Ståle Kleiberg

Kleiberg er sesongens komponist i Trondheim

Ståle Kleiberg er utvalgt til sesongens komponist hos Trondheim Symfoniorkester. Første uroppførelse finner sted 3. november.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Ståle Kleiberg har vært yrkesaktiv komponist siden 1981, da han fikk sitt første bestillingsverk. I tillegg til sitt virke som komponist er han også ansatt som førsteamanuensis ved Musikkvitenskapelig institutt ved Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet i Trondheim.

Utpekingen som sesongens komponist innebærer at orkesteret spiller fire verk av ham i løpet av sesongen. To av disse er uroppførelser. Første uroppførelse finner som nevnt sted den 3. november, og er en solokonsert for kontrabass og orkester. Solist er Trondheim Symfoniorkesters egen solobassist, Gøran Sjølin, og dirigent er Michel Tabachnik.

Neste uroppførelse finner sted den 18. januar. Det dreier seg da om et verk kalt ”Lamento til Cissi Kleins minne”. Cissi Klein er Trondheims Anne Frank – en 13 år gammel jødepike som, sammen med de fleste andre Trondheimsjødene, ble deportert til Auschwitz i 1942. Hun har fått et minnesmerke i Trondheim, og er blitt et sterkt symbol i kampen mot vår egen tids rasisme.

De øvrige to verkene er ”Klokkeskjæret” fra 1991, og ”Kammersymfoni” fra 1996.

Mer om Ståle Kleiberg
Ståle Kleiberg er født i Stavanger i 1958. Han har sin utdannelse fra Universitetet i Oslo (cand. philol. med hovedfag i musikkvitenskap) og fra Norges Musikkhøgskole (diplomeksamen i komposisjon). Hans produksjon omfatter en rekke kammer- og orkesterverk, hvorav mange er skrevet på bestilling fra fremragende orkestre og ensembler. I 1999 mottok Kleiberg Fartein Valen-stipendet og var festivalkomponist under Valendagene påfølgende år.

Flere av Kleibergs verker har vunnet solid innpass på konsertprogrammene. Hans verk for solo cello og strykeorkester, ”Dopo”, har stått på Trondheimsolistenes turnéprogram i England. Verket er omtalt i Boosey and Hawkes tidsskrift Tempo, hvor det sies, at Dopo «made a deep and lasting impression», og at «Kleiberg weaves an angry expressionistic line of immense power and virtuosity». Symfonien ”Klokkeskjæret” – som skal fremføres i løpet av sesongen – ble skrevet for Stavanger symfoniorkester. Kleiberg har dessuten gjort flere store bestillingsverk for Trondheim Symfoniorkester.

Flere av Kleibergs verker har litterær tilknytning. Poetiske bilder kan vekke klanglige forestillinger, og disse utgjør ofte selve inspirasjonsgrunnlaget for Kleibergs musikk. Et godt eksempel på dette er det timelange verket ”Rosevinduet”, for resitator og kammerorkester. Verket var et bestillingsverk til Olavsfestdagene i 1992, og er utgitt på CD. Fem av Kleibergs kammerverk er samlet på en portrett-CD. Han er også representert med enkeltverk på flere andre CD’er.

Stillinger

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev