LILJA spiller på scene og via strømming med band fra ulike deler av verden under den internasjonale jazzdagen 30. april (Foto: Anne Valeur)

Strømmefeiringer av den internasjonale jazzdagen 30. april

Via Nasjonal jazzkringkasting kan du få med deg Oddrun Lilja, Bugge Wesseltoft og en rekke andre musikere strømmet fra scenen i Oslo og fra kameraer rundt om i verden.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Den internasjonale jazzdagen 30. april ble initiert av UNESCO i 2011. Dagen skal øke forståelsen for jazz som et viktig element i undervisning, i fredsarbeid, i å skape samhold, dialog og samarbeid mellom folk, skriver FN på sine hjemmesider.

Her hjemme vil konserter og andre arrangement som markerer dagen strømmes fra ulike hold. Norsk jazzforum har slått seg sammen med Nasjonal jazzscene i Oslo for dagen, hvor det arrangeres strømmekonsert med LILJA. Her samler gitarist Oddrun Lilja noen av sine nære og fjerne favoritter, hvor tradisjonsmusikere fra ulike deler av verden strømmes sammen med bandet på scenen, forteller landets nasjonale jazzorganisasjon i en pressemelding.

Og bandet, det er Bugge Wesseltoft, Oddrun Lilja, Jo Skaansar og Helge A. Norbakken. Konserten skjer i samarbeid med Nordic Black Theatre, Kampenjazz, Samspill International Music Network og Oslo Jazzfestival.

LES OGSÅ: Ballades ferske intervju med LILJA om lanseringsplanene som ble stoppet av koronakrisen

Nasjonal jazzscene, med sin flotte konsertarena Victoria midt på Karl Johan i Oslo, har inntil videre omdøpt konsertscenen til Nasjonal jazzkringkasting – og herfra strømmer de konserter også utover i mai.

– Med koronapandemien står verden i unntaksstilling, og det er kanskje viktigere enn noen gang å fremme verdiene til UNESCO og den internasjonale jazzdagen: dialog mellom kulturer, mangfold og respekt for menneskerettigheter og menneskeverd, sier daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr.

Jazznytt18
Før konserten arrangerer Norsk jazzforum og Jazznytt en ny utgave av Jazznytt18, som er en live-utgave av magasinet Jazznytt. I denne utgaven tar musikkjournalist Audun Vinger en prat med Oddrun Lilja om musikk som en viktig måte å knytte verden nærmere forståelse på. Pianist og plateselskapssjef Bugge Wesseltoft er også med i samtalen. Han har gjennom hele sin karriere jobbet med musikere kloden rundt, og gjennom underselskapet OK World setter han fokus på den blomstrende internasjonale scenen i Norge, melder Norsk jazzforum. Arrangøren opplyser også om at samtalen vil bli på engelsk «for å nå ut til verdens jazzentusiaster».

Les også: Intervju med Bugge Wesseltoft om å våge å bli inspirert

UNESCO: Jazz står for mulighet og motivasjon
Den internasjonale jazzdagen har er fundert på sterke menneskelige og sosiale verdier. Grunnen til at det er akkurat jazz som sjanger som er sentral for dagen, er i følge FN at musikkstilen har opp gjennom det tjuende århundre fungert som et universelt språk som spredte seg over kontinenter. «Jazz er en musikkstil som har sin opprinnelse i de sørlige delene av USA, men som har røtter i Afrika, og som fletter sammen afrikanske og europeiske musikktradisjoner. Den ble påvirket av andre musikkarter og påvirket selv andre, slik at det kulturelle uttrykket utviklet seg hele tiden, uavhengig av rase, religion eller nasjonalitet,» forteller de. På samme side forteller organisasjonen at jazzsjangeren også ble en mulighet og motivasjon for mange kvinner til å nå utover de tradisjonelle kjønnsrollene i samfunnet: «Jazz var en sentral del i kvinnenes frigjøringsbevegelse i USA.  Mange kvinner fikk også jobb i musikkindustrien gjennom jazzens utvikling, særlig som sangere. Før 20-tallet var nesten all populærmusikk utført av mannlige musikere.»

Jazzpianisten og komponisten Herbie Hancock er UNESCOS ambassadør for interkulturell dialog, og han er vert under en stor, internasjonal digital markering 30. april. Les mer om International Jazz Day og globale arrangementer her.


Mer informasjon
om kveldens program på Nasjonal jazzscene 30. april finner du her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.