Stillbilde fra Vegar Vårdals HAVELLA (Foto: Mette Vårdal og KulFILM)

Ballade video LIII: Når huldra spiller opp

Norsk folkemusikk, trio-jazz, viserock og Africana. Fem nye videoer med Vegar Vårdal, Helge Lien Trio, Charlotte Audestad, Queendom og Lars Bjerkmann, samt en 12 minutters kortfilm med rapperen Musti.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Både folkemusikk, jazz og norsk visesang står på programmet vårt denne uken. Vi får høre Africana-musikk med Queendom, og se en tolv minutters kortfilm om den unge rapperen Musti fra Tøyen, signert NRK-profilen Galvan Mehidi. Og så blir det et første innblikk i albumet Piasanger, som av det ferske prosjektet Folksomt beskrives som ”et rørende og personlig, men også allmenngyldig dokument”.

Piasanger er skrevet og fremført av Lars Bjerkmann, som hvert år har skrevet en ny sang til datteren Pia. Dette unike tidsdokumentet er nå blitt plate, innspilt live foran publikum. Den fine ”Skyggen forteller” er skrevet til datterens 12-årsdag, og er en av denne ukens tre videopremierer, sammen med bidragene fra Vegar Vårdal og Helge Lien.

Vegar Vårdal: Havella

Havella from KulFilm on Vimeo.

– Dette er tradisjonell folkemusikk, hentet fra Vegar Vårdals solo-CD Ukvessa slåtter. Filmen er en gammeldags stop-motion animasjonsfilm med papirklipp, og er vel en ganske annerledes musikk-video, sier Mette Vårdal fra KulFILM om ukens første premiere.

– Vi er et lite produksjonsfirma, trolig med landets minste studio: Øvre Nordherad filmstudio. Det befinner seg i hjørnet på kontoret, og er et multi-plan animasjonsstudio for stop-motion animasjon.

– Historien til ”Havella” er basert på to slåttesagn – den ene om Lars Helland, mannen på bildet på veggen, som skal ha komponert slåtten. Og om Ole Arntsen som falt ned fra naustetaket da han skulle hente gress til geita, og opplevde at huldra spilte for ham mens han var bevisstløs.

Vegar Vårdal er folkemusiker, danser og komponist, mens Mette Vårdal også er historiker. Sammen utgjør de firmaet Kultivator AS, som utvikler og leverer kulturproduksjon og formidling med røtter i folkelig tradisjon.

Ukvessa slåtter kom ut på Ta:lik i 2017. Her presenterer Vårdal slåtter fra sin barndom, både i Nord-Norge og Agder. Plata viser hans første møter med folkemusikken – møter og slåtter som har sittet livet ut.

 

Helge Lien Trio: Nipa Revisited

Da hele vårens turnéplan måtte kanselleres, dykket Helge Lien ned i platesamlingen og nyforelsket seg i en låt fra det forrige albumet, 10, som nå har blitt strømmet over fire millioner ganger. Singelen «Nipa Revisited» er en live nyinnspilling fra koronakarantene i Tøyen kirke, med Knut Aalefjær på trommer og Johannes Eick på bass. Videoen er laget av Sigurd Ytre-Arne.

– Jeg er veldig opptatt av å skape følelsen av en flerlaghet i musikken, at det ligger detaljer og drag under overflaten. Det handler ofte om å balansere mellom lys og mørke, krast og mildt, urovekkende og vakkert. Og «Nipa Revisited» er alt det, forklarer Helge Lien.

Singelen slippes i dag, fredag 22. mai, og feires med en helt fersk musikkvideo spilt inn i Tøyen Kirke. Det er et lokale som Helge Lien omtaler som et inspirerende sted, med mye historie og stor takhøyde på mange plan.

– Det som inspirerte mest var allikevel mine rykende ferske medmusikere, Johannes Eick på bass og Knut Aalefjær på trommer. To helt unike musikere som sammen lager et drømmesound for meg og min musikk. Jeg elsker å være i det bølgende drivet de skaper, det er som å komme hjem igjen, sier pianisten.

 

Charlotte Audestad: Sykehusskjort

– Da min beste venninne, Rakel, fikk påvist brystkreft, bestemte jeg meg for å skrive en norsk tekst til sangen Jason Myles Goss’ ”Hospital Shirt”. Dette er en hyllest til Rakel, og til alle som kjemper en kamp mot den nådeløse kreften, sier Charlotte Audestad, som er en artist og låtskriver fra Hitra i Sør-Trøndelag.

Sangen kom ut i starten av mai, og ble raskt strømmet og sett av en lang rekke mennesker. Her har Audestad samarbeidet med Haldenmusikeren Freddy Holm, selv om korona-pandemien gjorde at de måtte jobbe på hver sin kant av landet.

– Rakel har blitt kjendis på St. Olavs hospital, og det ryktes at sykepleierne krangler om hvem som skal få gi henne cellegift på tirsdager, sier Audestad i en kommentar på Facebook-siden sin.

Musikkvideoen til ”Sykehusskjort” er lagd av Berre Kommunikasjonsbyrå i Trondheim. Charlotte Audestad har tidligere stått bak tre norskspråklige plater: På feil si’ av vei’n (2013), Livet e for kort te å bare ha det greit (2014) og Ni nye (2016). For fire år siden fikk hun Hitra Kommunes kulturpris.

 

Queendom: Let It Burn

Queendom består av Monica Ifejilika og Asta Busingye Lydersen. Musikken kaller de for Africana, som defineres som en pan-afrikansk miks av tradisjonelle og urbane musikkstiler fra det afrikanske kontinentet, blandet med amerikanske og europeiske impulser.

– Vi lagde videoen en stund tilbake – da det fremdeles lå snø på bakken her i sør også, og så forsinket blant annet koronaen utgivelsesplanene. Da vi plukket den opp igjen, oppdaget vi at ideen bak videoen – behovet for plass til å uttrykke seg – passer ualminnelig bra til tiden vi lever gjennom akkurat nå, sier Monica Ifejilika i en kommentar til oss.

– Mange har følt seg låst inne – alene eller med familie – og samtidig isolerte. Låta handler om å la engasjementet brenne, om å finne rom til deg selv, din kunst og ditt engasjement – hvor enn du kan. Vi synes det ble bemerkelsesverdig aktuelt, sånn helt plutselig.

”Let It Burn” er fra Queendoms andre album, MamaLove, som kom ut i 2019, mens den nylagde videoen er regissert av Catharina Wandrup og Knut Joner.

– Det vi ellers har gjort gjennom denne perioden, er å skrive på et nytt scenekunstprosjekt hvor vi kombinerer scenetekst og låtmaterialet vårt, avslutter Monica Ifejilika.

 

Musti: Riyo (kortfilm)

Riyo betyr drøm på somalisk, og utforsker i følge regissør Galvan Mehidi grensen mellom virkelighet og drøm, samt dualitet og selvdestruktivitet.

Musti er fra Tøyen i Oslo, og heter egentlig Ugbad Mustafa. Hun ga i februar i år ut albumet Qoyskayga, som fikk gode omtaler i flere norske aviser. Kortfilmen «Riyo» ble først vist i samarbeid med Mental Helse Ungdom, og hadde nettpremiere hos Subjekt.no.

– Da jeg først ble introdusert til Mustis musikk, falt jeg umiddelbart for tekstene hennes.
Musti har en evne til å formidle budskapet veldig tydelig, men samtidig oppfatter man at det er mye dybde i tekstene, sier Galvan Mehidi om den nå 19 år gamle musikeren og rapperen.

– Tanken fra start var å gjøre noe annet enn å bare lage musikkvideoer til låtene. Vi ønsket å gi tekstur til hele albumet. Og vi ville utforske noe som jeg følte sto sentralt i tekstene hennes; dualitet og selvdestruktivitet.

– Det er ikke bare samfunnet som setter oss i en bås, men vi lærer oss også å få et eierskap til den båsen, samme hvor selvdestruktiv den er. Dette skaper like mye indre konflikt – kanskje mer – som ytre, sier mannen bak den drøyt 12 minutter lange filmen.

 

Lars Bjerkmann: Skyggen forteller

– Fredag 12. juni kommer mitt nye album Piasanger ut. Det er tolv pluss én sanger som følger datteren min, Pia, årlig fra hun var tre til tolv år. De er skrevet i «sanntid», altså det året det synges om. En musikalsk årbok over ti år i et barns liv, pluss en attpåklatt, forteller Lars Bjerkmann.

– De ble lagd som private sanger fra en far til og om sin datter. Nå er Pia stor nok til at sangene kan deles med flere – og de har vist seg å tåle det fint, sier Oslomusikeren og låtskriveren, som her har med seg Johannes Sæbøe (bass) og Baard Slagsvold (piano, trøorgel og ukulele).

Piasanger er den første utgivelsen til konsertarrangøren og plateselskapet Folksomt, og skiller seg også ut ved at musikken er spilt inn uten nærmikrofoner – med publikum tilstede.

– Opptakene blir dermed veldig organiske, nakne og levende, krydret med små lyder fra mennesker som er sammen om en kulturopplevelse. Det er godt å lytte til med tanke på den distansen vi må ha til hverandre for tida, sier prosjektleder Nils Andersen, som driver Folksomt sammen med produsent Jørund Fluge Samuelsen.

– Da vi i Folksomt satte i gang vår serie med intimkonsertalbum i januar 2020, var det to ting ingen kunne forutse: At vi ikke skulle rekke å arrangere mer enn én konsert før viruset stoppet oss, og at konseptet så til de grader skulle bevise hva vi savner mest i jungelen av strømmekonserter, nemlig samspillet mellom scene og sal.

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en fin og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og fremdeles: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev