Olav Anthon Thommesen (Foto: Lisbeth Risnes, MIC)

– Men hvor er Norges Musikkorps Forbund?

Jönköping arrangerer i disse dager et internasjonalt korpstreff. WASBE -World Association of Symphonic Bands and Ensembles – møtes annet hvert år. I år er det i Sverige, for to år siden var det i Luzern og i 2005 blir det i Singapore. I 1983 ble første konferansen avviklet i Skien. Nordmennene Egil A. Gundersen og Trevor Ford, var blant initiativtakerne til opprettelsen av organisasjonen, hvor de fortsatt er sentrale.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Hilde Holbæk-Hanssen

Konferansen byr på et særdeles internasjonalt program. I løpet av den uken den varer får man høre Stockholms Blåsarsymfoniker, det ungarske Symphonic Band of Kiskunfelegyhasa, Danish Concert Band, Florida State University Wind Orchestra og Orchestre d’harmonie d’electicite de Strasbourg. Fra England kommer et orkester fra Guildhall School of Music and Drama samt National Youth Wind Ensemble. I tillegg kommer Nanset Ungdomskorps fra Larvik, det japanske Kanagawa University Band og militærorkestre fra Sverige, Tyskland og Norge. I løpet av uken innøver også et internasjonalt ungdomsorkester et program til avslutningskonserten, med det svenske trombone-fenomenet Christian Lindberg som solist.

Forsvarets Stabsmusikkorps fra Oslo fikk æren av å åpne konferansen med konsert søndag 29. juni. Det gjorde de særdeles profesjonelt og velklingende med et program bestående av bl.a. Klaus Egges Fanfare for messinginstrumenter, Griegs ”Sørgemarsj over Richard Nordraak”, Sverre Stakston Olsruds halsbrekkende imponerende fremførelse av Stig Nordhagens Eufoniumkonsert og en overbevisende versjon av Olav Anton Thommessens ”Stabsarabesk” som avslutning. Konserten ble svært godt mottatt av et kvalifisert publikum, bestående av dirigenter og musikere fra hele verden.

I løpet av konferansen blir hele åtte norske verk fremført. I tillegg til de fire som ble spilt første kvelden spiller Nanset Ungdomskorps fra Larvik Egil Hovlands ”Fanfare og koral” og Yngve Slettholms ”Dejà vu”. Nanset presenterer også John Brakstads requiem over en smalsporet jernbane (Osbanen) ”Den gamle jernbanestasjon”, på et repertoarseminar.

Ekstra hyggelig, sett med norske øyne, er det at Danish Concert Band fremførte sitt bestillingsverk til den norske komponisten Torstein Aagaard-Nilsens”Cantilena” for trombone og blåseorkester.

Nanset Ungdomskorps dirigent, Odd Terje Lysebo, som i mange år har kombinert sitt engasjement i WASBE med en iherdig innsats for nytt korpsrepertoare, holder dessuten et foredrag om norsk korpsrepertoar av i dag.

NRKs Jan Eriksen er også i Jönköping og forbereder en rekke radioprogrammer om WASBE 2003. Norsk Noteservice AS og Musikkinformasjonssenteret er representert med den desidert største standen på WASBE, og merker solid pågang både etter informasjon og kjøp av noter og CD’er.

Det er med undring Ballades utsendte registrerer et nesten totalt fravær av norsk korpsbevegelse i Jönköping. Vel vitende om at dette er et felt hvor Norge virkelig er i verdenstoppen hva antall utøvere og aktivitet angår må man bare undres over hittil bare å ha møtt ett ”frivillig” menneske fra norsk korpsverden, utover de som er her for å spille eller jobbe. Som en nederlandsk utstiller uttrykte det: – What happened to the Norwegian Band Federation?

Ja, hvor er Norges Musikkorps Forbund? Halvveis i konferansen er de ikke dukket opp. Kanskje de kommer? Eller er norsk korpsbevegelse blitt så navlebeskuende et de ikke har interesse av hva som rører seg i resten av verden?

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev