Cool Opera 2004: Calling Clavigo

Cool Opera 2004: Progressiv opera i Stavanger

30.september realiseres COOL Opera 2004 – en storsatsning på progressiv opera i Sandnes og Stavanger. Festivalen går over 3 dager og byr blant annet på det internasjonalt anerkjente danske ensemblet Hotell Pro Forma, performancekunstner og operakomponist Jenni Roditi, en scenisk versjon av Nils Henrik Aasheims «Nicht», en ny versjon av Schönbergs Pierrot Lunair samt Hip-hOpera. – Målet er å skape en årlig profesjonell festival for progressiv opera. Dette er faktisk den første moderne og profesjonelle operafestival i Norge, sier initiativtager Siw Merethe Mikaelsen til Ballade.

Kalender

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

Spectro Duo – Trailblazers Tour

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Av Kyrre Tromm Lindvig

Betegnelsen «progressiv» i sammenheng med opera er nok ikke den mest brukte. Vi spurte Mikaelsen hva hun egentlig legger i dette ordet.

— Vi ville ikke bruke ord som moderne, contemporary eller andre ord som allerede har fått en slags status, og som viser til en bestemt type genre. Vi jobber med nye konstellasjoner og ikke med en bestemt musikkstil. Vi fremfører blant annet et såpass etablert stykke som «Pierrot Lunaire». Men vi brekker opp stykket, legger inn elementer av improvisasjon og bruker også andre deler av Albert Girauds diktsamling «Pierrot Lunaire» – som Schönberg brukte som utgangspunkt – i oppførelsen. Et annet eksempel er «Hip hOpera», som jo tydelig ikke er i samtudsmusikkgenren. Siden vi beveger oss litt utenfor disse grensene, bruker vi ordet «progressiv», forteller Mikaelsen.

Et av hovedmålene er å åpne opera for andre publikummere. Dette har imidlertid ikke alltid vært lett å få til.

— Det har vært vanskelig å få penger til dette. Ofte tror man at en oppsetning av «Carmen» vil favne bredere, men da kommer jo bare de samme folkene. Vi tror at våre oppsetningene vil kunne trekke folk som aldri har vært i kontakt med opera før, så vel som garvede operakjennere, sier Mikaelsen.

Hun påpeker også viktigheten av at festivalen er den eneste operafestivalen i Norge som kun har med profesjonelle aktører.

— Bortsett fra på Den Norske Opera i Oslo, er alle operaforestillinger i Norge med et stor innslag av amatører. Når man setter opp Verdi og trenger 200 mann, må det nødvendigvis bli slik. Ikke at det er noe galt med det, men vi ønsker å presentere et gjennomført profesjonelt produkt for vårt publikum. Det har ikke vært lett å overbevise verken næringsliv eller de bevilgende myndigheter om dette, men vi har fått en del støtte etter hvert, forteller Mikaelsen.

I tillegg til nevnte oppsetning av «Pierrot Lunaire» – hvor de blant annet kan by på den kjente mezzosopranen Annely Peebo og fiolinisten Stefan Töns – byr CoolOpera også på en scenisk versjon av Nils Henrik Asheims «Nicht».

— Her var poenget å gjøre det motsatte av operaer som settes opp i konsertversjon – nemlig å sette opp et konsertverk i sceneversjon. Dette er ting som ikke gjøres så ofte, og jeg har særlig tro på at Hip-hOpera også vil kunne trekke folk som ellers ville gått på operaforestilling, sier Mikaelsen.

Årets festival ble stablet på benene i løpet av noen hektiske måneder, og Mikaelsen nevner at de til neste år skal bli større. Da skal det også bli jobbet frem nye verk via deres workshopprosjekt.

— Fra og med 2005 vil COOL OPERA organisere work-shops for komponister med tanke på fremførelse av nye musikkdramatiske verk to år i etterkant av disse. Det vil her legges stor vekt på at komponister og sangere har et tett samarbeid i utviklingsfasen, forteller hun.

Avslutningsvis nevner hun at selv om det i starten var trått å få støtte til festivalen, så kom kommunen på banen etter hvert som de så hvilke dimensjoner prosjektet faktisk hadde.

— I starten ba de meg heller vente til 2005, men jeg mente at hvis man mener noe med kultursatsningen i denne regionen opp mot 20078, må man i gang nå. Etter hvert kom da kommunen med på laget og også flere aktører i næringslivet ble etter hvert veldig positive. Et eksempel er Radisson SAS, som eksplisitt sa at de var interessert i å støtte nye uttrykk. Ellers så er det verdt å nevne at dette er et tverrkommunalt samarbeid, både Stavanger og Sandnes er på banen med støtte og det vil også være forestillinger begge steder, avslutter Mikaelsen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.