Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch

Nytt ensemble for kirkemusikk i Stavanger

KYRKJELYD er navnet på et nytt samarbeidsprosjekt mellom Stavanger Symfoniorkester og Stavanger 2008. Ensemblet hadde sin debutkonsert i Stavanger Domkirke søndag 14. januar, og dette var den første konserten er den første av rundt 75 planlagte konserter. Her kan du lese mer om det nystartede ensemblet.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Kirkemusikkensemblet KYRKJELYD hadde sin debutkonsert i Stavanger Domkirke søndag 14. januar. Med denne første av i alt rundt 75 planlagte konserter er et samarbeidsprosjekt mellom Stavanger Symfoniorkester og kulturbyårets organisasjon, Stavanger2008, kommet i gang for alvor. Det Norske Solistkor, musikerne i ensemblet, inkludert Domkirkens nye domorganist og ikke minst den finske barokkfiolinisten og ensemblelederen Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch imponerte en nesten fullsatt kirke søndag kveld, og nå drar kor og orkester til fire andre kirker i Rogaland for å gi den samme konserten til publikum både sør og nord i fylket.

KYRKJELYD skal blant.annet blåse liv i glemt kirkemusikk. Dette formålet, og det faktum at det er etablert som en tilleggsaktivitet til et symfoniorkester gjør prosjektet til noe som det knapt finnes maken til i Europa. Ensemblet har planer om å gjøre turneer både i Europa og i de største norske byene, men i første omgang drar det til Sokndal kirke i Sør-Rogaland, Jørpeland kirke i Strand kommune, Gand kirke i Sandnes og til Vår Frelsers kirke i Haugesund i dagene 15. -18. januar.

Et hovedprosjekt for Stavanger2008

Kirkemusikkensemblet var et av hovedprosjektene i søknaden Stavanger fremla for å bli europeisk kulturhovedstad. Det representerer et helt nytt tilbud til publikum og vekker til live europeiske kirkemusikktradisjoner, der ensembler à la KYRKJELYD inngikk som en naturlig del av mange kirkers musikalske virksomhet. Noen av dagens komponister skal utfordres til å skape ny kirkemusikk gjennom bestillingsverk. Ensemblet skal også delta med innslag i enkelte høymesser, når musikken naturlig hører hjemme der. Planene om ensemblet har vært meget positivt mottatt av både biskopen i Stavanger og kirkene i fylket.

Våren 2007 er det planlagt fire konsertproduksjoner og hvert av disse programmene skal spilles fem ulike steder. I løpet av 2007 og 2008 som er prosjektets tidsramme, vil KYRKJELYD – som vil hete Sounds from the Cathedral i utlandet – ha avviklet omkring 75 konserter i Rogaland, andre steder i Norge og i Europa. Dermed blir ensemblet også en viktig ambassadør for Stavanger2008.

Nytenkende orkester

For Stavanger Symfoniorkester innebærer prosjektet at satsingen på tidligmusikk utvikles videre. Mulighetene for deltakelse i ensemblet betyr økt variasjon og faglig utvikling for orkesterets musikere. Samtidig er etableringen av dette ensemblet et eksempel på at SSO tar Stortingsmeldingen ”Kulturpolitikk frem mot 2014” sine ønsker om fleksibilitet og nyskapning innenfor institusjonene på alvor og håper å gjøre påstander om at orkestrene er konservative og lite nytenkende til skamme.

Den finske fiolinisten og orkesterlederen Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch har fått det kunstneriske ansvaret for ensemblet. Musikerne blir engasjert fra prosjekt til prosjekt og vil ha ulik sammensetning hver gang, avhengig av hvilket program som står på planen. Stavanger Symfoniorkester har ansvar for driften, men KYRKJELYD skal leve sitt liv på siden av de ordinære konsertene med orkesteret.

Ensemblet finansieres dels av Stavanger2008 og dels av SSOs faste tilskuddspartnere.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev