Trond Giske, 2003

Hvor kul er Trond Giske?

Utfallet av den såkalte MP3-loven ser nå ut til å ligge i Arbeiderpartiets hender. «Vi er på vippen», bekrefter kulturkomiteens nestleder Trond Giske overfor NRK i dag, etter å ha forandret mening flere ganger. Bjørnar Moxnes er leder i Rød Ungdom og MP3-bruker. I denne artikkelen trekker Moxnes paraleller fra sin egen oppvekst til dagens MP3-kamp, samtidig som han spør seg hvor Trond Giske egentlig står i denne saken: – Ungdomstrond er fortsatt blant oss! Trond har bytta ut den barske skinnjakka med blazer, men under der er det en iPod! Eller?

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Av Bjørnar Moxnes, leder i Rød Ungdom

Fredager var forbeholdt de store gutta. Men onsdag var vår dag, da holdt fritidsklubben åpent for oss som gikk første året på ungdomsskolen. På klubben ble vi kjent med Dr. Alban, Ace of Bace og Cotton Eye Joe.

Det kuleste bekjentskapet var likevel gutta med mopedlappen.

De hang utafor fjortisklubben, selv om de var eldre enn oss. De hadde status. Jeg husker også en som var så gammel at han hadde bil. Et vrak av en Datsun. Tobben var over 18 og hadde ikke adgang til fritidsklubben lenger. Men nesten hver onsdag satt han utafor, og var tøff i bil med høy musikk. Noen ganger satt det fjortisjenter på i baksetet også. Det så tøft ut. Jeg så opp til Tobben. Men mora mi sa at det var synd på Tobben. Det var visst noe med at man ikke skal lure de som er yngre enn seg.

17. februar kunne vi puste lettet ut. «Trolig flertall mot MP3-forbud», skrev Dagbladet. Forslaget til ny åndsverkslov hadde skapt rabalder, men nå så det ut til at politikerne skulle høre på ungdommen. Det lå politisk sprengstoff i begreper som DRM, mp3 og «relevant avspillingsutstyr». Opposisjonen gikk løs på lovforslaget, og Giske hevet sin ungdommelige røst: «Hele poenget med iPod er at jeg kan kopiere den musikken jeg kjøper, så jeg slipper å drasse rundt på en haug med CD-plater. Nå skal jeg altså ikke få lov til å laste over musikk jeg har kjøpt og betalt. Dette er jeg svært kritisk til.» (Aftenposten 21.02).

Ungdomstrond er fortsatt blant oss! Den munnrappe mannen har ikke glemt gamle takter fra den gang en høyreist AUF-leder fra Midt-Norge satte så sterk rød-grønn farge på ungdomsfylkingen at det utløste nervøs latter i Ap-ledelsen. Trond har bytta ut den barske skinnjakka med blazer, men under der er det en iPod! Eller?

23. mars fikk pipa en annen og umiskjennelig voksen og ansvarlig lyd: «Vi må ha regler som er fornuftige og samtidig innenfor EU-direktivet, sier Giske til Aftenposten. Det er «lite sannsynlig» at Ap vil ta dissens i forhold til dette EU-direktivet. Det betyr at selv ikke Ap.s mest markante EU-motstander vil slåss for å hindre at EU får viljen sin.»

Forslaget til ny åndsverkslov blir en realitet. Nå skal utgiver bestemme om du kan kopiere til privat bruk eller ikke. Alt utgiver må gjøre er å legge inn en teknisk sperre. Lovgiverne kunne valgt å gå andre veien. I informasjonssamfunnet er nemlig enhver avspiller en «relevant avspiller»; dataspråkets enere og nuller er et universalspråk som knytter alle medier og genre sammen. I stedet stiller lovgiverne en museumslov i veien for teknologiske og kulturelle framskritt.

Mamma hadde rett. Tobben var en stakkarslig figur. Det er latterlig å sitte utafor fritidsklubben og tøffe seg for de som er yngre. Folk gjennomskuer jo ganske lett når noen framstår som noe helt annet enn det de er. Du kan kanskje lure noen fjortiser, men ikke så mange. For en fjortis er en fjortis. En 20-åring er en 20-åring. Og en politisk karrierist er en politisk karrierist.

Jeg har forstått at mamma hadde rett. At Tobben var den mest ukule av oss alle.

Bjørnar Moxnes er 23 år, født og oppvokst i Oslo. Han studerer samfunnsøkonomi på Blindern, og har bakgrunn fra Oslo Rød Ungdom og Ungdom mot Krig. Denne artikkelen er tidligere trykket i Dagbladet.

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev