Cellist Amalie Stalheim har fått årets Solistpris. Den norske solistprisen skal støtte og løfte frem unge, begavede solister. - Årets vinner er midt inne i en rakettkarriere som vekker oppsikt i Norden og internasjonalt, sier Peter Herresthal, styreleder i Den norske solistpris. (Foto: Nikolaj Lund)

Cellist Amalie Stalheim vinner av Solistprisen 2021

– En enorm inspirasjon for meg videre, sier prisvinneren.

Kalender

– Det er en stor ære for meg å vinne Den norske solistpris! Det varmer å få en slik anerkjennelse, og det er en enorm inspirasjon for meg videre, sier Amalie Stalheim selv i en pressemelding fra Festspillene i Bergen.

Amalie Stalheim (f. 1993) er oppvokst i Bergen, bor i Stockholm og har Norden som arbeidsområde. Hun har vunnet en rekke prestisjetunge priser tidligere, blant dem Det Svenska Solistpriset i 2018.

I tillegg til å spille de tradisjonelle cellokonsertene internasjonalt, brenner prisvinneren for å bestille nyskrevet musikk for cello. Den kommende sesongen skal hun urfremføre og spille inn fem cellokonserter.

– Årets vinner er midt inne i en rakettkarriere som vekker oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har et usedvanlig bredt og interessant repertoar, tross sin unge alder, der rykende ferske cellokonserter og standardrepertoaret inngår like naturlig, sier Peter Herresthal, styreleder i Den norske solistpris.

Les også: Amalie Stalheim og komponist Anders Nilsson om bestillingsverk for terrorofre

Den norske solistpris består av 100.000 kroner og to prestisjefylte oppdrag: En egen konsert på Siljustøl under Festspillene i Bergen 2022 og et solistoppdrag på en konsert sammen med Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) 18. november i år, der Stalheim skal fremføre Elgars cellokonsert i e-moll sammen med BFO og dirigent Joshua Weilerstein. Denne konserten blir også sendt i programmet «Hovedscenen» på NRK2 og på BFOs strømmekanal, bergenphillive.no.

Les også: Ballade-intervju med Amalie Stalheim da hun vant Det Svenska Solistpriset i 2018

Det var tre nominerte til årets Solistpris; fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien i tillegg til Stalheim.

Årets jury har bestått av Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent Edward Gardner, pianist Marianna Shirinyan, mezzosopran Anne Sofie von Otter og Bergen Filharmoniske Orkesters programsjef Oddmund Økland.

  • Den norske solistpris har blitt delt ut hvert år siden 2005. Prisen ble stiftet i 2005 på grunnlag av en donasjon fra forretningsmannen Bernt J. Fossum. Fra 2020 støttes prisen av musikkviter og forretningsutvikler Karianne Westfal-Larsen.
  • Solistprisen skal støtte og løfte frem unge, begavede solister.
  • Deles i partallsår ut til vinneren av NRK-programmet Virtuos, som er en musiker under 20 år.
  • Deles i oddetallsår ut til en musiker under 30 år.
  • Tidligere vinnere av Den norske solistpris inkluderer Tine Thing Helseth (2006), Christian Ihle Hadland (2007), Guro Kleven Hagen (2010), Sonoko Miriam Welde (2014) og Mathias Rugsveen (2020).

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this