Natasha Barrett Sh

Exploratio Invisibilis – en lasermålt reise i lyd

Tirsdag klokken 1700 åpner Natasha Barrets installasjon «Exploratorio Invisibilis». Installasjonen vil bli stående under Ultima-festivalen frem til den 12. oktober, og har som formål å ta lytterne med på en meget spesiell 30 minutters reise i «lyd, implikasjoner og stillhet», ifølge komponisten selv.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Natasha Barrett er Norges kanskje fremste komponist av såkalt «tape-music», som er elektronisk behandlet musikk, beregnet for å spilles igjennom 8 til 32 høyttalere, kontrollert igjennom en miksepult. Live-opplevelsen formidles dermed direkte mellom komponisten, som ofte selv står ved miksepulten og styrer lyden mellom kanalene, og publikum. Men denne gangen er det altså snakk om en ren lydinstallasjon, som ikke får noen menneskelig inngripen under fremførelsene.

— Denne Installasjonen er kanskje den mest finstemte lydinstallasjon som er gjort her til lands, og gjør bruk av ambisonics, som krever pinlig nøyaktig høyttalerplassering, gjort med lasermåling. Publikum vil sitte på en plattform, og ha 12 høyttalere under, til siden og over. Installasjonen er lagt opp som en reise med 30 minutters varighet, og er en bestilling fra Ultima-festivalen, forteller NoTAM-direktør Jøran Rudi.

Barrett selv beskriver verket slik på sin hjemmeside:

— I vår søken alene, kan vi reise langt. Vi kan i det minste tro vi har reist. Noen ganger er det vi søker med oss hele veien, i all sin skjønnhet, undring eller styggedom. Vi vet rett og slett ikke. De store oppdagerne har reist til «det ukjente» på søken etter skatter og ny mark. Noen av de største ryktes å ha beskrevet oppdiktede eventyr, reiser de gjorde i sin egen fantasi. Kanskje det de søkte etter var av en annen natur en de trodde. Exploratio Invisibilis bærer lytteren med på sin egen halvtimes reise igjennom et tredimensjonalt landskap av implikasjoner, lyd og stillhet.

Komponisten supplerer også med noen verselinjer til ettertanke:

To the south.
Confronted storms, traversed rivers, plunging into the ocean, submerged.
Ice.
Knocking
creaking
shards, bubbles
heavy breath.
Breaking through.
The whole pack was in motion, as if impelled by some mysterious force.
Pressing onward.
The haze suddenly dispersed.
Revealed. Treasured.
Fleeting.

NOTAM, som sammen med komponisten står som produsent av installasjonen, og inviterer i den forbindelse til åpning i sine lokaler i Nedre Gate 5 i dag. Installasjonen vil ellers kunne bivånes og høres mellom 1500 og 2000 under hele Ultimafestivalen.

Stillinger

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev