Ketil Gutvik (stor)

Jazid Jazzklubb feirer bursdag i snøen

Samtidig som den første snøen dekker Karl Johan, trekker Jazid Jazzklubb utendørs for å holde bursdagsfest. Lørdag fyller klubben ett år, og det første leveåret blir feiret med utendørskonsert i Studenterlunden i Oslo med blant andre Håkon Kornstad, Ivar Grydeland, Nilssen-Love og Ketil Gutvik Trio. Men selv om jazzklubben kan se tilbake på et år med varierte klubbkonserter, og har mange planer for kommende arrangement, er framtiden preget av alvor. Konsertscenen Jazid, som huser klubben, sliter nemlig økonomisk.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Konsert- og utestedet Jazid har siden starten i 1997 utmerket seg som en levende scene for jazz- og klubbmusikk. Men i Aftenposten kunne man nylig lese om en Osloklubb som sliter økonomisk, og som ber staten tenke nytt for å redde byens mange konserttilbud. Gjennom halvering av moms for utesteder med en aktiv kulturprofil, vil Jazid kunne rette opp et regnskap preget av mange dystre minus-tall. Nå ligger ballen hos statlige instanser.

— Jazid har vært svært viktig for utviklingen av den nye generasjonen med jazzmusikere som vi i dag er så glad i å skryte av. Den unge, norske jazzen og klubbmusikken hadde aldri vært der den er i dag uten den massive støtten fra dette miljøet, forteller jazzklubb-leder Ketil Gutvik til Ballade. Jazzklubben ble etablert 7. november 2000 som et resultat av at mange unge jazzmusikere hadde den lille klubben i Pilestredet som tilholdssted. Gutvik hadde lenge arrangert jazzkonserter på utestedet, men ønsket å danne en medlemsklubb med sterkere fokus på det voksende klubbjazz-miljøet.

— Jazid har etter hvert blitt et tilholdssted for svært mange jazzmusikere i Oslo. Bugge Wesseltoft og Nils Petter Molvær er bare noen av de som har hengt mye på Jazid og hørt på klubbmusikken som blir spilt der. Det er fort gjort å glemme at denne underskogen har vært en stor inspirasjonskilde for den nye sammenblandingen mellom klubbmusikk og jazz. Gutvik er lei av fokuset på Jazid som et øl- og dansested. – Jazid har åpnet for mange kulturtiltak, slik som oss. På denne måten spiller de en viktig rolle i Oslos kulturliv, og fortjener absolutt å overleve.

Jazid Jazzklubb faller i motsetning til utestedet Jazid inn under en rekke støtteordninger, og lider dermed ingen direkte økonomisk nød, selv om budsjettet er stramt og lite. Men kroken på døra for Jazid vil allikevel få alvorlige konsekvenser for klubben.

— Vi som forening kan fortsette uavhengig av hva som skjer med Jazid, men det er klart at det blir vanskelig å få noen særlig grad av kontinuitet når vi må flytte fra sted til sted. Vi trenger et fast tilholdssted, og det har vi fått på Jazid. Derfor er steder som Jazid og Blå svært viktig for oss.

Lørdag feirer jazzklubben uansett ett år, og markerer dette med en utekonsert i Studenterlunden i Oslo. På programmet står djs og musikere med nær tilknytning til klubben, og totalt sett presenteres et program med noen Norges og Skandinavias fremste og mest spennende yngre utøvere. Konserten arrangeres i samarbeid med Østnorsk Jazzsenter og er støttet av Oslo Musikkråd.

Utekonserten gåt av stabelen i musikkpaviljonen i Studenterlunden kl. 13.00, og holder på i fire og en halv time. Gutvik er en smule bekymret for kraftig snøvær, men har kriseløsninger i full beredskap.

— Vi vil ha med oss varmelamper, så vi skal nok greie dette uansett hvro mye snø det blir, sier han optimistisk.

Og dette er hva du kan oppleve hvis du tar turen innom Studenterlunden på lørdag:

Kl. 13.00: Slow & Local
Platespillere

Så nært Jazid som man kan komme. Local Patron har drevet Jazid club siden 1995. Han har vært en sentral aktør i klubbscenen i Oslo siden slutten av åttitallet, og har markert seg massivt som dj de siste årene gjennom sine egne «Follow Me» -kvelder på Jazid og eget radioprogram. Han driver også Jazids eget plateselskap.

Slow aka slowSupreme aka Hans Peter Lindstrøm er Jazid Collectives første, og så langt eneste plateartist. Hans utgivelse «Granada» har vakt stor oppsikt blant verdens toppsjikt av dj’s.

Kl. 14.15: Ketil Gutvik Trio
Ketil Gutvik: gitar, Per Zanussi: kontrabass, Peder KJellsby: trommer

Gitarist og Jazid Jazzklubb-pådriver Ketil Gutvik har vært en av Norges mest markante yngre gitarister siden midten av nittitallet. De siste årene har han vært mest aktiv med grupper som The Quintet, Presence og Marvin Charles Trio. Trioens musikalske plattform er egne og andres låter, som inspirerer og danner godt grunnlag for musikernes rikholdige improvisasjoner.

Kl. 15.30: Atomic
Håvard Wiik: piano, Fredrik Ljungkvist: saksofon, Magnus Broo: trompet, Ingebrigt Håker Flaten: bass, Paal Nilssen-Love: trommer og perkusjon.

Atomic ble etablert vinteren `99 og er en kvintett bestående av noen av de aller fremste unge jazzmusikere fra begge sider av Kjølen. Atomic er et sentralt band i det som nå omtales som «the new wave» i skandinavisk jazz. Wiik, Nilssen-Love og Flaten har etablert seg som en kraftfull rytmeseksjon noe som spesielt grunnes deres lange samarbeid i det sterkt profilerte jazzbandet Element. Deres unike samspill og evne til å føre musikken i de fleste retninger har ført til samarbeide med norske såvel som internasjonale artister som Chris Potter, Iain Ballamy, Jukka Perko, Per «Texas» Johanson med flere. Fredrik Ljungkvist og Magnus Broo har etter flere års samarbeid i Fredrik Norén Band og Fire House utviklet et samspill som spruter av musikalsk overskudd og virtuositet både kollektivt og solistisk. De har hver for seg en bakgrunn fra en rekke ledende Svenske Jazzband.

Konserten i studenterlunden denne lørdagen er oppkjøring til bandets plateslipp-konsert, som finner sted på Blå søndag 11. november. Bandets debut-cd kommer ut på Jazzland Records.

Kl. 16.30: Gry-Ko
Håkon Kornstad: saksofon, Ivar Grydeland: gitar.

Jazid Jazzklubb presenterer den helt nye fri-improviserende duoen med saksofonist Håkon Kornstad og gitarist Ivar Grydeland. Håkon Kornstad har markert seg som en av våre aller fremste unge norske saksofonister og improvisatører gjennom bl.a. sin egen trio (Håkon Kornstad Trio spilte med Pat Metheny i Molde 2001), gruppen Wibutee, og samarbeid med Bugge Wesseltoft. Ivar Grydeland har i løpet av de siste årene markert seg som en av Norges mest markante gitarister innen fri-musikk. Han har bl.a. utgitt en duo-cd med Tony Oxley og er med og driver plateselskapet Sofa.

Jazid Jazzklubb har også store planer for desember måned. Gutvik gleder seg spesielt til premieren på et helt nytt bandprosjekt.

— Per Zanussi, som blant annet har bakgrunn i Wibutee, har dannet kvintetten Zanussi med hele tre blåsere. Han skriver veldig fin musikk, og dette er et prosjekt som det snakkes mye om i miljøet for tiden. Søndag 16. desember spiller de på Jazid Jazzklubb, og det gleder jeg meg veldig til, avslutter Gutvik, som ellers kan skilte med konserter med Atle Nymo og Paolo Vinaccia i desember – konserter som forhåpentligvis arrangeres på Jazid.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.