Ståle Kleiberg (Foto: Richard Sagen)

Ståle Kleibergs Requiem til Washington i markering av 11. september

Komponist Ståle Kleibergs verk Requiem For Victims of Nazi Persecution er valgt ut til Washington National Cathedrals markeringen av 11. september i år. Katedralen har vært et av de viktigste talerør for fred i amerikansk offentlighet, og som del av sin holdning har katedralen de siste årene markert 11. september som en dag for refleksjon og formidling av budskapet om fred. Konsertfremførelsen blir National Cathedrals hovedmarkering for denne dagen.

Kalender

AVLYST: Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

AVLYST: Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

National Cathedral er et av verdens fremste sentra for kirkemusikk, og er dessuten en institusjon som viderefører arven fra Martin Luther King jr.

Konserten vil ledes av dirigenten Michael McCarthy som er en av verdens fremste kordirigenter. Hans utnevnelse til ”Music Director” i National Cathedral i fjor er av amerikansk kulturpresse blitt omtalt som begynnelsen på en ny æra når det gjelder kormusikk i USA. I tillegg til konsertfremførelsen 11. september, ønsker McCarthy også å gjøre en CD-innspilling av verket. CDen skal foreligge til konsertfremførelsen den 11. september. Konserten vil dermed tjene som lanseringskonsert for innspillingen av Kleibergs Requiem, og det er også overveiende sannsynlig at konserten blir kringkastet nasjonalt i USA.

Requiem – for victims of Nazi persecution er et sentralt verk i Kleibergs produksjon. I tillegg til de latinske messeleddene inngår også nye tekster skrevet av den skotske poeten og dramatikeren Edwin Morgan. Requiem – for victims of Nazi persecution er hovedverket i en trilogi skrevet over samme tematikk. Til denne trilogien hører også orkesterverket Lamento: Cissi Klein in memoriam og Dopo.

Ståle Kleiberg (1958) er født i Stavanger. Han har sin utdannelse fra Universitetet i Oslo (cand. philol. med hovedfag i musikkvitenskap) og fra Norges Musikkhøgskole (diplomeksamen i komposisjon). Han har også studert i England. Kleibergs produksjon omfatter en rekke kammer- så vel som orkesterverk, hvorav mange er skrevet på bestilling fra fremragende orkestre og ensembler. I 1999 mottok Kleiberg Fartein Valen–stipendet og var festivalkomponist under Valendagene påfølgende år. Flere av Kleibergs verker har en litterær tilknytning. Poetiske bilder kan vekke klanglige forestillinger, og disse utgjør ofte selve inspirasjonsgrunnlaget for Kleibergs musikk. Et godt eksempel på dette er det timelange verket Rosevinduet, for resitatør og kammerorkester. Verket var et bestillingsverk fra Olavsfestdagene i 1992, og er utgitt på en egen CD.

Kleiberg har vært yrkesaktiv komponist siden 1981, da han fikk sitt første bestillingsverk. I tillegg til sitt virke som komponist er Kleiberg ansatt som førsteamanuensis ved Musikkvitenskapelig institutt ved Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet i Trondheim.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev