Ola Kvernberg (Foto: UKM)

Jazzprofiler – fra Satchmo til Ola Kvernberg

Norske bøker om jazzens historie er knapt hverdagskost. Nå foreligger til gjengjeld et lite praktverk på hele 224 sider, der forfatter Stein Kagge presenterer noen av de personlighetene innen jazzen som han selv setter høyest. Det inkluderer det unge jazztalentet Ola Kvernberg.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

«Jazzprofiler – fra Satchmo til Ola Kvernberg» er gjennomillustrert med mange sjeldne og gamle fotografier , og er et personlig sveip gjennom det tyvende århundres jazzhistorie. Stein Kagge har skrevet fast om jazz i Aftenposten siden tidlig på 70-tallet, og har som motto at «en dag uten jazz er en dårlig dag». Han liker også å sitere Woody Allen, som har hevdet at det er jazz som gir livet mening.

I «Jazzprofiler», som er utgitt på Chr. Schibsteds Forlag, skriver Kagge om nitten musikkpersonligheter fra det tyvende århundre. Boken er delt opp i en norsk og en utenlandsk bolk, der den utenlandske omfatter legender som Louis Armstrong, Duke Ellington, Charlie Parker, Miles Davis, Billie Holiday, Chet Baker og Charles Mingus. Den norske delen omhandler også et vidt spenn av musikere og stilarter, der Karin Krog, Jan Garbarek, Rowland Greenberg, Robert Normann, Bjarne Nerem, Øistein Ringstad og Ola Kvernberg er trukket frem. Den sistnevnte fiolinisten får dermed stå som representanten for det unge, talentfulle jazz-Norge ved begynnelsen på det nye århundret.

Boken er ført i et lett og tilgjengelig språk, og inneholder en rekke interessante miljøtegninger og detaljopplysninger, der utgangspunktet for portrettene i så stor grad som mulig har vært Kagges egne møter med musikerne. Kagge trekker også inn en rekke sitater fra musikerkolleger og journalister, og plasserer alle sine utvalgte skikkelser inn i konteksten av samtiden.

Boken avsluttes med en diskografi med det Kagge kaller «anbefalte eksempler», noe som gjør den til en fin innføringsbok også for noviser innen jazzens historie. Den inneholder også et fyldig og godt navneregister, der personenes tilknytning til jazzens verden er forbilledlig forklart.

Stein Kagge har ellers også forkynt sin kjærlighet til jazzen i NRK Radio, og er i dag en engasjert medarbeider i Jazzradio’n – en nærradio i Osloområdet som sender jazz fire timer daglig. I programposten «Jazzens Anegalleri» har han presentert nærmere hundre musikerportretter, som den foreliggende boken altså representerer en syntese av.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.