Eivind Aadland

Ny Sibeliuspris til Eivind Aadland

Dirigenten og fiolinisten Eivind Aadland er tildelt den norske Sibeliusprisen. Overrekkelsen vil finne sted i Lindemansalen ved Norges musikkhøgskole fredag 21. november kl. 18.00. Aadland er kjent som fiolinist og dirigent og har siden 2002 hatt stillingen som sjefdirigent i Trondheim Symfoniorkester. Sibeliusprisen deles ut av Sibeliusselskapet i Norge i anledning selskapets 10-årsjubileum.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Eivind Aadland har, som flere andre norske orkesterledere, studert direksjon ved Sibelius-Akademien i Helsinki hos den kjente pedagogen Jorma Panula.

Det er Sibeliusselskapet i Norge som deler ut prisen. Det er ti år siden selskapet ble stiftet, og prisutdelingen er en markering av dette jubileet. Et av styremedlemmene i selskapet, forretningsmannen Christian Bjelland som også er finsk generalkonsul i Norge, har tatt initiativet til prisen og gitt prisbeløpet, kr. 100 000.

Prisutdelingen som blir omkranset av konsertinnslag, er åpen for alle.

Eivind Aadland er kjent som en glimrende fiolinist, som de senere årene også er blant Norges mest etterspurte dirigenter. I 2002 ble han tilsatt som sjefdirigent i Trondheim Symfoniorkester. Som fiolinist har han hatt solistiske oppgaver i de fleste europeiske land, og spilt kammermusikk med Yehudi Menuhin og Igor Oistrakh ved konserter i London og Paris. I perioden 1987-97 var han leder for European Union Chamber Orchestra, et ensemble som har gitt konserter ved de viktigste musikksentra og internasjonale festivaler i Europa.

Aadland har mange år bak seg som konsertmester i Bergen Filharmoniske Orkester. Ved siden av sin stilling i Trondheim gjester han jevnlig alle de norske og nordiske symfoniorkestrene, og hans internasjonale karriere vil sikkert bli større nå når han har blitt tatt inn i stallen til agenten Harrison Parrott Ltd., hvor også blant andre Rolf Gupta befinner seg. Aadland, som også er høyskolelektor i fiolin ved Norges Musikkhøgskole, har et bredt utvalg av cd-utgivelser, i alt 14, som orkesterleder og solist.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.