Vertavokvartetten

Ny konsertserie på gamle Logen

Vertavokvartetten innleder en stor kammermusikkserie på Gamle Logen i Oslo, der de vil være spillende vertskap for bl.a. Bugge Wesseltoft, Herborg Kråkevik, Anne Grete Preus og Barbara Hendricks. Det første av disse arrangementene finner sted 27. september, og byr på Vertavo-musikerne i samspill med trombonist Christian Lindberg.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Vertavokvartetten har i løpet av noen intense sommermåneder spilt på Tivoli i København, på Berliner Festwoche i Berlin, på Island, på Gottland, på Festspillene i Elverum og på Stavanger Kammermusikkfestival. Berit Cardas (fiolin), Øyvor Volle (fiolin), Henninge Landaas (bratsj) og Bjørg Værnes (cello) har etter hvert fått svært god internasjonal mottagelse, har vunnet flere prestisjetunge priser, og er for tiden de eneste i Skandinavia som opptrer som strykekvartett på heltid. De senere årene har de vært mer aktive i utlandet enn hjemme i Norge, noe de nå ønsker å endre på i og med konsertbegivenhetene i Gamle Logen, som er et konsertserie-samarbeid mellom kvaretten og Gamle Logen AS.

Spillende vertskap
Vertavo vil være spillende vertskap på i alt åtte konserter, og har invitert med seg musikervenner og bekjentskaper fra ulike musikalske sammenhenger. Serien presenterer derfor svært varierte konserter, med alt fra rent klassisk repertoar til jazz, men alle sammen i kammermusikkformat og med strykekvartetten som basisbesetning. Det blir kjente artister som Barbara Hendricks, Anne Grete Preus, Christian Lindberg, Håkan Hagegård og Bugge Wesseltoft på gjestelisten.

Etter hver konsert inviteres publikum til «nachspiel» med Ingolf Håkon Teigene som vert. Tanken er å skape en møteplass og høre Teigene i dialog med en kjent gjest om sitt forhold til musikk og musikkens plass i samfunnet.

— Teknisk briljans og sterk tilstedeværelse
Vertavokvartetten har siden oppstarten i 1984 vunnet anerkjennelse som en av Europas ledende, unge strykekvartetter. De har opptrådt i både Skandinavia, Europa, Australia, New Zealand og USA, og har fremført verker i ærverdige saler i Berlin, Salzburg og London.

Deres nyeste CD har tittelen ” Grieg and Debussy String Quartets”, og ble nylig omtalt på følgende måte i det prestisjetunge tidsskriftet The Strad: – «……the Vertavo Quartet is stunning…… a breathtaking control…. beautifully shaped…..technical brilliance and strong awareness…… These players´ evident interpretative flair combines with the excellent recording to provide an outstanding release.»

Disse ordene ble nylig speilet av Gottlands festspilldirektør Staffan Scheja, som kalte dem en av verdens beste strykekvartetter. Han la for godt mål til: – «I tillegg er de ekstremt positive å jobbe sammen med, og alltid like villige til å delta i nye eksperimenter og konstellasjoner i løpet av festivalen. Vi ønsker dem tilbake neste år, slik at vi kan fortsette å utvikle denne festivalen til en norsk-svensk begivenhet.”

Vertavokvartettens øvrige, egne innspillinger omfatter strykekvartetter av Johannes Brahms, Robert Schuman og Carl Nielsen.

Konsertserien i sin helhet

Det komplette programmet for ”Vertavo i Gamle Logen” ser slik ut:

27. september: «Gipsy Kingdom». Gjest: Christian Lindberg (trombone)

17. oktober: «Il Tramonto». Gjester: Håkan Hagegård (baryton) og Håvard Gimse (klaver)

22. november: «Blue Monk». Gjester: Bugge Wesseltoft (klaver) og Anders Engen (perc)

20. desember: «Weihnachtsmusik». Gjester: Herborg Kråkevik, Lars Anders Tomter (bratsj), Hans Christian Bræin (klarinett), Anders Jonhäll (fløyte), Håvard Gimse (klaver), Kjetil Bjerkestrand (harmonium), Jan Erik Gustafsson (cello).

24. januar 2001: «Fryd ligger og venter på deg». Gjest: Anne Grete Preus

28. februar: «Vertavo».

4. april: «Jesu 7 ord på korset». Gjest: Biskop Sigurd Osberg

2. mai: «La bonne Chanson». Gjester: Barbara Hendricks (sopran) og Staffan Scheja (klaver)

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.