Ballade video LV: Sprukne klokker, bitter smak

Vi kliner til med tre premierer og syv videoer. Masse, masse fint fra artister og band som Sigrid Moldestad, Vaarin, Moviestar, Likholmen, Mazarin Cut, Undergrünnen og Emilie Nicolas.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Nok en uke med svært mange bra norske musikkvideoer. Vi skal ikke bruke så mye tid på å introdusere dem, men noterer at bidragene fra Vaarin, Moviestar og Emilie Nicolas alle er hentet fra nye plater som slippes i dag, fredag 5. juni. Vi byr også på en veldig hyggelig premiere med Sigrid Moldestad – den prisvinnende og allsidige folkemusikeren fra Nordfjord.

Vi ønsker rett og slett god fornøyelse – og minner om at norske plater gjør seg ekstra bra som fysiske utgivelser.

Sigrid Moldestad: Karolina

Premiere! ”Karolina” er den andre singelen fra det kommende albumet til Sigrid Moldestad fra Breim, som følger opp den sterke Vere her fra 2017.

Sangen handler om en tid da bryllup ikke alltid ble styrt av romantiske valg. Ei brud sitter og gråter for seg selv, i full brudestas. Det var en annen hun egentlig ville ha, og dager før bryllupet dukker den tapte kjærligheten opp, men da er det for sent. En liten jente blir vitne til den gråtende bruden, og forstår ikke hvorfor hun er så lei seg, men som voksen får hun forklaringen. Noe hun på sine eldre dager forteller videre til Sigrid Moldestad.

– Songen er basert ei sann historie. Eg vet ikke heilt kven ho var, men har gitt henne navnet Karolina. Songen tek oss tilbake til eit sommerbryllup for nesten 100 år sidan, og eg ynskja å formidle ei øm og sår forteljing, litt trøst og ei tru på at alt ordnar seg tilslutt. Eg tenkjer at dette måtte gjelde mange brudepar på den tida, og nokre i våre dager også, sier hun.

– Musikalsk var eg ute etter å skape ei stemning som var med på å fortelle historia med meg. Vi jobba mykje med å veve det musikalske i det som vart fortalt. Eg ønskte også å på ein måte “høyre” Karolina sjølv frå ei anna tid der bak i songen. Som eit ekko frå gamle dagar, ein klang som fortsatt var med oss her, sier Moldestad, som her har med seg både fullt band og en strykekvartett.

”Karolina” er folkpop av beste merke, der Sigrid Moldestad selv står for vokal og hardingfele. Hun har også lagd tekst og musikk, mens Yngve L. Sætre har produsert. Sangen er ute på Grappa Musikkforlag, mens Christer Steffensen står for den fine videoen.

Vaarin: Bitter Taste of Goodbye

Premiere! Og ai, ai – dette smaker fugl! For dette er virkelig nydelig, både musikalsk og visuelt.

Vaarin heter egentlig Vårin Strand, og debuterte med en CD-single alt som 14-åring. I dag er hun 23 år, og bor i Hokksund. Hun debuterte med albumet Even If I Started Seeing Rainbows i 2018, og følger nå opp med den fire spors EP-en «Bitter Taste Of Goodbye», som slippes i dag.

– Denne låten beskriver et svik. Det å ha noen, en veldig god venn eller en som er kjær, og så ganske plutselig ikke ha det! Jeg erfarte en ødelagt relasjon. Alt ble usunt og urealistisk for meg, fordi skuffelsen slo meg knallhardt i bakken. Jeg ble liggende med tårer før jeg reiste meg opp. Med en vond smak i munnen. Av å bli forrådt, sier Vaarin i en kommentar.

Samtidig er låten både rensende og oppløftende. Den vakre og sterke musikkvideoen er inspirert av den intense marionett-scenen fra den fransk-polske filmen Veronikas to liv. Dukken i musikkvideoen er spesiallagd av den polske dukkemakeren Kasia Pietrzykowska, som har skapt en kopi av Vaarin selv.

Låtene på ”Bitter Taste Of Goodbye” har blitt til på artistens mange turer til Bergen de siste to årene, og slippes på Made Records. Bak videoen finner vi Benjamin Langeland, Thorvald Nilsen og Stian Servoss, som også sto for «En Gang Aurora»-dokumentaren.

Moviestar: Waste of Space

Norsk premiere! Moviestar har lagd noen av de rareste og morsomste videoene denne våren, og skuffer ikke med ”Waste Of Space”, heller. Den slippes i dag, samtidig med at det 16 spors albumet The Curse and the Currency of the Twenty-first Century endelig kommer ut.

Videoen hadde premiere på The Vinyl District i Storbritannia i går – og nå her hos oss i Norge. Vi har hatt gleden av å lytte til albumet en god stund, og har endt opp med å slå fast at dette er en av årets mest fengende pop-plater – en skrudd og sjarmerende blanding av space-pop, glamrock og uvanlig hektende låter.

– ”Waste of Space” er en hyllest til menneskets feil og mangler. En pulserende rockelåt om det å omfavne svakheter og gjøre det beste ut av livet vi har. Alle mennesker er vakre, og vi må bare danse, synge og elske hverandre, sier trioen – som også lover at Moviestar fortsetter sin søken ”etter å redde verden med rock’n’roll”.

Ballade video har tidligere vist videoene ”Hot Zombie” og ”The Curse and the Currency”, som du finner i det store arkivet vårt. Moviestar kommer fremdeles fra planeten Fenris, og består stadig vekk av sanger Viktoria Winge, multi-instrumentalist Marita Igelsjøen og produsent og videomaker Bård Ingebrigtsen, alias Infinity Vik, The Octopus Goddess og Anaconda.

Likholmen: Sprukne Klokke

Likholmen er et norsk-svensk prosjekt, som blant annet har turnert i Danmark, Finland og Nord-Norge, samt spilt på Grønland. Her finner vi den svenske visesangeren og rockeren Stefan Sundström, i samarbeid med yngre norske musikere.

Likholmen slipper nå sin tredje utgivelse, Evigferd, på Clearpass/Musikkoperatørene. Den doble vinylutgaven inneholder også bandets EP «Blindskär» fra 2016. Evigferd er basert på bestillingsverket Likholmen skrev for Varangerfestivalens åpningskonsert Northern Soul i 2018, og er spilt inn i Bodø og Beiarn i Nordland.

Albumet kommer ut 11. juni, som også er dagen da Stefan Sundström fyller 60 år. Han er sanger i Likholmen, som ellers består av Kåre Riibe Ramskjell (tangenter, kor), Ingeborg Oktober (vokal), Hallstein Sandvin (bass, elektronikk, perkusjon, kor) og Erling Ramskjell (gitar, vokal), tidligere kjent som Æ. De kaller seg selv et audiovisuelt band, der videomaker Martin Losvik bidrar sterkt til estetikken.

– Likholmen kan beskrives som en seig maritim drakamp mellom nu-visepop, folk og sedat rock. Dette er den virkelige lyden av utkant-Nord-Norge. Maritimt uten å være sjark-romantiserende, dunkelt uten å være kølsvart og seigt uten å være stillestående, het det i forbindelse med bandets første utgivelse, Lillelivet.

Videoer til hele utgivelsen vil slippes utover året, noe vi i Ballade video sikkert kommer tilbake til. Bandet startet opp på Træna i 2015.

Mazarin Cut: Control

– Det er så mange former for kontroll. Alle vil ha kontroll over livene sine, men de færreste har det. Og man har i hvert fall ikke kontroll over andre, sier Oslo-bandet Mazarin Cut til Ballade video om denne ferske og fengende videoen.

– Den enkleste formen for kontroll er kanskje kroppskontroll – og derfor ble dette en dansevideo.

Medlemmene i Mazarin Cut har bakgrunn i solide navn som Big Bang, Salvatore, Turns, Green Club Riviera, Samuel Jackson 5 og Captain Walker. Mazarin Cut, som omtaler seg som ”the hardest slow working band i Nord-Europa”, har nylig også skrevet musikk til en norsk film.

– Det optimistiske målet er en ny singel før kulda setter inn i slutten av oktober, sier bandet, som består av Vigleik ”Jiggy” Johannesen (gitar), Christopher Johansen (vokal), Karim Sayed (trommer), Halvor Haugen (keyboards) og Sigmund Bade (bass). Det er Vigleik selv som har redigert videoen, som er basert på frie klipp fra nettet.

Undergrünnen: Burmavegen, beibi

Og nå litt skikkelig, drivende rock’n’roll. Undergrünnen fra Haugesund slapp Ein revnande likegyldighet, oppfølgeren til sitt kritikerroste, Spellemann-nominerte og selvoppkalte debutalbum fra 2015, for en uke siden.

Ein revnande likegyldighet byr på det Undergrünnen selv omtaler som en miks av 60-talls psykedelia, afrobeat, jazz og minimalistisk new wave. Den hardtslående og mørkt spinnende ”Burmavegen, beibi” er den korteste låten på platen, som også har låter på opp mot et kvarter.

– Det var vinter igjen. Det regnet om mulig ennå mer enn før i Haugesund. Vi gikk likegodt i studio og drømte om fuktige klubber og svette strender. Taklekkasjer, kemner, lengselen etter raske penger, Postens ensformige hverdag og dødsfall gjorde omstendighetene rundt innspillingen til en inspirert og heftig affære, forteller bandet.

Undergrünnen består av tekstforfatter Pål Jackman (sang, gitar), Per Steinar Lie (bass, kor) og Ørjan Haaland (trommer, orgel og kor). Albumet byr også på flere gjester, inkludert Hanne Andersen fra Low Frequency In Stereo.

Ein revnande likegyldighet er spilt inn i Hauge Sjakklubb på Karmøy med Vegard Fossum (Beforeigners) som tekniker. Platen er ute på Jansen Records, og er mikset og mastret i London av Jason Emberton, som tidligere har jobbet for Nick Cave og Warren Ellis. Den kule animasjonsvideoen er lagd av Terje Vea Torkellsen.

Emilie Nicolas: Who’s Gonna Love You

Også Emilie Nicolas slipper ny plate i dag. Let Her Breathe kommer ut på Warner Music Norway, og er oppfølgeren til de dobbelt Spellemannpris-vinnende albumene Like I’m A Warrior (2014) og Tranquille Emile (2018).

Det knytter seg store forventninger til denne platen, der låtskriveren og sangeren samarbeider tett med produsentene Thomas Kongshavn (Karpe, Dagny), Ole Torjus Hofvind (Cezinando, Gabrielle) og Aksel «Axxe» Carlson (Karpe, Arif, Unge Ferrari).

– Jeg har vært involvert i flere prosesser og beslutninger underveis, og har produsert en del av vokalen på albumet selv. Det er jeg er stolt av, og jeg har lyst til å bli enda flinkere på det. Og så vil jeg gjerne få folk til å danse litt også, sier Emilie Nicolas.

Let Her Breathe virker som en dobbelt relevant tittel i disse dager. Selv sier artisten, som vokste opp på Bekkestua utenfor Oslo, dette: – Som albumtittel er det et slags «la meg leve!», men det betyr jo mye mer også. La henne puste, la alle damer puste og la jorden puste.

Videoen til ”Who’s Gonna Love You” har vært ute siden mars, som en første smakebit på det nye albumet, og er en såkalt ”lyric video”.

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en fin og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og fremdeles: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev