Ballade video LI: Janus, Josefin og Maria

Hele fire videopremierer – og norsk musikk av aller beste merke. Si hallo til Josefin Winther, Mythos, Moviestar, Haunted Mansions, Kari Rueslåtten, Marie Løvås og MiNensemblet.

Kalender

Popquiz på Røverstaden

28/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

MIMMI

02/10/2020 Kl. 19:30

Oslo

Claudia Scott

03/10/2020 Kl. 19:00

Oslo

Det er definitivt vår i luften – selv om den kanskje føles litt annerledes enn den pleier. Nå begynner Norge sakte, men sikkert å åpnes igjen. Det betyr muligheter for å se musikk fra scenen igjen, selv om festivalene har måttet kaste inn håndkleet. Vi håper mange artister og utøvere vil finne en mulighet for å opptre foran publikum.

Vi har flere premierer også denne gangen, inkludert svært fine og interessante bidrag fra Josefin Winther, Mythos, Moviestar og Haunted Mansions. Det fortsetter å blomstre i norsk musikkliv. Det tror vi det vil gjøre i enda større grad de kommende månedene også, frem til ting forhåpentlig er tilbake til det normale.

Mythos: Janus

Vi har av og til etterlyst videoer som går litt utenom populærmusikken. Da er det ekstra fint å få inn en produksjon som denne, som ble sendt til oss av komponist Audun Aschim Steffensen. Stykket er hentet fra debutalbumet Mythos, der Aschim Steffensen samarbeider med tyske Hanna Rabe på harpe og Axel Skalstad på trommer.

– Hver låt har fått navn etter en mytologisk karakter kjent fra gresk og romersk mytologi. De mytologiske karakterenes flerdimensjonale egenart gjenspeiles i komposisjonenes innhold og dramaturgi, der formålet er «å initiere inn i mysterier», forteller komponisten.

Mythos – som også er navnet på trioen – sier selv at de representerer nordisk jazz med klanger fra moderne fransk og tysk harpemusikk, med tematiske idéer fra avantgarde-teater og stemninger inspirert av filmmusikk. Albumet Mythos slippes i dag, fredag 8. mai, på vinyl.

Musikkvideoen «Janus» er regissert av den ukrainske regissøren Svitlana Zemliana, og klippet av Iryna Vakalyuk. Vi ser også danseren Julie Schartum Dokken og Hanna Rabe.

– Temaet for musikkvideoen er en meditativ allusjon til den mytologiske guden Janus. Guden for porter, døråpninger, alle begynnelser og enhver slutt. En tofjeset demiurg som samtidig ser på fortiden og fremtiden, sier regissør Zemliana i en kommentar.

Audun Aschim Steffensen er utdannet ved Norges musikkhøgskole, og har en master i komposisjon og gitar. Verkene hans er fremført av blant andre Det Norske Solistkor, Det Norske Blåseensemble og i KORK-kammerserien. Han har også jobbet med folk som Paolo Vinaccia, Eivind Aarset og Nils Petter Molvær.

Josefin Winther: Josefin

For en nydelig låt dette er – og så fornøyde vi er med å ha premiere på den! «Josefin» er en av sangene på Josefin Winthers nye EP, «Helt hel». Dette er Josefin Winthers andre plateutgivelse på norsk, og oppfølgeren til albumet Uendelig lys. Uendelig mørke fra i fjor høst.

– Jeg skrev denne en natt jeg ikke fikk sove, forteller Bergensartisten. – Jeg lå og kjente på noe vanskelig, noe som jeg hadde det vondt med. Det holdt meg våken, og tankene var overalt. De fløt rundt og jeg var langt borte i ting, og langt inne i en relasjon med noen. Så var det plutselig en stemme inne i meg som sa: “Josefin!”.

– Det var nesten som jeg skvatt. Og plutselig forstod jeg at det var noen inne i meg jeg hadde neglisjert, imens jeg stadig jager utover etter andre menneskers forståelse, anerkjennelse og kjærlighet. Jeg trenger først meg selv, sier Winther, og fortsetter:

– Jeg og Josefin – vi må finne sammen og være der for hverandre. Det er egentlig det eneste jeg trenger. Jeg forstod hvor mye av tiden jeg søker utover og lengter og strever etter noe i den andre, og i kraft av dette neglisjerer jeg noe i meg selv. Jeg er utrolig glad for at den låten kom til meg, for den tror jeg blir en viktig påminnelse og hjelp i årene som kommer.

På «Josefin» medvirker også Ruben Fredheim Oma (bass), Ronny Yttrehus (gitarer) og Reidar Frugård Opdal (keyboards). Arrangement og produksjon er ved Kristian Fanavoll Tvedt. Den stilsikre videoen er lagd av Jonathan Bjerstedt, som filmet musikerne i SAGA studio.

Haunted Mansions: The Slow Dark

Det er ikke så lenge siden vi presenterte den oppsiktsvekkende videoen til ”Kids”´– den aller første smakebiten fra Haunted Mansions’ kommende album, Rebel News. Nå er enda en video akkurat sluppet, og igjen er resultatet definitivt noe for både øyet og øret.

– «The Slow Dark” er ikke egentlig en single, men er å finne på albumet som kommer 15. mai. Vi velger å slippe den likevel, fordi videoen ble såpass bra, sier produsent Thomas Gregussen og vokalist Vegard Sandø i Haunted Mansions.

– ”The Slow Dark” handler om personlig motgang, og kamp mot depresjon og «indre demoner». Den er nok ikke en «pop-låt» som sådan, men tar seg kunstneriske friheter i både form og funksjon, forteller Trondheimsduoen. – Vi føler at videoen treffer blink på tematikken i låta, selv om den er forholdsvis mørk og abstrakt.

Rebel News skal være et album med politiske undertoner, og vil by på ti varierte låter. Den særpregede og stilige videoen til ”The Slow Dark” er produsert av den Oslobaserte designeren Anders Goberg, som har spesialisert seg på animasjon, film og 3D-motion.

Moviestar: The Curse and the Currency

Moviestar fortsetter nedtellingen til slippet av albumet The Curse and the Currency of the Twenty-First Century. Dette er oppfølgeren til debuten Stupid People / Happy Days fra 2018, et album som fikk svært gode omtaler i flere utenlandske medier. ”Supreme art-pop that is unafraid to deviate from the norm”, mente Clash Magazine.

Sist vi skrev om trioen, var det i forbindelse med den, eh, relativt friske zombiesex-videoen til ”Hot Zombie”, som du finner i arkivet vårt. Her fortsetter Moviestar sin forunderlige reise gjennom samtiden, med et skjevt blikk på det meste, og med et knippe sterke poplåter i bunnen.

– Dette er et konseptalbum om verdens tilstand i 2020, sett fra fremtidens perspektiv. Det tar for seg sosiale medier, nedgangen i menneskelig interaksjon, sosial distansering og miljøutfordringer, sier medlemmene i en kommentar.

Moviestar kommer opprinnelig fra planeten Fenris, eller muligens fra Oslo-området. Bandet består av sanger Viktoria Winge, produsent Bård Ingebrigtsen og multi-instrumentalist Marita Igelsjøen, alias Infinity Vik, Anaconda og The Octopus Goddess. Det er også Bård Ingebrigtsen som står bak den morsomme videoen.

The Curse and the Currency of the Twenty-First Century kommer ut 5. juni på Bored Airline Music. Vi gleder oss.

Kari Rueslåtten: Sørgekåpe

Også Kari Rueslåtten fra Trondheim slipper et nytt album i dag. Dette er hennes åttende soloplate, og hennes første på norsk siden debuten Spindelsinn i 1995. Hun vakte først oppsikt som frontfigur i Third and The Mortal, og har hengivne fans i mange land i verden.

– Det er med en slags skrekkblandet fryd at jeg skal gi ut musikk på norsk. Ordene blir så direkte, og alt føles mer nært og personlig. Det oppleves som om man blir mer eksponert enn når man synger på engelsk, sier sangeren og låtskriveren. Og legger til: – Det er utrolig gledelig å se hvordan også det utenlandske publikummet mitt ser ut til å omfavne at jeg nå synger på norsk igjen.

Med seg på albumet Sørgekåpe har hun Jostein Ansnes (produksjon, gitarer), Gjermund Silset (bass), Stian Lundberg (trommer) og Frode Flemsæter (keyboards). Videoen til tittelkuttet er regissert, filmet og klippet av Troll Toftenes, og produsert av Vardøger.

– ”Sørgekåpe” beskriver følelsen man kan ha i de ensomme timene på natten der alle tanker blir blåst ut av sine proporsjoner, og de mørke tankene vinner kampen mot virkeligheten. Når lyset endelig trenger gjennom gardinene er man så sårbar at sinnet kan bli vippet over av et vingeslag fra en sørgekåpe. Den mørke, vakre sommerfuglen.

Marie Løvås: Slippe taket

Marie Løvås er en 23 år gammel artist fra Sunnmøre, som nå bor i Oslo. Hun ga ut debutalbumet Natta ser det som ingen ser på Kirkelig Kulturverksted i februar i år, og skulle egentlig hatt releasekonsert i Kulturkirken Jakob i Oslo 12. mars. Den ble avlyst samme dag, av årsaker som de fleste nok kan gjette seg til.

– Jeg har studert musikk, og fant bandmedlemmene mine i løpet av studietiden. I bandet er blant annet Andreas Rukan, som spiller i Fieh, og Fredrik Svabø som spiller med Urørt-vinner iris. Sammen har vi tre produsert platen, forteller Marie Løvås til Ballade video.

Musikken til Marie Løvås beskrives som et variert uttrykk med inspirasjon fra norske viser, populærmusikk, jazz og soul. Videoen til ”Slippe taket” er regissert av Veslemøy Vollan Hjellbakk.

– Vi gikk faktisk samme trinn på videregående, hun danselinjen og jeg musikklinjen. I etterkant har hun tatt studier i manus og regi. Dette er min første musikkvideo, og jeg liker at man kan forlenge og fortolke den opprinnelige historien. Det er skikkelig fint.

I hovedrollene ser vi Odin Waage og Aurora Louise Ryen, der den førstnevnte også spiller hovedrollen i NRK-serien Rådebank. Annicken Aasheim har filmet, mens Joakim Tutturen har satt lys.

MiNensemblet: Ave Maria

Vi startet denne spalten i det samtidsmusikalske hjørnet, og ender i klassisk lei. Her ser og hører vi MiNensemblet fremføre “Ave Maria” av den argentinske musikeren, orkesterlederen og komponisten Astor Piazolla, som fremdeles nyter stor anerkjennelse over hele verden.

Musikk i Nordland er Nordland fylkeskommunes enhet for musikk. MiNensemblet spiller en sentral rolle for musikklivet i hele fylket, og består i denne utgaven av Øivind Nussle (fiolin), Magnhild Skomedal Torvanger (fiolin), Lazar Miletic (bratsj), Hans-Urban Andersson (cello) og Dimitris Kostopoulos (piano).

– Vi tør påstå at MiNensemblet er en av de fremste kammermusikkgruppene her til lands. Ikke bare holder ensemblet svært høyt kunstnerisk nivå, men sammensetningen av individuelt sterke strykere, blåsere og klaver byr på en besetningsallsidighet få andre grupper kan matche, sier Musikk i Nordland, som startet opp i Narvik i 1992.

I den vakre videoen opptrer også sirkusartister fra Kulta Productions. Store Studio har stått for lyd, mens Linken Pictures står bak filmen. Vi mottar gjerne flere tips om nye musikkvideoer fra kunstmusikkfeltet.

Vi ønsker alle våre lesere en fin og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du som vanlig skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Vårt omfangsrike arkiv med norske videoer finner du som alltid på denne samlesiden.

Og fremdeles: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev