Ivar Grydeland, Ingar Zach

Blå under Ultimafestivalen

Blå er Ultimafestivalens scene for improvisasjonsmusikk. Årets program er variert, med norske og internasjonale musikere fordelt over et vidt spekter av stiler innenfor improvisasjonssjangeren. Tirsdag 7. oktober kan du sjekke ut No Spaghetti Edition, og videre utover i uken blir det konserter med bl.a. Lars Horntveth fra Jaga Jazzist, samt tyske, japanske og engelske improvisasjonsmusikere.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

NO SPAGHETTI EDITION står på scenen tirsdag kveld. De er et av flere ensembler som springer ut fra den norske improvisasjonslabelen SOFA, hvor de også har gitt ut flere CDer. Som navnet antyder endrer sammensetningen av bandet seg slik at det finnes flere utgaver av det. Utgaven som vi får høre på Ultima består av åtte improvisasjonsmusikere fra fire forskjellige nasjoner hvor Tony Kluften, Ivar Grydeland og Ingar Zach kan sies å utgjøre den faste kjernen i bandet. NO SPAGHETTI EDITION har mottatt svært gode kritikker for sine CD-utgivelser og konserter, og har spilt på Blå flere ganger tidligere.

NRK P2s program «Musikk i brennpunktet» har nå vært sendt i over 40 år, og går direkte på luften fra Blå onsdag kl. 21.00. Under Ultima sender de et program om ny musikk i vår tid hvor Jostein Gripsrud, professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, komponist og improvisasjonsmusiker Maja S. K. Ratkje og komponist Eivind Buene er gjester.

– «Musikk i brennpunktet» startet etter et opprør i ny musikk-leiren på begynnelsen av 1960-tallet, da frontene i musikklivet sto mye steilere mot hverandre enn de gjør i dag. I dagens musikklandskap er det pluralismen som rår, og vi har et mer eller mindre fordragelig samvirke av elementer fra forskjellige kulturer og subkulturer, uttaler programsakeprne i denne forbindelse. – For hva er «ny musikk» i dag? Dette er et av spørsmålene som vil bli diskutert av panelet, sammen med programleder Bodil Johanne Jensen. Improviserende, kommenterende og notespillende musikere som spiller på konserten er Rolf-Erik Nystrøm (saksofon), Håkon Thelin (kontrabass) og Thomas Kjekstad (gitar).
Torsdag har Lars Horntveth sin debut i Ultima-sammenheng. Horntveth er et navn som ofte forbindes med gruppen Jaga Jazzist, men han har også gjort seg bemerket som solist og komponist ved flere andre anledninger. I den siste tiden har Horntveth jobbet med strykere, og det kommer han også til å gjøre på Blå. Her får publikum presentert hans siste prosjekt, med nyskrevet musikk hvor Horntveth selv spiller bassklarinett sammen med strykere.

Japansk improvisasjon har mange tilhengere i Norge, og fredag er det Nobukazu Takemura som spiller på Blå. Takemura er en utøver som er vanskelig å sette i bås. Selv sammenligner han sin måte å arbeide med datamaskinen på med måten en DJ jobber med platespilleren. Takemura bruker instrumenter som lydkilder istedet for syntetiske lyder. I tillegg til elektronikk og sampling skal Takemura også spille keyboard og gitar. Med seg til Ultima har han sin mangeårige musikalske makker, lyrikeren Aki Tsuyuko på vokal, keyboard og video.

En tysk-engelsk improvisasjonstrio bestående av Ute Wassermann (stemme), Richard Barrett (live-elektronikk) og Michael Griener (perkusjon) avslutter Ultimas program på Blå lørdag kveld. Richard Barrett er også en av Englands fremste komponister. Hans verker har vært fremført på Ultima tidligere, men denne gangen står han for live-elektronikken i dette improvisasjonsensemblet. Denne trioen har sitt ståsted i samtidsmusikken, og representerer derfor en annen improvisasjonsskole enn de forutgående, heter det fra arrangørhold.

Konserttider og ytterligere detaljer finner du på Blås egen hjemmeside, eller ved å gå til Ultifestivalens programsider.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev