Gravsteinskrypten, Nidaros

Ung domkantor i Nasjonalhelligdommen

28 år gamle Vivianne Johnsen er den eneste kvinnelige domkantoren blant de større domkirkene i landet. Hennes første konsert i Nidarosdomen finner sted på Allehelgensdag, og byr på urfremføringen av Ståle Kleibergs «Requiem for victims of Nazi persecution».

Kalender

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Scott Henderson trio

18/03/2022 Kl. 19:00

Oslo

Femi Kuti

07/04/2022 Kl. 20:00

Oslo

Konserten i Nidarosdomen Allehelgensdag er Vivianne Johnsens første konsert som domkantor i Norges Nasjonalhelligdom, og samtidig urpremiere på Ståle Kleibergs «Requiem -for victims of Nazi persecution (Dødsmesse – for ofrene for nazistenes forfølgelse)».

Vivianne Johnsen har alt en solid musikalsk ballast. Etter eksamen i kirkemusikk fra Musikkhøyskolen i Oslo tok hun to års diplomstudier i kordireksjon ved Musikhögskolan i Stockholm. Hun har vunnet priser for kordireksjon ved konkurranser både i Spania og Ungarn, og er beskrevet som Norges nye dirigent-komet.

«Requiem» er skrevet til minne om de som måtte bøte med livet på grunn av sin etniske avstamning eller seksuelle legning under forrige århundres naziregime. Vår egen tids rasisme og nynazisme gjør at verkets tematikk ikke bare er historisk. Det er mindre enn to år siden det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen fant sted. Om enn i mindre målestokk, blir altså mennesker drept av de samme årsaker også i dag, selv her i Norge, heter det hos Nidarosdomen domkirke/Musikk i Nidarosdomen.

Den skotske poeten Edwin Morgan har skrevet tre nye tekster, i tillegg til de tradisjonelle latinske dødsmesse-tekstene. Disse tekstene er formet som korte historier fortalt av en representant fra hver av de tre gruppene som av nazistene ble kategorisert som «skadedyr»: Jøder, sigøynere og homofile.

«Requiem» er det tredje verket fra den norske komponisten Ståle Kleibergs hånd, hvor han behandler denne problematikken. Sammen med cellokonserten «Dopo» og orkesterverket «Lamento til Cissi Kleins minne» danner «Requiem» en trilogi bygget over samme temakrets. Denne trilogien utgjør en vektig del av Ståle Kleibergs totale produksjon.

Dette er også den engelske alten Caroline Trevors første konsert i Norge. Foruten å gi solokonserter over store deler av verden, synger hun fast med ensembler som Tallis Scholars, Taverner Consort, The Sixteen og andre Med seg har hun også trønderen Isa Katharina Gericke, sopran, som og Per Vollestad, baryton som solister.

Urfremføring av bestillingsverket «Requiem – for victims of Nazi persecution / Dødsmesse – over ofrene for nazistenes forfølgelse» finner sted i Nidaros domkirke, 3. november 2002, kl. 20. Dirigent er Vivianne Johnsen, mens Nidaros Domkor opptrer sammen med sammensatt orkester ledet av Cecilia Wåhlberg. Ståle Kleiberg vil selv ha en innledning til forestillingen, som altså betimelig nok finner sted på Allehelgensdag.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Rådgiver/ saksbehandler

Asker kulturskole

Visuell kunstlærer

Indre Østfold kulturskole

Rektor

Rana kulturskole

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev