Trondheim Kammermusikkfestival, plakat 2007

Konjakkglass, fingerbøl og hvalsang

Nye ”instrumenter” tas i bruk når Grammy-vinner George Crumb bringer sitt unike klangunivers til Trondheim Kammermusikk Festival.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

6 fingerbøl

2 glass-staver
14 vinglass
6 konjakkglass
Vann

Dette er ikke årets festivaldrink ”tro det eller ei” men instrumentlisten når George Crumbs strykekvartett Black Angels skal fremføres i Nidarosdomen under Trondheim Kammermusikk Festival i høst.

Å lokke Crumb til Trondheim som årets festivalkomponist er et betydelig kupp for den unge festivalen. Den 77-årige amerikaneren er en av de oftest fremførte komponistene i dag og har mottatt en rekke priser, blant annet Grammy i 2001 og Pulitzerprisen i 1968. Hans banebrytende musikk er hyllet av publikum, kritikere og kolleger verden over.

Crumb har bygd mye av sitt ry som utforsker og temmer av uvanlige klanger og spilleteknikker. Black Angels er et strålende eksempel, et annet er Vox balaenae (hvalenes sang) hvor fløytisten må snakke i instrumentet sitt og glasskuler drysses over et åpent piano. Flere av hans verker er også skrevet for elektrisk forsterkede instrumenter og uvanlige instrumentkombinasjoner. Crumb er en komponist vi lenge har ønsket oss til festivalen. Knapt noen nålevende komponist har nådd ut til så mange mennesker som Crumb.

Nå kommer han til Trondheim, og som festivalkomponist gjør vi han usedvanlig tilgjengelig både for publikum og musikere, smiler Sigmund Tvete Vik, kunstnerisk leder i Trondheim Kammermusikk Festival.

Som vanlig for kammermusikkfestivalens festivalkomponister vil George Crumb være til stede i Trondheim under hele festivaluka. Elleve av hans verker står på festivalprogrammet og han vil holde et eksklusivt seminar ved NTNU.

George Crumb ble født i West Virgina i 1929 og studerte musikk i USA og Tyskland. Han ble for alvor kjent på 60- og 70-tallet da han kom med en serie verker som umiddelbart ble spilt verden over. Blant dem er orkesterverket Echoes of Time and the River (1967) og Vox Balaenae (1971) som begge fremføres under festivalen. Fra hans seneste verker kan nevnes Otherworldly Resonances for to klaver (2002) som fremføres torsdag i festivaluka.

Tidligere festivalkomponister under Trondheim Kammermusikk Festival:
1999: James Mac Millan, Skottland
2001: Jon Balke, Norge
2002: Luciano Berio, Italia
2003: Steve Reich, USA
2004: Sofie Gubaidulina, Russland
2005: Thomas Adès, England
2006: Magnus Lindberg, Finland

Du kan også lese mer om festivalen på www.kamfest.no.

Det er Trondheim Kammermusikk Festival som melder dette.

Ballade vil også følge Trondheim Kammermusikk Festival med flere reportasjer under selve festivalen.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev