Ståle Kleiberg: Requiem, CD-cover

Norsk requiem markerer 11. september i Washington

11. september 2004 fremføres komponisten Ståle Kleibergs «Requiem for the victims of Nazi persecution» i Washington National Cathedral. Fremføringen er en del av USAs nasjonale markering av 11. september. Verket for sangsolister, kor og orkester er skrevet til minne om de som måtte bøte med livet på grunn av sin etniske avstamning eller seksuelle legning under forrige århundres naziregime. Nidarosdomen bestilte verket av Kleiberg i 2001. Dirigenten for Washington National Cathedral Choir, Michael McCarthy, ble så grepet av musikken at han umiddelbart startet arbeidet med en CD-innspilling og fremførelse i USA.

Kalender

Høstscena, Ålesund Teaterfestival

29/09/2021 Kl. 12.00

Møre og Romsdal

Operapub på Røverstaden

29/09/2021 Kl. 19:00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

29/09/2021 Kl. 18.00

Oslo

Av Hild Borchgrevink

Lørdag 11. september 2004 får Kleibergs verk amerikansk førstegangsframføring i Washington National Cathedral, verdens sjette største katedral, – til minne om ofre for terror over hele verden, i fortid så vel som i nåtid. Samtidig kommer verket ut på CD.

Ståle Kleiberg (f. 1958 i Stavanger) knytter an til en eldgammel tradisjon når han skriver en requiemmesse – en messe for de døde. I tillegg til de obligatoriske messeleddene på latin inneholder Kleibergs requiem også tre nye tekster, skrevet av Skottlands nasjonalpoet Edwin Morgan. Tekstene er formet som korte historier fortalt av en representant fra tre forfulgte grupper: jøder, sigøynere og homofile, representert i verket ved de tre sangsolistene. Disse tre satsene er skutt inn mellom satser hvor koret spiller en ledende rolle. Korsatsene er komponert over de latinske messetekstene. De fungerer dermed som allmenne kommentarer til individuelle historier og representerer menneskehetens lidelse.

Det er Washington National Cathedrals kormester som har stått på for å få verket til USA. Michael McCarthy er utdannet fra Guildhall School of Music and Drama i London og har arbeidet med en rekke profesjonelle britiske kor som The Sixteen, The Gabrieli Consort og Monteverdi Choir under ledelse av Sir John Eliot Gardiner.

I 1996 grunnla McCarthy korskolen og ensemblet London Oratory School Schola. Koret etablerte seg raskt som ett av Londons fremste konsertguttekor og har blant annet medvirket i filmmusikken til flere filmer: Sleepy Hollow, Ringenes Herre og Harry Potter.

Michael McCarthy ble så grepet av Ståle Kleibergs musikk da han hørte ”Requiem for the victims of Nazi persecution” at han umiddelbart startet arbeidet med å få til en CD-innspilling og fremførelse i USA.

Sammen med cellokonserten ”Dopo” og orkesterverket ”Lamento – Cissi Klein in memoriam” danner Kleibergs requiem en trilogi som behandler de uhyrligheter mennesker er i stand til å utføre mot hverandre. Selv sier Kleiberg: «Minnet om Holocaust ble holdt levende i min oppvekst. Da begrepet ”etnisk rensning” ble vekket til live igjen på europeisk territorium under Balkankonflikten på begynnelsen av nittitallet, ble jeg dypt sjokkert. For meg førte dette møtet mellom fortid og nåtid til disse tre verkene, hvorav requiemet er det siste og største.»

Alle verkene er tilgjengelige på CD. Innspillingen av ”Requiem for the Victims of Nazi Persecution” ble gjort juni 2004 i Washington National Cathedral. Det er også Simax Classics’ aller første utgivelse i surroundlyd.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Organist/ kantor/ menighetsmusiker

Kirkelig fellesråd i Bærum

Kirkemusiker

Tromsø kirkelige fellesråd

Markedsansvarlig

Kirkelig Kulturverksted AS

Prosjektleder

Norsk ressurssenter for klassisk musikk

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev