Stravinsky, Igor

Godt nytt år med Ildfuglen

Med Stravinskijs alle tiders klassiker og udødelige suite til balletten Ildfuglen ønsker Trondheim Symfoniorkester et godt nytt år og velkommen til en rikholdig vårsesong. Konserten går av stabelen torsdag 10. januar, klokken 19.30.

Kalender

Ildfuglen var Stravinskijs stormfulle entre til det internasjonale musikklivet. Han skrev det for Ballets Russes og meget stort orkester, men siden komponisten aldri vek unna for lukrative arrangementer av egne verk, laget han en suite for mer normal orkesterbesetning. Det er et fargerikt verk som med raffinerte melodier skildrer kjernemotivet i det gamle russiske eventyret om den snille prinsen Ivan Tsarevitsj og trollmannen Kastcheij, nemlig kampen mellom det gode og det onde.

Solistverket er Edouard Lalos Cellokonsert, som ikke akkurat er noen gjenganger på konsertplakaten. Lalo er mest kjent for fiolinkonserten «Symphonie Espagnol», men den franske komponisten skrevet også flott for cello. Konserten krever stor virtuositet av solisten. Og den oppgaven går til Young-Chang Cho, født i Seoul, men bosatt i Tyskland. Cho er et nytt bekjentskap som vi ser frem til å høre.

Åpningsverket Fandango er skrevet av den kontroversielle tyske komponisten Hans Werner Henze. Han er en av etterkrigstidens ledende kunstnere. Viljen til å nå frem til lytteren er viktig for ham, og akkurat det må betraktes som en musikalsk konsekvens av hans sterkt radikale politiske syn. For Henze er det ingen klisjé å si at han med musikken ønsker å skape en bedre verden.
Dirigent er en trofast venn av TSO de siste sesongene, tyske Gregor Bühl, kapellmester ved operaen i Hannover og 1.gjestedirigent i Hamburg.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Generalsekretær

Den norske Forfatterforening

Kommunikasjons-rådgiver

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Økonomikonsulent

Norges Korforbund

Konsertmester II / Second Concertmaster II

Kringkastingsorkestret (Kork)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev