Ståle Kleiberg

Kleiberg er sesongens komponist i Trondheim

Ståle Kleiberg er utvalgt til sesongens komponist hos Trondheim Symfoniorkester. Første uroppførelse finner sted 3. november.

Kalender

Fagerborgfestspillene 2021 – Brytningstid

23/04/2021 Kl. 18:00

Viken

Trimolo

25/04/2021 Kl. 20:00

Viken

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Ståle Kleiberg har vært yrkesaktiv komponist siden 1981, da han fikk sitt første bestillingsverk. I tillegg til sitt virke som komponist er han også ansatt som førsteamanuensis ved Musikkvitenskapelig institutt ved Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet i Trondheim.

Utpekingen som sesongens komponist innebærer at orkesteret spiller fire verk av ham i løpet av sesongen. To av disse er uroppførelser. Første uroppførelse finner som nevnt sted den 3. november, og er en solokonsert for kontrabass og orkester. Solist er Trondheim Symfoniorkesters egen solobassist, Gøran Sjølin, og dirigent er Michel Tabachnik.

Neste uroppførelse finner sted den 18. januar. Det dreier seg da om et verk kalt ”Lamento til Cissi Kleins minne”. Cissi Klein er Trondheims Anne Frank – en 13 år gammel jødepike som, sammen med de fleste andre Trondheimsjødene, ble deportert til Auschwitz i 1942. Hun har fått et minnesmerke i Trondheim, og er blitt et sterkt symbol i kampen mot vår egen tids rasisme.

De øvrige to verkene er ”Klokkeskjæret” fra 1991, og ”Kammersymfoni” fra 1996.

Mer om Ståle Kleiberg
Ståle Kleiberg er født i Stavanger i 1958. Han har sin utdannelse fra Universitetet i Oslo (cand. philol. med hovedfag i musikkvitenskap) og fra Norges Musikkhøgskole (diplomeksamen i komposisjon). Hans produksjon omfatter en rekke kammer- og orkesterverk, hvorav mange er skrevet på bestilling fra fremragende orkestre og ensembler. I 1999 mottok Kleiberg Fartein Valen-stipendet og var festivalkomponist under Valendagene påfølgende år.

Flere av Kleibergs verker har vunnet solid innpass på konsertprogrammene. Hans verk for solo cello og strykeorkester, ”Dopo”, har stått på Trondheimsolistenes turnéprogram i England. Verket er omtalt i Boosey and Hawkes tidsskrift Tempo, hvor det sies, at Dopo «made a deep and lasting impression», og at «Kleiberg weaves an angry expressionistic line of immense power and virtuosity». Symfonien ”Klokkeskjæret” – som skal fremføres i løpet av sesongen – ble skrevet for Stavanger symfoniorkester. Kleiberg har dessuten gjort flere store bestillingsverk for Trondheim Symfoniorkester.

Flere av Kleibergs verker har litterær tilknytning. Poetiske bilder kan vekke klanglige forestillinger, og disse utgjør ofte selve inspirasjonsgrunnlaget for Kleibergs musikk. Et godt eksempel på dette er det timelange verket ”Rosevinduet”, for resitator og kammerorkester. Verket var et bestillingsverk til Olavsfestdagene i 1992, og er utgitt på CD. Fem av Kleibergs kammerverk er samlet på en portrett-CD. Han er også representert med enkeltverk på flere andre CD’er.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Rektor

Rana kulturskole

Kantor/ kirkemusiker

Kongsberg kirkelige fellesråd

Arrangementsansvarlige

Nasjonal jazzscene

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Slagverkpedagog – 20 % fast stilling

Kulturskolen Rakkestad Kommune

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kulturskolerektor

Østre Toten kommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev