Ballade video XC: Vi jubilerer litt

Nitti utgaver, ni videoer, tre premierer. Vi feirer med SkarWorX, Flying Rabbit, Starving For My Gravy, Nullskattesnylterne, Miss Nöyd, Sondre Justad og Musti, Dunbarrow, Årabrot og Benjamin Finger.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Dette er altså utgave nr. 90 av Ballade video. På norrønt het nitti níutigi, som rett og slett betyr ni ti ganger. Vi kan ellers gjerne dra litt statistikk, for de som måtte interessere seg for sånt:

Vi startet Ballade video 5. februar 2019. I løpet av det året publiserte og omtalte vi 222 norske musikkvideoer, inkludert noen konsertfilmer og dokumentarer. I 2020 økte antall videoer ganske betydelig, og endte opp på 293 stykker. Og så langt i 2021 har vi lagt ut 97 videoer.

Det betyr at vi har presentert godt over 600 norske musikkvideoer på drøyt to år. Dette gjør Ballade video til en av de største samlingene på nettet i dag. Vi har også gjort små intervjuer og hentet inn uttalelser fra nesten alle artistene som er omtalt. Til sammen utgjør dette en ikke ubetydelig presentasjon av nyere norsk musikk.

Aller viktigst er kanskje den musikalske bredden, selv om pop- og rock-videoer nok dominerer. Det er selvsagt også en stor variasjon i ambisjonsnivå, utføring og budsjetter. Men vi håper at mange av videoene har underholdt dere, samtidig som de har vist noe av det som rører seg i norsk musikkliv. Selv i et pandemi-år.

Også denne utgaven byr på mye forskjellig, både musikalsk og visuelt. Vi ønsker god fornøyelse, og minner om at alle videoene fremdeles er samlet på denne siden.
 

SkarWorX: Wisdom

Vi starter med debutsinglen fra SkarWorX, som ble sluppet sist fredag. Det er det nyeste prosjektet til Øystein Skar, som mange nok kjenner fra fine band som Löv og Highasakite.

– For min del var det veldig befriende å endelig få vist frem SkarWorX-prosjektet. Jeg har nemlig jobbet med musikken en god stund allerede, forteller komponisten, musikeren og produsenten til Ballade video.

– I tillegg var det gøy at folka i Simmcore hadde lyst til å lage musikkvideoen til «Wisdom», som er min første utgivelse. Jeg synes de har gjort en helt fantastisk jobb – og det er alltid spennende å samarbeide med dem.

– Fremover er planene for min del å begynne å spille livekonserter så fort pandemien tillater det. Første konsert er faktisk allerede booket, og blir annonsert senere. Det gleder jeg meg masse til. I tillegg kommer det flere utgivelser utover våren, mens albumet SEED – X blir sluppet i august.

Den lekre og svært forseggjorte videoen er altså regissert av Kim Berg og Frank Gårdsø i Simmcore, og klippet av Jesper Busch. Annicken Aasheim har fotografert, mens Kim-Marius H. Olsen har stått for gradering. 3D-modellen er laget av Michael Vedeler.

Bob Aas Carho og Robin Opgård har gjort dronefilmingen, mens Tri Dinh Le er skuespilleren i videoen.
 

FLYING RABBIT: Don’t Oppress Me

Premiere!

– Vi skal gi ut en musikkvideo nå på fredag, og håper dere vil vise den på Ballade, skrev Jacob Kronen i Flying Rabbit nylig til oss. Og det ville vi jo gjerne, så da fant vi like godt ut litt mer.

– «Don’t Oppress Me» er fra debut-EP-en vår. Den heter «Eclectic Playground», og kom ut 15. januar i år. I denne låta tar vokalen humoristisk rollen som et sta og bortskjemt barn som synger om at hun alltid har rett – og at ingen forstår at hun er et geni.

Musikkvideoen til Oslobandet er klippet sammen av materiale fra Alexandrov Ensemble sine opptredener på 50- og 60-tallet i gamle Sovjet, og er ellers lagt til verdensrommet.

– De dansende soldatenes dramatiske og stolte bevegelser grenser til det komiske, og vi synes det passet perfekt til låta, sier Kronen. – Selve låta henter også inspirasjon fra øst-europeisk musikk – og man kan nok høre aner av et sovjetisk mannskor under refrenget.

På låten hører vi Emily C. Brannigan (vokal), Jacob Kronen (gitar), Christer Jørgensen (trommer), Erik Grønnesby (bass), Tim Lowerson (saksofon) og Julia Wiklund (saksofon).
 

STARVING FOR MY GRAVY: The Dancer

Premiere!

– Selv om samarbeidet med Tommy Tokyo er over, holder vi i Starving For My Gravy fortsatt sausen varm, sier Knut Øyvind Olsen til Ballade video.

«The Dancer» er single nr. 2 fra den kommende EP’en «Starving For My Gravy, Vol. 2», som følger opp en EP fra 2015, rimelig nok titulert «Volum 1». Det er nok en gang trommis Fredrik Brarud som står bak videoproduksjonen.

– Akkompagnert av et lugnt stykke musikk, og ved hjelp av skuespillerne Hilde Marie Kongsvik og Magnus Dehli Vigeland presenteres en historie om balanse og stayerevne. Jeg synes den upretensiøse fortellerstilen står godt til låta, som er jobbet fram hos Magnus Abelsen i City Life Studio i Fredrikstad.

På vekslende og varierende instrumenter består Starving For My Gravy av Fredrik Brarud, Andre Helle, Even Juliussen, Magnus Abelsen og Knut Øyvind Olsen. Bandet har base i Fredrikstad.
 

NULLSKATTESNYLTERNE: Æ Vil Ha Dæ

Dette er en riktig morsom video. Kanskje ikke så uventet fra en gjeng trønderpunk-pionerer som er nokså fornøyde med å ha «Norges nest dårligste bandnavn», kun slått av Bercedes Menz i NRK P3s kåring i 2012.

Nullskattesnylterne fra Namsos kan faktisk feire 30-årsjubileum i 2021, og lover flere markeringer i den forbindelse. «Æ Vil Ha Dæ» er den første av tre singler og videoer – og dessuten deres første utgivelse på 13 år.

– Låta oppsummerer alt Nullskattesnylterne har vært fra dag en i 1991. Dette er en ublu hyllest til oss selv og all galskapen vi har bedrevet opp gjennom årene, sier gitarist Åsmund Prytz, som også sørget for å kle opp bandet i rustninger til videoen.

– Dette med rustninger og hester var jo bare noe jeg sa på tull, sier lead-gitarist Daniel Viken. – En time senere hadde Åsmund sendt noen SMS’er og kunne stolt meddele at rustninger, hester og kamera-team var i boks. Det var ingen vei tilbake. Plutselig sto vi der med 40 kilo stål hengende på skuldrene.

De øvrige medlemmene er Eirik Øien (bass), Tom Modell Alte (trommer) og Torkil Torsvik (vokal). Denne utgaven av bandet kan også feire 20-årsjubileum i år, og har turnert i Skandinavia, Spania og Tyskland.
 

MISS NÖYD: Every Man is an Island

Bente Lorentzen er en musiker fra Svolvær i Lofoten, for tiden bosatt i Berlin. Der lager hun musikk under navnet Miss Nöyd.

– Jeg har nylig gitt ut to nye låter via Westergaard Records, forteller hun. – «Every Man is an Island» skildrer tilstanden til en dement fisker fra Lofoten og den isolerte verden som mennesker med mentale sykdommer befinner seg i.

Sangen sprang ut av et øyeblikk hvor en eldre fisker plassert på sykehjem så sin egen refleksjon i vinduet, pekte på seg selv – og spurte omsorgsgiveren om de kunne være så snill og slippe denne mannen inn til dem.

– Den andre låta, «I Guess You’re My Man», er en power-ballade om forventninger som surner og sorger som drukner i den evige, turbulente jakten på ideen om perfekt kjærlighet.

Begge låtene er spilt inn i Store Studio i Bodø, og ble gitt ut som 7-tommers vinyl-single på Westergaard, fredag 12.mars 2021. Produsent er Are Bredal Simonsen, med Markus Dvergastein på bass og Brage Tørmænen på trommer. Lorentzen har selv laget videoen.
 

SONDRE JUSTAD feat. MUSTI: Sorry

Også Sondre Justad er fra Lofoten, nærmere bestemt Henningsvær og Borg. Han debuterte med «Nu har du mæ» i 2014. I 2015 ga han ut debutalbumet Riv i hjertet, som inneholdt radiohits som tittelkuttet, «Det e over» og «Tilbake». Det lå på VG-lista i mer enn et år, mens Justad også bygget seg opp som en populær live-artist.

Andrealbumet Ingenting i paradis kom i 2018, og fikk fire nominasjoner under Spellemannprisen for det året. Sondre Justad fikk Gammleng-prisen i klassen populærmusikk for 2019, samme år som han slapp singelen «Fontena på Youngstorget».

– Låta handler om å være tro mot sine idealer og verdier. Det kjentes så rikt å få inn danserne som danset på sofaen, kjøkkenbenken og i gangen. De ble et bilde på at jeg kaver, leter, prøver å finne ut hvem jeg er, sier artisten om samarbeidet med Nasjonalballetten Ung.

Koreografien er skapt av Anaïs Touret, som i disse dager er aktuell med Faun/Bolero på Den Norske Opera. Med seg hadde hun danserne Astrid Lyngstad, Elias Holm og Alex Cuadros Joglar.

Regien av videoen er ved Eirik Svensson og Julian Vargas. Fotograf er Karl Erik Brøndbo, mens André Chocron har hjulpet til med klipp.
 

DUNBARROW: In My Heart

Premiere!

Haugesundsbandet Dunbarrow omtaler seg selv som «avkommet til iskalde vinternetter, upolerte demo-tapes fra 70-tallet, og den svenske throwback-rocken fra starten av det 21. århundre». Nå har de akkurat skrevet kontrakt med Blues For The Red Sun, som skal slippe albumet Dunbarrow III i slutten av mai 2021.

– «In My Heart» er en låt om vandrerens dystreste reise til dags dato. Den mørke historien er pakket inn i tåkete riff og en tung men catchy melodi. Noe som har vært et varemerke for bandet. Kanskje er dette en av våre tyngste låter så langt.

Hei, det høres da riktig bra ut! Da kan vi kanskje få høre litt om videoen også, som utelukkende består av klipp fra en ikke helt ukjent kunstfilm-klassiker.

– Videoen tar utgangspunkt i kortfilmen «Meshes of the Afternoon» av Maya Deren fra 1943. En surrealistisk og eksperimentell kortfilm, med et gjentagende tema som visker ut skillet mellom virkelighet og det underbevisste, sier gitarist Kenneth Lønning.

– Filmen gir et ekstra lag til låten – uten at vi skal legge noen føringer for tolkningen. Og så er det jo ikke en ordentlig Dunbarrow-musikkvideo før selveste hinmannen spiller birollen.

Dunbarrow består av Espen Andersen (vokal), Sondre Berge (bass), Kenneth Lønning (gitar), Eirik Øvregård (gitar) og Pål Gunnar Dale (trommer).
 

ÅRABROT: Hallucinational (Neo Depression Set)

Det må være noe i drikkevannet i Haugesund, byen som har gitt oss Im Nebel, Oral Constitution, Low Frequency In Stereo, Ryfylke, Ring van Möbius og Odin Staveland. Og den effekten varer tydeligvis ved, lenge etter at man flytter fra byen, noe Kjetil Nernes i Årabrot er et aktuelt eksempel på.

– Da vi startet for mange år siden i Haugesund, var Årabrot et mer tradisjonelt rockeband. Etter hvert innså jeg at jeg måtte ta over tømmene. I musikalske sammenhenger holder demokratiet en stund, men så må det diktatur til, fortalte Nernes til undertegnede i et intervju en gang.

– Det er mye vind og mørke i musikken vår. Det er ekstremværet fra det norske fjordlandskapet. Og det er alle opplevelsene fra en småby som tror den er en fjong metropol. Først da jeg hadde flyttet vekk, innså jeg hvor mye det hadde preget meg.

«Hallucinational» synges av Karin Park, og ble spilt inn på Djura Missionshus midtsommeraften 2020, som en del av Årabrots «Neo Depression»-performance. Den er filmet av Olle Lundin og Jolina Näs, og klippet av Chris Purdie. Lydopptaket står David Park for.

Norwegian Gothic kommer ut 9. april på Pelagic Records.
 

BENJAMIN FINGER: See See See

I anledning vårt vesle jubileum kan vi jo avslutte med litt vennlige avantgarde-toner også. «See See See» er den andre singlen fra albumet Auditory Colors. Det ble gitt ut på KrysaliSound i slutten av februar, og har alt fått flere fine omtaler rundt om i verden.

«An album loaded with introspective sensations, zigzagging with subtlety on caressing territories, conveying through the strings of his guitar, serenity and love, empathy and comfort», skrev franske Silence And Sound. Mens britiske Fluid Radio mente: «Auditory Colors is a true sensory experience».

– Videoen til «See See See» ble skutt under en USA-turné for noen år tilbake. Jeg havnet tilfeldigvis på en hippie-festival langt oppe i en ås i California. Jeg kom over disse indianerne, og ble fascinert av deres riter og måten de utøvde sine ritualer på. Jeg har forsøkt å leke med tempo og repetisjon, for å gi den et drømmende og transcendent preg.

Videoen er som vanlig regissert, filmet og klippet av Frank Benjamin Finger selv. Opptakene er gjort med et Super 8mm-kamera i Oakland i California i USA. Vokalen er ved Inga-Lill Farstad, som selv har gitt ut det bemerkelsesverdige albumet Einstape på Sotron Records.
 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden. Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.