Ståle Kleiberg

Saxofonkonsert hos SSO

Stavanger Symfoniorkester setter i kveld opp en konsert for saxofon og symfoniorkester. Solist er Rolf-Erik Nystrøm, som vil spille verker av Ståle Kleiberg, Bjørn Kruse og Bela Bartok.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

I store deler av 1800- og 1900-tallet var improvisasjon sett ned på av den klassisk dannede musikkeliten. Og det instrumentet som på 1900-tallet fremfor alt ble assosiert med improvisert musikk var saxofonen. Når Stavanger Symfoniorkester nå setter opp en konsert for saxofon og symfoniorkester bygger de bro tilbake til den europeiske musikktradisjonen før romantikken, samtidig som de forbinder den europeiske og den amerikanske musikkulturen.

Kveldens solist, Rolf-Erik Nystrøm, studerte ved Norges Musikkhøgskole og avla saxofoneksamen med høyeste karakter og er nå diplomstudent i saxofon. Han har mottatt Rikskonsertenes Lanseringssøtte for 2001, og har markert seg som både saxofonist, komponist og improvisatør. Som saxofonist har han allerede høstet stor anerkjennelse, bl.a. for sin personlige, lysende og intense instrumentklang.

På programmet står bl.a. Ståle Kleibergs «Lamento til Cissi Kleins minne» fra 2000, som ble uroppført av Trondheim Symfoniorkester 18. januar 2000. Den 13 år gamle Cissi Klein ble hentet ut av klasserommet en høstdag i 1942 for overføringen til Auschwitz, hvor hun ble sendt direkte i gasskammeret. Urfremføringen av Ståle Kleibergs Lamento til Cissi Kleins minne fant sted i Olavshallen 18.januar 2001. Noen dager etter skjer drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia. Det viser at problematikken fortsatt er skremmende nær, heter det fra Stavanger Symfoniorkester.

Det komplette programmet for kvelden i Stavanger Konserthus ser slik ut: Ståle Kleiberg: Lamento til Cissi Kleins minne (2000),Bjørn Kruse: Konsert for saxofon og orkester (1991) og Bela Bartok: Konsert for orkester. Det blir verkorientering i sidefoajé C kl. 18.30 ved Hanna de Vries Stavland.

Ole Kristian Ruud har meldt sykdomsforfall, og i hans sted har den rumenske dirigenten Nicolae Moldoveanu på kort varsel overtatt kveldens konsert. Konsertmester er Francesco Ugolini. Konserten er en del av Hovedserien, og starter klokken 19.30.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev