Skjermbilde fra Ane Bruns videochat med fans verden rundt

Ballade video XLVII: Møter på verdensveven

Eksklusiv premiere med PYSJ, musikalsk nettsamtale med Ane Brun og en kortfilm av Eivind Landsvik. Samt ferske videoer med Ivan Ave, Ludvig The Band, Gundelach og Aurora.

Kalender

7x7x7

02/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Vi ønsker velkommen til en ny utgave av Ballade video. Vi takker som vanlig for alle tips og innsendte videoer, som er for tiden er langt flere enn vi rekker å presentere. For foreløpig har ikke korona-situasjonen redusert antall nye musikkvideoer, men snarere ført til nye og kreative løsninger. Som når Ane Brun inviterer fans fra hele verden inn til seg, og lar dem reagere på den nye låten ”Trust”.

Vi har også gleden av å presentere elektronika-artisten Gundelach i to utgaver, og er veldig glade over å presentere en helt ny video av det spennende prosjektet PYSJ, alias Solveig Sørbø.

 

Gundelach: Cynical Mind ft. Aurora

Kai Gundelach er fra Oslo, og regnes som en av de ledende elektronika-artistene fra hovedstaden om dagen. Han ga ut sin første EP i 2016, og slapp debutalbumet Baltus i 2018.

Gundelach har også vakt oppmerksomheten til internasjonale artister som Pharrell Williams. Sist fredag ga han ut sitt andre album, My Frail Body, på den hjemlige etiketten U OK?, som ellers er søsterlabelen til Boy Pablos 777 Music.

– Det kjennes spesielt ut å gi ut albumet i en unntakstilstand, og ekstra spesielt siden tilstanden er slik nettopp på grunn av et virus som sprer seg via våre skjøre kropper.

– Jeg har vært inne på tanken om å utsette albumet, men jeg har landet på at det er både viktig og riktig å fortsette som planlagt. Det er akkurat i slike tider vi i kulturlivet må våge å fortsette som før, så godt det går, og ikke stoppe verden helt.

På singelen ”Cynical Mind” har han med seg Aurora. Videoen er en nedkortet utgave av albumsporet, og har på kort tid fått mer enn 35 000 visninger på YouTube. Det er også lagd en egen kortfilm rundt innspillingsprosessen, som du finner nederst i denne ukens spalte.

 

Ane Brun: Trust

Koronasituasjonen har endret mange av spillereglene, også for artister. Ane Brun har tatt konsekvensene av dette, og lagd en spesiell video til sin nyeste sang, der hun inviterte hundre følgere inn i et chat-rom, fordelt over fire timelange møter.

– Jeg møtte mennesker fra hele verden – steder som Indonesia, Lombardia i Italia, New York, Brasil og Tyrkia. Vi snakket sammen over nettet, lo og delte historiene våre. Enkelte var i karantene fordi de var smittet, eller jobbet i helsevesenet.

– Noen var alene hjemme, noen bodde med kjærester, kjæledyr eller slektninger. Andre var strandet i utlandet, langt fra familie og venner. Vi var alle rammet av situasjonen, og følte et behov for å møtes. For meg ble dette et magisk øyeblikk – og en av de fineste opplevelsene jeg har hatt som artist.

Videoen er spilt inn og redigert av Ane Brun selv. Alle medvirkende har gitt sitt samtykke til å være med.

 

Ivan Ave: Guest List Etiquette (feat. Joyce Wrice )

Her er den nyeste sangen fra det kommende Ivan Ave-albumet Double Goodbyes. Videoen hadde premiere torsdag 2. april, og er oppfølgeren til fine ”Triple Double Love”, som vi presenterte i februar.

Ivan Ave heter egentlig Eivind Øygarden, og har bakgrunn fra Telemark og Sandnes. Han debuterte som soloartist med Helping Hands på Jakarta Records, og hadde tidligere lagd plater med Fredfades, alias Fredrik Øverlie. I 2019 ble han tildelt Bendiksenprisen, en pris som Kulturdepartementet og GramArt har delt ut siden 2010.

Double Goodbyes er spilt inn i Los Angeles og Oslo, med flere gjesteartister. «Guest List Etiquette” er produsert av Mndsgn & Devin Morrison, og mikset av Deckdaddy. Videoen har regi av Ivan Ave selv, med fotografi av Daniel Yul Kim. Ivan Ave og Jo Vemund Svendsen har stått for klipp, med litt hjelp fra Mats Christian Rude Halvorsen.

 

Ludvig The Band: Not The Same

Ludvig The Band har nettopp sluppet albumet You Will Shine, og kommer her med en akustisk live-video til sangen ”Not The Same”. You Will Shine er oppfølgeren til Plan A, som kom i 2018, samt minialbumet «Majestic Refugee» fra oktober i fjor.

You Will Shine er nå ute på alle digitale plattformer, og er gitt ut av Oslobaserte Mother Likes It Records. Ludvig The Band er prosjektet til Truls Ludvig Johnsen, som selv beskriver musikken sin som en blanding av orkestral pop, progressiv rock, folk og lo-fi indie. Han er låtskriver, vokalist og produsent, og spiller dessuten flere instrumenter på albumet.

I tillegg medvirker også en rekke gjesteartister, inkludert Anders Korsmo Løland fra Posterboys, Emilie Strand fra Das Body, Christer Engen fra Turbonegro og Big Bang, samt Einar Stray.

 

PYSJ: Psy

Dette er ukens premiere her på Ballade video – og en virkelig fin låt som antagelig bare vil finnes i dette formatet. I denne utgaven består popkunst-prosjektet PYSJ av Solveig Sørbø (vokal), Stig Frognes (gitar, bass, theremin, trommer, vokal) og Torgeir Koppang (piano). Sørbø er komponist og tekstforfatter, og har også produsert låten sammen med Frognes.

– Dette er kanskje ikke en helt vanlig musikkvideo, siden jeg foreløpig ikke har planer om å slippe låta separat, sier Solveig Sørbø. – Den handler kanskje om metaforer, både delte og individuelle, og sammenhengen med gener og memer. Og om noe ensomt, tapt og uforløst.

Den særegne videoen til ”Psy” er lagd av Mali Galaaen Røsseth, som har bakgrunn fra foto og fotojournalistikk, og som fullførte en bachelorgrad i film våren 2018. Hun er ellers en kreativ sjel som Solveig Sørbø er begeistret over å samarbeide med.

– Mali er fantastisk. Sangen har tært på meg i mange år – og jeg skjønner nå at den kun gir mening sammen med Malis filmkunst.

 

Gundelach: My Frail Body (kortfilm)

Som lovet skal vi både starte og avslutte med albumaktuelle Gundelach. Her møter vi sangeren, musikeren og produsenten i en kortfilm på tolv og et halvt minutt. Den er lagd av filmmakeren Eivind Landsvik, som har fulgt prosessen rundt innspillingen i nærmere et år.

Her følger vi Gundelach gjennom endringer i livet, samt innspillingen av det nye albumet My Frail Body. Om denne perioden sier artisten selv:
– Jeg hadde problemer med kneet mitt, var mye syk og skulle snart få et barn. Det var en periode hvor jeg satt mye ved vinduet og hørte på fuglekvitter. My Frail Body reflekterer hvordan omgivelsene og naturen rundt oss manifesterer seg i kroppene våre.

Det ferske albumet er sluppet på Oslo-labelen U OK?, som også har artister som Kleerup og Siv Jakobsen.

 

Vi ønsker som vanlig alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du som vanlig skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Om du vil sjekke ut vårt rikholdige kartotek over norske musikkvideoer fra det siste året, kan du som vanlig gå til denne samlesiden. Det ligger mer enn 300 videoer der, så det skal være mye å fordype seg i på hjemmekveldene.

Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤️

Ballade video tar med dette påskefri, og er tilbake fredag 17. april. God påske – der du er.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.