Ståle Kleiberg: Requiem, CD-cover

SSO framfører Kleibergs «Requiem»

Stavanger Symfoniorkester gjør torsdag 8. mars en konsert tilegnet ofrene for nazistenes etniske utrenskninger under den annen verdenskrig. Blant verkene som fremføres er Ståle Kleibergs «Requiem».

Kalender

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Vinylens Verden

19/09/2020 Kl. 18.00

Rogaland

El Muro Tango & Omar Mollo

19/09/2020 Kl. 21.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Stavangerkomponisten Ståle Kleibergs «Reqiem» med undertittelen «for nazi-forfølgelsens ofre» er hovedverket denne aftenen, som i sin helhet er viet musikk om – og ikke minst av – de menneskene som ble offer for de grusomme forfølgelsene under den annen verdenskrig.

Requiemet danner sammen med cellokonserten «Dopo» og orkesterverket «Lamento: Cissi Klein in Memoriam» en trilogi hvor Ståle Kleiberg behandler de uhyrligheter mennesker er i stand til å utføre mot hverandre.

Selv sier Kleiberg: ”Minnet om Holocaust ble holdt levende i min oppvekst, og da begrepet etnisk rensning ble vekket til live igjen på europeisk territorium under Balkan-konflikten på begynnelsen av 90-tallet, var jeg dypt sjokkert. Det førte til et møte med fortid og nåtid som har resultert i disse tre verkene, hvorav Requimet er det siste og største.”

I dag er det vanskelig å forstå, men det foregikk en forholdsvis flittig komponering og musisering i konsentrasjonsleirene. Mange musikere berget livet gjennom å spille i regulære symfoniorkestre, som akkompagnerte nazi-offiserenes dansefester og forfremmelsesritualer, eller gav alminnelige konserter mellom murene med musikk skrevet av andre fanger.

Denne kvelden får vi, i tillegg til Kleibergs requiem, høre tre eksempler på musikk skrevet på innsiden av murene, av komponister som senere døde i fangenskap.

Det blir et meget sterkt møte med et av de mørkeste kapitlene i menneskehetens historie, skriver SSO i en pressemelding.

Om komponisten:

Komponisten Ståle Kleiberg er født i Stavanger og bosatt i Trondheim, hvor han er førsteamanuensis ved Institutt for musikk ved NTNU. Kleibergs produksjon omfatter en rekke kammer- så vel som orkesterverk, hvorav mange er skrevet på bestilling fra viktige orkestre og ensembler. Hans verker har vunnet solid innpass på konsertprogrammene i innland og utland, og det foreligger også en rekke CDer med hans musikk. Flere av disse har fått fremragende internasjonal omtale. Kleibergs musikk er preget av en personlig form for utvidet tonalitet, og stor sans for klanglige detaljer. Dette gjelder ikke minst for orkesterproduksjonen, hvor symfonien Klokkeskjæret kan nevnes som eksempel (skrevet på bestilling fra Stavanger Symfoniorkester). Han har dessuten skrevet en rekke bestillingsverk for Trondheim Symfoniorkester, som også utpekte ham som sesongens komponist for 2000/2001.

Program

Haas: Scherzo Triste

Schulhoff: Drei Stücke für Streicher

Ullmann: Don Quijote tanzt Fandango

Kleiberg: Requiem for nazi-forfølgelsens ofre

Dirigent: Daniel Reuss

Solister: Isa Gericke, sopran, Caroline Trevor, alt, Christian Hilz, baryton

Stavanger Symfonikor, Korinnstudering: Odd Sveinung Johnsen

Stavanger Konserthus torsdag 8. mars 2007 kl. 19.30

Verkorientering i foajé C kl 18.30 ved Ståle Kleiberg og Hanna de Vries Stavland

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev