Julesanatoriet (Foto: Agnete Brun)

Stimuleringsordningen: Søkte i går – penger på vei i dag

Vi ønsker aktivitet, sa kulturministeren. Og det blir det: Kulturrådet behandler søknader raskere enn noensinne, og nå blir det julekonserter igjen.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

– Kunst og kultur betyr noe for oss i Norge, sa kultur- og likestillingsminister Abid Raja under pressekonferansen der han presenterte stimuleringsordningen mandag 19. oktober. – Jeg er dypt imponert over feltet og alle arrangørene, kunstnerne, institusjonene og alle som bidrar til å gjennomføre under strenge og trange rammer. Dette er til inspirasjon for oss alle på politisk nivå, sa han, og presenterte rause økonomiske pakker for tida framover.

– Vi ønsker at du ikke avlyser. Vi ønsker aktivitet. Vi ønsker å holde hjulene i gang. Start planlegginga nå! Still opp for næringskjeden, oppfordret ministeren.

De første midlene i stimuleringsordningen er 500 millioner kroner som er øremerket kulturarrangementer til nyttår, med tilbakevirkende kraft fra 1. oktober. Kulturrådet er institusjonen som forvalter og tildeler stimuleringsmidlene på bakgrunn av innkomne søknader. Fredag 23. oktober åpnet søknadsskjemaet, og i dag – onsdag 28. oktober – er de første 21 søknadene godkjent, og 42 millioner kroner på vei ut til kultursektoren.

– Jeg er glad for kultursektoren har vært så raske med å søke midler, og for at vi kan få ut de første utbetalingene så raskt, sier Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet. – Ordningen skal bidra til å øke aktivitetsnivået i kultursektoren, og ikke minst sikre at publikum over hele landet igjen får tilgang til kulturopplevelser. 

Så langt er det mottatt 120 søknader, og 21 er nå ferdigbehandlet, melder Kulturrådet på sine hjemmesider onsdag ettermiddag. 42 millioner kroner er nå på vei ut til søkerne, og alle søknader behandles fortløpende.

Ros til Kulturrådet fra musikklivet: Søkte i går – tilslag i dag
Mange er svært imponerte og glade for den raske saksgangen og de gode mulighetene som ligger i stimuleringsordningen. Bjørn Eidsvåg er en av dem:
– Makan til rask saksbehandling, skrev han i en Facebookgruppe for musikkbransjen onsdag ettermiddag. – I går søkte vi om midler fra stimuleringsordningen. I dag fikk vi tilsagn om støtte. Nå er vi letta og glade og høstens turné med totalt 40 konserter, kan gå sin gang.

Bjørn Eidsvågs produksjonsselskap Quint AS har søkt og fått tilsagn om tre millioner kroner for 30 konserter denne høsten og vinteren, som gjør at band, crew, tekniske og lokale leverandører, catering og andre deler av næringskjeden får jobbe – og får betalt.

Blant mottakerne i denne runden er nettopp Bjørn Eidsvåg, samt Kurt Nilsen, Wenche Myhre, Tine Thing Helseth, kammerfolktrioen Slagr og en omfattende kirkekonsertturné med blant andre Alexander Rybak, Rune Larsen, Maria Haukaas Mittet og Hans Marius Hoff Mittet. De 21 første som har fått tilslag har alle fått beløpet de søkte om. Her kan du se lista over tildelinger så langt.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.