous), Jørn Christensen (De Press, CC Cowboys, Mercury Motors, Can Can), Maria Moe (Etter Stengetid) og Jan Bertelsen (Marcus Paus).

– Inspirasjon har vi hentet fra oss selv og all den musikken vi er mest glad i. Hvis du lytter vil du forstå og kanskje også kunne lokalisere noen av inspirasjonskildene. Min første læreplass var rundt platespilleren, der fire flinke fyrer fra Liverpool oftere enn ikke var på rotasjon.

– Men inspirasjonskilder utelukker ikke at det er både en egen signatur og egenart, avslutter han.

 

DARK ROAST: Stuff I Need To Say

Det oslobaserte soulbandet Dark Roast slapp ganske nylig sin andre single: «Stuff I Need To Say». Den er en del av deres kommende plate Going Back, Moving Up!, som blir sluppet gjennom Jazzland Recordings den 28. mai 2021.

– Vi snekra sammen en hjemmelaget musikkvideo til låta i retro-stil, forteller trompetist Adrian Barstad Andresen i Dark Roast, som ellers består av Johan Helland (vokal), Daniel Deltchev (saksofon, gitar), Audun Haave Reknes (keyboards), Markus Hafsund Gundersen (bass) og Bård Jønland Berg (trommer)

Bandet slapp debutalbumet First Brew i 2018. De beskriver musikken sin som levende groove-basert musikk fra øverste hylle, med inspirasjon fra storheter som Curtis Mayfield, Bill Withers og James Brown. Nå gleder de seg til en tid der livemusikk igjen kan bli en viktig del av våre liv.

– Vi ønsker å la publikum drømme seg bort i musikken, vekk fra hverdagens mas og støy, forklarer trommeslager Bård Berg.

 

SMERZ: Remember

Det har kommet uvanlig mye bra norske plater så langt i år. Men vi må vel ha lov til å si at en av våre favoritter er Believer med duoen Smerz, som kom ut på internasjonale XL Recordings i februar. Det er en aldeles super utgivelse, med musikk som beveger seg i grensekorridorene mellom kunstmusikk, elektronika, disco og avantgarde.

Smerz består av Henriette Motzfeldt og Catharina Stoltenberg, og har base i København. De ga ut låten «Remember» digitalt i går, og har her laget en live-video til sangen. Den har tidligere bare vært tilgjengelig på LP-utgaven av Believer. Den beskrives som en break up-ballade som kombinerer breakbeat, R&B og hymneaktig vokal.

– «Remember» handler om å huske et tidligere forhold, forteller Smerz. – Det handler om å prøve å bære fortiden med seg inn i fremtiden, for å føle at det virkelig skjedde. Et liv er en samling av alt du har opplevd, men noen ganger kan det føles som om nåtiden drukner ut alt som har vært. Det kan være bra, selv om vi ikke er helt sikre.

Internasjonalt har Believer fått strålende kritikker fra blant annet Pitchfork, FADER og The Face. Her hjemme fikk duoen god oppmerksomhet hos Aftenposten, Morgenbladet, Klassekampen, DN – og her i Ballade.

 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Organist/ kantor/ menighetsmusiker

Kirkelig fellesråd i Bærum

Kirkemusiker

Tromsø kirkelige fellesråd

Markedsansvarlig

Kirkelig Kulturverksted AS

Prosjektleder

Norsk ressurssenter for klassisk musikk

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev