Herborg Kråkevik

Vertavokvaretetten og Herborg Kråkevik

Onsdag 20. desember inviterer Den Gamle Logen og Vertavokvartetten til «Weihnachtsmusik», der verker av bl.a. Webern og Schönberg vil fremføres. Arrangørene lover en annerledes juleopplevelse, der komposisjonene vil bindes sammen med datidig poesi fremført av Herborg Kråkevik – som kanskje også selv vil fremføre en julesang eller to.

Kalender

CHIAROSCURO QUARTET: Himmelske melodier

31/01/2023 Kl. 19.00

Oslo

Operapub i Teaterkjeller’n 1. februar

01/02/2023 Kl. 21:00

Oslo

Portrettkonsert – Harpreet Bansal

01/02/2023 Kl. 19.00

Oslo

LYTTELUNSJ med Kenneth Karlsson

03/02/2023 Kl. 11.30

Viken

«Weichnachtsmusik» er en fortsettelse av Vertavokvartettens bejublede konsertserie i Den Gamle Logen, som Ballade har skrevet om flere ganger tidligere.Under konserten den 20. desember vil Vertavo også få musikalsk drahjelp av Lars Anders Tomter(bratsj), Håvard Gimse(klaver), Jan Erik Gustafsson(cello), Hans Christian Bræin(klarinett), Anders Jonhäll(fløyte) og Kjetil Bjerkestrand(harmonium). I tillegg stiller også Herborg Kråkevik, som med sin tradisjonsbundne plate «Herborgs Songbok» – der Trondheimsolistene spiller en sentral rolle – har holdt både The Beatles og Sissel Kyrkjebø bak seg på de norske hitlistene oppunder jul.

Verket som har gitt tittel til «Weihnachtsmusik»-forestilingen ble skrevet av Arnold Schönberg julen 1921, for fremførelse i hans egen lille musikk-klubb – «Forening for musikalske privatfremførelser». Foreningen var en viktig workshop for Schönbergs elever og en rekke større orkesterverk ble transkribert og arrangert for mindre besetninger både med en komposisjons-pedagogisk hensikt og for å gjøre verkene kjent for publikum. Slik arrangerte Schönberg blant annet Mahlers «Lieder eines fahrenden Gesellen», flere waltzer av Strauss og koralforspill av Bach. «Weihnachtsmusik” er i bunn og grunn også et koralforspill som på en mesterlig måte fletter sammen julesangene «En rose er utsprungen» og «Glade jul». I tillegg fremføres bl.a. Weberns senromantiske «Langsamer Satz» og cellostykker, samt Schönbergs «Verklärte Nacht». Den Gamle Logen lover en musikalsk høytidsstund og en atmosfære som bare en virkelig julekonsert kan gi – der «åndfull», «vakker» og «stille» er noen av stikkordene. Konserten bindes som nevnt sammen med poesi fra komponistenes samtidige litterære miljø framført av Herborg Kråkevik, som til neste år også vil debutere i hovedrollen i den nye filmen til Thomas Robsahm.

Om de øvrige medvirkende:

Lars Anders Tomter (bratsj) er en av verdens ledende bratsjsolister, men klarer å kombinere sin internasjonale karriere med et bredt virke innenfor norsk musikkliv. Han er professor ved Norges Musikkhøgskole og sitter i ledelsen av Risør Kammermusikkfestival.

Jan Erik Gustafsson (cello) har oppnådd anerkjennelse over store deler av Europa, USA og Asia. Han er direktør for Loviisa Sibelius Festival, og spiller på en Carl Giuseppe Testore cello (Milan 1718) som er lånt ham av Finlands Kulturfond.

Hans Christian Bræin (klarinett) er en ettertraktet og høyt skattet kammermusiker. Tidligere alternerende soloklarinettist i Oslo Filharmoniske Orkester, i dag professor ved Norges Musikkhøgskole.

Anders Jonhäll (fløyte) har sin utdannelse fra Musikhögskolan i Stockholm. Han er solofløytist i Göteborgs Symfoniker en stilling han har hatt siden 1992.

Håvard Gimse (klaver) har etablert seg som en av Norges fremste og mest etterspurte pianister. Ved siden av en forrykende karriere som solist, er han en anerkjent og attraktiv akkompagnatør

Kjetil Bjerkestrand (harmonium) er utdannet kirkemusiker og har en lang og allsidig musikalsk karriere. Han har samarbeidet med artister som Arve Tellefsen, Ole Edvard Antonsen, Ray Charles, A-HA , og har de senere år konsentrert seg om komposisjon av musikk til film og teater.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev