Mandag kom den stimulansordninga som mange i kulturbransjen har etterlyst, da den ble nedfelt i forskrift på overtid fra starttidspunktet. Kultur- og likestillingsminister Abid Raja presenterte en rekke sider – og særgrupper – som skal tilgodeses med midler fram til nyttår for å skape og arrangere. Tidligere i dag sa flere av opphavsorganisasjonene, altså dem som representerer de som lager musikken, at de følte seg glemt så langt, når regjeringa har delt ut milliardstøtte i koronakompensasjoner: Inntekter fra konserter spilt i 2020 utbetales ikke før i september 2021, og talspersoner frykter at neste års summer kommer til å stupe.
– Den aller mest grunnleggende gruppen av musikkbransjen er utelatt av alle kompensasjonsordningene, og vil først blir rammet av underbetaling neste år, sa Willy Martinsen i vederlagsforvalteren TONO.
– Bra av Raja
Men etter dagens pressekonferanse i Kultur- og likestillingsdepartementet sier Willy Martinsen han glad for at ordninga skal stimulere til økt aktivitet i hele verdikjeden bak et kulturarrrangement.
– Den er også klar på at tilskuddsmottakere skal overholde økonomiske forpliktelser overfor involverte parter. Det betyr at TONO nå vil fakturere konsertarrangører som får støtte etter våre ordinære tariffer med grunnlag i arrangørenes faktiske billettinntekter samt den kompensasjon de mottar for antallet billetter de ikke kan selge med bakgrunn i smittevernhensyn. Dermed kan TONO sikre at komponistene, sangtekstforfatterne og musikkforlagene, som skaper grunnlaget for hele konsertøkonomien får sin rettmessige andel av konsertøkonomien, skriver Martinsen i en oppfølging til Ballade.no.
– Den aller mest grunnleggende gruppen av musikkbransjen er utelatt av alle kompensasjonsordningene, og vil først blir rammet av underbetaling neste år. Det snakkes om kompetanseflukt i andre deler av musikkbransjen, og vi tenkte: Hva med medlemmene våre? Derfor gjennomførte TONO en undersøkelse, som viste at 8 og 10 av deres medlemmer var bekymret for egen økonomi.
Martinsen gjentar at landets låtskrivere, komponister og sangtekstforfattere ikke har fått en krone av kompensasjonsordningen – der en del andre i tilknytning til konserter, framføringer og annet får dekket tap, men dette spiller vi inn til statsbudsjettet, sier han:
– Vi regner med at de kommer til å komme oss i møte også på dette feltet.
– Kulturrådet skal også gjøre det de kan for at kulturnæringen og kulturbransjen som helhet blir ivaretatt. Dette er viktig for oss, vi har helt siden starten av denne pandemien påpekt viktigheten av at alle ledd i kulturbransjen må kompenseres for at regjeringen har valgt å stenge ned kulturlivet, mener Rian i Creo.

Hvor brenner det? Stemmer i musikkbransjen svarer
KI-innblanding i musikkproduksjon? Spotifys fordelingsmodell? Spellemannprisen? Her er spalten for deg som vil høre mer om de store spørsmålene i musikkbransjen.

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen
Brede Sørum anses for å være en av de virkelig store favorittene i det norske jazzmiljøet. Men musikken han formidler er alt annet enn den 'den nordiske jazzen'.

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk
Databasen ELNA – Equality Library for Nordic Art Music skal bidra til likestilling i kunstmusikken i Norden.

– Det er ikke algoritmene, men håndverket som til syvende og sist gir resultater
Gitarist Magnus Berg gav nylig ut albumet «Electric Sugar» til strålende kritikker. Ballade har fått innblikk i prosessen bak verket.

Bylarm lanserer «Bransjeprisen»
Musikk-Norges største bransjekonferanse og -festival presenterer Bransjeprisen: Til menneskene som sjelden får applausen, men som alltid fortjener litt mer av den.

Ballade og Parkteatret inviterer: Gratis konsert og videovisning – Sesongavslutning!
Søndag 27. april viser vi aktuelle musikkvideoer på Parkteatret i Oslo, med Paul-Ronney Angel som spillende gjest. Få med deg sesongens siste visning!