Ballade video L: Vi fyller 50!

Hipp, hipp! Vi feirer den 50. utgaven av Ballade video på beste vis – med åtte ferske videoer med Nebula Horizon, Sondre Lerche, Vonheim, Frøydis Grorud kvartett, Cacadou, Odd Nordstoga, Thom Hell og Moddi.

Kalender

Da vi startet Ballade video i februar 2019, var vi litt usikre på hvor lenge denne spalten ville vare. Ble det lagd nok norske kvalitetsvideoer til å fylle siden hver eneste uke? Ville vi nå ut til nye lesere med prosjektet? Nå, et drøyt år og 50 utgaver senere, synes svaret å være et klart ja på begge spørsmålene.

Vi kan ta litt statistikk. Vi har så langt presentert 313 videoer, med artister fra Kristiansand til Kirkenes. Vi har servert pop, rock, metal, folkemusikk, hip hop, viser, country, avantgarde og jazz, og har også vist noen større musikkdokumentarer. Forhåpentlig har vi klart å vise noe av bredden som rører seg i norsk musikkliv, selv om det ikke lages like mange videoer i alle sjangre.

En slik ukentlig video-revy handler også om å velge bort. Det lages mange videoer rundt om som av forskjellige grunner ikke helt passer inn i konseptet. Og som kanskje uansett passer best i sine egne visningskanaler. Vi synes at videoene er en sentral del av musikklandskapet, der oppfinnsomhet teller vel så mye som store budsjetter. Og når artister ikke lenger får spille konserter, blir kanskje musikkvideoene viktigere enn noen gang.

Akkurat denne utgaven ble litt mannstung, men det har vi nok rettet godt opp alt neste uke. Og så kan dere selv påvirke utvalget ved å sende oss tips og anbefalinger. Adressen finner du nederst i artikkelen, sammen med en lenke til vår samleside med aktuelle, norske videoer.

 

Nebula Horizon: True Love

Den første premieren i jubileumsutgaven vår er med Nebula Horizon, et svært så lovende band fra Trondheim. Vi presenterte dem først i januar i år – og da med førstesingelen ”Broken Home”. Nå er oppfølgeren her – den enda bedre ”True Love”.

– ”True Love” er en melankolsk kjærlighetstragedie, forteller låtskriver Tor Erling Hilmarsen. – Handlingen i låta handler om et avstandsforhold jeg var i tidligere, hvor de ulike delene i låta følger forholdet fra start til slutt. Vi møttes på en strand på Kypros og var sammen hele ferien, før vi bestemte oss for å dra rundt i verden.

Hvert vers i låta fanger én opplevelse, følelse eller uttrykk fra fem forskjellige turer. Fra det første møtet, via den første ferien og forelskelsen, til ting etter hvert endrer seg.

– Jeg hadde en klar og tydelig visjon om hvordan musikkvideoen skulle være. Jeg brukte lang tid på å lete etter dyktige folk som kunne hjelpe meg å lage videoen. Jeg endte opp med David Gonzales, en video creator fra USA som jeg hadde sett fine arbeid av tidligere.

– Meningen var å ta vare på og fange stemningen fra et eventyraktig forhold som ble avsluttet “mot vår vilje”, på grunn av ytre omstendigheter, sier Hilmarsen.

Denne innspillingen er gjort av Erlend Moe (vokal), Tor Erling Hilmarsen (gitar, bass), Magnus Forsberg (trommer) og Jørgen Dahl (synth), der den sistnevnte også har produsert. I den vanlige utgaven av Nebula Horizon finner vi Henrik Engum Nilsen (bass) og Åsmund Arnesson Rise (trommer), i tillegg til Hilmarsen og Moe. Vi gleder oss til å høre mer.

 

Sondre Lerche:  Why Would I Let You Go

– Jeg må si noen ord om denne sangen og videoen, som betyr mye for meg, fortalte Sondre Lerche nylig på Facebook.

– Jeg skrev ”Why Would I Let You Go”, mens jeg lå til sengs i et intenst døgn. Jeg visste at den ville bli nøkkelsporet på mitt kommende album Patience, men jeg var redd for å spille den inn.

Sondre Lerche fikk etterhvert hjelp til innspilling og produksjon av Matias Tellez, og trakk inn musikerne Chris Holm og David Heilman. Sentral er dessuten Alexander von Mehren, som spiller piano, cembalo, vibrafon, marimba, celesta og elektrisk piano her – og bidro til arrangementet. Tim Fain står for strykerne, som ble spilt inn hjemme hos ham i Montana.

– Jørgen Træen mikset og mastret sangen høsten 2019, bare for noen måneder siden – i det som nesten virker som et annet liv, sier Sondre Lerche. Jon Danovic står for både regi, klipp og fotografering av videoen.

– Jon og jeg ønsket å spile inn en slo mo-video i ett take på stranden i Malibu. Men så skjedde det som kjent noe. Jon sa da at han hadde en del materiale liggende hjemme, som han kunne prøve å bygge noe rundt.

 

Vonheim: Westcoast

Vi skal kanskje la den strabasiøse kjærligheten ligge litt, og gå på en god, gammeldags hagefest med Vonheim isteden. I den forbindelse kan vi fortelle at videoen er snekret sammen på null-budsjett under en festlig sammenkomst, mens dette fortsatt var lov. Venner og familie var samlet til grilling, konsert og lek.

– ”Westcoast” er en ode til Norges vestkyst og dens lunefulle og innimellom ubarmhjertige vær. På samme måte som det i det ene øyeblikket kan storme og i det neste være solgløtt, kan livet i det ene øyeblikket være vondt og vanskelig, men i det neste øyner man håp, sier medlemmene i en kommentar.

Videoen er en blanding av private mobilopptak, droneopptak og kamera. Her hører og ser vi Erlend Vesteraas (vokal), Ståle Gilberg (gitar), Lars Event Tørresen (trommer), Kjetil Gilberg (bass) og Eivind Engedal (synth/gitar) fremføre en riktig, riktig fin låt.

– Gjennom lidenskapelige diskusjoner om musikk, samt respekt for hverandres talent og tidligere musikkprosjekter, vokste drømmen om et band frem. For at dette skulle fungere måtte vi legge alle kort på bordet – ideer, skisser, riff, melodier, tekst, sier bandet om oppstarten.

Vonheim debuterte med albumet Lift Your Head i 2015, og skal denne våren gi ut oppfølgeren In The Deep på det tyske selskapet Snowhite Records.

 

Frøydis Grorud kvartett: Happy Place

Hva med litt jazz? Det er en sjanger som det kanskje ikke produseres fullt så mange musikkvideoer innen, så det er alltid hyggelig å trekke frem nye tilvekster på området. Som denne låten med Frøydis Grorud, som mange nok kjenner som saksofonist i husbandet til NRK-programmet Beat for beat.

Frøydis Grorud er født i Skien, bosatt i Drammen, og er saksofonist, fløytist og komponist. Hun albumdebuterte som soloartist med Himmeldryss i 2009, og har ellers spilt med både Vintermåne og Trio de Janeiro. Hun har medvirket på plater med blant andre Torun Eriksen, Trond Lien, Trude Kristin Klæboe, Anne Gravir Klykken og Ulf Nilsen.

”Happy Place” er hentet fra hennes nye plate av året, End of a Beautiful Story. Dette er hennes sjette plate under eget navn. Her spiller hun sammen med Magne Thormodsæter (bass), Hermund Nygård (perkusjon, trommer) og Torjus Vierli (tangenter).

De siste årene har Frøydis Grorud produsert og arrangert en rekke konserter i serien Frøydis inviterer, både ved Drammens Teater og Chat Noir i Oslo. I dag er det for øvrig den internasjonale jazzdagen. Video og klipp er ved Morten Bjerk.

 

Cacadou: 5th of April

Er det americana? Eller kanskje bluegrass, balkanboogie eller speedcountry? Det er i hvert fall Cacadou, et band fra Oslo/Hamar. Cacadou ble startet i 2001, og sjonglerer i følge dem selv mange ulike instrumenter og musikalske sjangre, både på scenen og i studio.

– Alle sangene våre handler om livet i den imaginære havnebyen Aboretto, et vakkert og voldelig sted, forteller de.

For en del år siden spilte bandet inn en musikkvideo til sangen ”Favourite time of the year”, regissert av Anne Sewitsky og med skuespiller Anders Baasmo Christiansen i rollen som den uberegnelige Captain Ed. Cacadous musikk har vært med i flere NRK-produksjoner, og har også dukket opp i flere av Kristoffer Kumars skateboard-filmer.

– ”5th of April” ble opprinnelig sluppet i 2019 på singlen ”Contraband II”. Planen var å spille inn musikkvideo samme år, men vi valgte å utsette dette. Lite visste vi hvordan verden skulle bli nå i 2020. Derfor inneholder musikkvideoen kanskje litt hjemmelagde, men svært dagsaktuelle, scener fra et samfunn i lock down, sier bandet.

Cacadous foreløpig siste album, Cold Cuts, innspilt i Athletic Sound Studio i Halden, kom ut i desember 2016. Samtlige ”Contraband”-singler (som det foreløpig er tre av) skal til slutt samles til bandets neste plate, Contraband. Det blir bandets fjerde albumutgivelse.

 

Odd Nordstoga: Fatig ferdamann

Odd Nordstoga har også røtter i country, i tillegg til norsk folkemusikk, viser og poprock. Han har vært en av våre ledende mannlige artister lenge, og kom i 2018 med soloalbumet Kløyvd, hans niende under eget navn. Den ble av opphavsmannen beskrevet som en todelt plate, der den ene siden var akustisk, fortellende og lente seg mot viser og country, mens den andre var mer høymælt, elektrisk og direkte.

– Eg klarer ikkje samle musikken min heilt i hop. Derfor delar eg denne plata i to og kallar den det eg kjenner meg som sjølv: Kløyvd, sa Odd Nordstoga om utgivelsen, der både Frida Ånnevik og Erlend Ropstad medvirket.

”Fattig ferdman” er derimot en helt ny låt, som må være en av Nordstogas beste melodier og tekster gjennom årene, noe som ikke sier så lite. Det er bygd på den type grublende og eksistensialistisk country-musikk som Johnny Cash, Lee Hazlewood og Kris Kristoffersen løftet til så store høyder. Nå gjør Vinje-musikeren det samme.

– Den beste å spørje er ofte seg sjølv, sier Nordstoga om den bokstavelig talt kløvde videoen, der han selv står for både skuespill, regi og foto.

 

Thom Hell: Maybe I’ll See You Again

Siden vi feirer jubileum, er det ekstra stas med enda en premiere. Og særlig når vi snakker om en helt ny låt med selveste Thom Hell, som først slippes digitalt på mandag.

Thomas Helland er fra Kristiansand, og har de senere årene vært en av landets mest kritikerroste og produktive artister. Han har gitt ut ni studioalbum, mottatt tre Spellemannpriser, vært med i ”Hver gang vi møtes” og vunnet ”Det store korslaget”. Nå er han i gang med sitt tiende studioalbum, som ”Maybe I’ll See You Again” er første smakebit fra.

– ”Maybe I’ll See You Again” kom til meg som en helhet, og jeg skrev den rett ut med fullt arrangement på en dag, sier Thom Hell om sangen. Han spilte inn mesteparten selv i sitt eget hjem, med senere bidrag fra Olaf Olsen på trommer og Andreas Ulvo på keyboards.

Videoen til ”Maybe I’ll See You Again” er satt sammen av klipp fra public domain, en teknikk Thom Hell også benyttet seg på singelen ”A Good Sunday” for ganske nøyaktig et år siden. Denne gangen er materialet hentet fra Hollywood-filmen ”Royal Wedding” fra 1951 med Fred Astaire.

 

Moddi: Ikkje en sang

I morgen er det 1. mai. Det blir i år en ganske annerledes feiring, der mange av de tradisjonelle elementene er borte. Men fremdeles dreier det seg nok mye om samhold og solidaritet, ikke minst for de svakere i samfunnet.

For ganske mange handler det kanskje spesielt om dem som ikke en gang får slippe inn noe sted, men må leve i leire. «Ikkje en sang» beskrives som ”en musikers ærlige bekjennelse om egen tilkortkommenhet i møte med den brutale virkeligheten”.

Nå har Senja-musikeren Moddi donert sangen til flyktningene i Moria, via Dråpen i havet, som har som mål å støtte mennesker på flukt, og spre informasjon om flyktninger og migranters livssituasjon.

Vi ønsker alle våre lesere en god 1. mai – og som alltid en fin og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du som vanlig skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Vårt omfangsrike arkiv med norske videoer finner du som alltid på denne samlesiden.

Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.