Ståle Kleiberg: Requiem, CD-cover

Kleibergs Requiem til Nederland og Polen

9. februar blir det nederlandsk premiere på Ståle Kleibergs ”Requiem – for the victims of Nazi persecution”.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Requiemet er et sentralt verk i Kleibergs produksjon. I tillegg til de latinske messeleddene inngår også nye tekster skrevet av den skotske poeten og dramatikeren Edwin Morgan. Verket ble urfremført i Nidarosdomen i 2002, og har siden blitt gjenstand for en stadig økende oppmerksomhet. Verket ble i 2004 valgt ut til et av de viktigste talerør for fred i amerikansk offentlighet – Washington National Cathedral – sin årlige markering av 11.

Verket har tidligere blitt fremført ved Holocostsenteret i Oslo, i Stavanger Konserthus, samt med Collegium Musicum i Korskirken i Bergen. I august i år vil verket bli fremført på to konserter i Polen – nærmere bestemt i byene Krakow og Wroclaw. Verket er dessuten viet et eget kapittel i den nylig utgitte boken Memento Mori av den amerikanske musikologen Robert Chase.

Requiem – for victims of Nazi persecution er hovedverket i en trilogi skrevet over samme tematikk. Til denne trilogien hører også orkesterverket ”Lamento: Cissi Klein in memoriam”, som blir fremført ved konserten, samt ”Dopo”.

Knut Nystedts a capella verk ”Immortal Bach”, står også på programmet. Premierekonserten finner sted i Leeuwarden og gjentas dagen etter i Groningen.

Biografi

Ståle Kleiberg (1958) er født i Stavanger. Han har sin utdannelse fra Universitetet i Oslo (cand. philol. med hovedfag i musikkvitenskap) og fra Norges Musikkhøgskole (diplomeksamen i komposisjon). Han har også studert i England. Kleibergs produksjon omfatter en rekke kammer- så vel som orkesterverk, hvorav mange er skrevet på bestilling fra fremragende orkestre og ensembler. I 1999 mottok Kleiberg Fartein Valen–stipendet og var festivalkomponist under Valendagene påfølgende år. Flere av Kleibergs verker har en litterær tilknytning. Poetiske bilder kan vekke klanglige forestillinger, og disse utgjør ofte selve inspirasjonsgrunnlaget for Kleibergs musikk. Et godt eksempel på dette er det timelange verket Rosevinduet, for resitatør og kammerorkester. Verket var et bestillingsverk fra Olavsfestdagene i 1992, og er utgitt på en egen CD.

Kleiberg har vært yrkesaktiv komponist siden 1981, da han fikk sitt første bestillingsverk. I tillegg til sitt virke som komponist er Kleiberg ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for musikk ved NTNU i Trondheim.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev