Stillbilde fra Moviestars video (Foto: Hans Kåre Sjøstrøm)

Ballade video XLV: – Vi kan ikke alltid forberede oss

Fem ferske videoer med Moviestar, Mayflower Madame, Upper Rooms, Andreas Rønbeck og White Trash Blues Band. Samt en halvannen times live-konsertfilm med Ane Brun.

Kalender

Fagerborgfestspillene 2021 – Brytningstid

23/04/2021 Kl. 18:00

Viken

Trimolo

25/04/2021 Kl. 20:00

Viken

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Vi lever i spesielle tider, og skal ikke bruke så mye tid på en innledning. Vi har dessuten mye på kjøreplanen denne uken også – fra den lekne trash-estetikken til Moviestar til den svært vakre og forseggjorte opptredenen med Ane Brun i Oslo Spektrum.

Vi håper og tror at det fortsatt vil bli lagd nye og spennende musikkvideoer i de kommende ukene, selv om det ikke er så lett å møtes. Kanskje kan denne situasjonen også inspirere til alternative løsninger. Vi minner dessuten om at det strømmes en lang rekke med konserter nå, noe du kan lese mer om i denne artikkelen fra Ballade.

Moviestar: Hot Zombie

Vennlig advarsel: Videoen egner seg ikke for barn.

Moviestar er et annerledes og svært lovende band, anført av skuespilleren Viktoria Winge, aka Infinity Vik. Her kommer de med en svært catchy rockelåt, ledsaget av en video som både er drøy og underholdende.

”Hot Zombie” er hentet fra det kommende albumet The Curse and the Currency of the Twenty-first Century. Vi har fått anledning til å høre hele platen, og synes det er all grunn til å sette et blodig kryss i taket. Slippdato er foreløpig satt til 5. juni 2020, med en ny single på vei alt i mai.

– Hvem vet hva fremtiden vil bringe? I dette post-apokalyptiske vinterlandet møter vi i hvert fall en space babe i romdrakt, utstyrt med machete og rifle, sier Viktoria Winge. – Men denne filmen kan du se på YouTube hjemme, trygt i karantene. Helt uten smittefare.

Musikken til Moviestar er en fengende blanding av science fiction-elementer, glamrock og lett bisarre temaer. I den intergalaktiske trioen finner vi også Bård Ingebrigtsen og Marita Igelsjøen, alias Anaconda og The Octopus Goddess. ”Hot Zombie” er regissert av Hans Kåre Sjøstrøm, og har skrekkfilm-regissør Reinert Kiili i rollen som elskeren.

Vi kommer helt sikkert tilbake til dette bandet, som alt har fått mye positiv oppmerksomhet i utenlandsk musikkpresse.

Mayflower Madame: Swallow

Det er ikke alltid vi kan forberede oss. Mayflower Madame har base i Oslo, og består i dag av Trond Fagernes (vokal, gitar, bass), Håvard Haga (gitar) og Ola J. Kyrkjeeide (trommer). Bandet startet opprinnelig opp på Kongsvinger, med en forhistorie som strekker seg helt tilbake til starten av 2000-tallet.

Lang fartstid, altså – og dessuten dype røtter, spesielt i det elektriske postpunk- og psykedelia-landskapet. Da jeg anmeldte debutalbumet deres, Observed In A Dream, for Klassekampen i 2016, skrev jeg blant annet dette: ”Musikken er ankret opp i de dystrere, men deilig fengende delene av 80-tallsscenen. Lydbildet er skarpt og huggende, fullt av fresende uro og energi. Vi hører ekko av mye av det beste fra fortiden, der gotisk DNA-materiale drypper fra tak og vegger.”

Stemningsmessig har Mayflower Madame hele veien plukket mørke blomster i en stor hage. Dette ser det ut til å fortsette med på sin kommende plate, som har fått tittelen Prepared For A Nightmare. Den kommer ut 27. mars. Forgjengeren skaffet sakte, men sikkert bandet en økende tilhengerskare utenfor landegrensene, med påfølgende konserter i både USA og Europa.

Som så mange andre artister om dagen har Mayflower Madame måttet avlyse en større turné i forbindelse med slippet. Den skulle ha funnet sted i USA, med Desert Stars-festivalen i Joshua Tree som oppstartpunkt. Det er ikke alltid vi kan forberede oss.

Andreas Rønbeck feat. Andrea Dahle – We Ride

Vi skal nå roe litt ned, med denne vakre og betagende sangen fra Andreas Rønbeck. Han er opprinnelig fra Tromsdalen, og holder i dag til på Nøtterøy utenfor Tønsberg, der han har sitt eget musikkstudio. Han debuterte i 2005 med The Superwish Album, som ble gitt ut under artistnavnet Adrien.

Senere utgivelser inkluderer Bring The Summer (2009), i tillegg til flere omfangsrike EP-er. I 2018 ga han dessuten ut hele tre album: Get Real, Bring The Future og Brick Lane Music. Andreas Rønbeck er også vokalist i synthpop-prosjektet ARGH, som også har en omfattende og anbefalelsesverdig katalog.

Videoen til “We Ride” er helt fersk, mens selve sangen ligger noen år tilbake I tiden. Den ble opprinnelig spilt inn i 2012, og var et samarbeid med Andrea Dahle. Andreas Rønbeck jobber for tiden også med låtskriveren, sangeren og produsenten Henrik Moy Askildsen.

Upper Rooms: All I See Is Death

Upper Rooms var i sin tid et av de mer lovende navnene innen den norske elektronika-scenen, med solide utgivelser som Video Bambino og Canti Popolari samt minst tre singler. Etter 2002 valgte Isak Anderssen å legge prosjektet på is, men et nytt livstegn kom i 2018 med den digitale låten ”So (Heartbreak Version)”.

Isak Anderssen har studert ved Norges musikkhøgskole, og er i dag enhetsleder for Rakkestad Kulturskole i Østfold. Han har i nyere tid også vært cellist og komponist for kunstmusikk-trioen Solitutti, som ellers består av vokalist Ruth Wilhelmine Meyer og billedkunstneren Snorre Eirik Hvamen.

Vi må si at dette er et gledelig og godt gjennomført gjenhør, og håper det kommer mer musikk snart. Flere nyere kutt kan også høres på Soundcloud-siden til Upper Rooms.

White Trash Blues Band: Spread The Gospel

Vi vender tilbake til rocken – og så mye mer rocka enn White Trash Blues Band blir det knapt. De debuterer nå med en splitt-EP med den norsk-australske duoen Quarter Wolf, som er sluppet på vinyl av fine Westergaard Records.

White Trash Blues Band holder til i Oslo, og har følgende medlemmer: Jan Magnar Hatlemark (vokal, rytmegitar), Erling Zahl Urke (keyboards, kor), Paul Daniel (trommer, kor), Svein Andre Røe (bass, kor) og Asgaut Bakken (gitar, kor). Den sistnevnte er for øvrig far til Ånon Bakken, som spiller i albumaktuelle Hayeminol.

Dad rock, altså – men av det absolutt skarpere slaget. Selv kaller de seg lett selvironisk for middelaldrende menn som strekker strikken. I videoen til ”Spread The Gospel”, som er lagd av Erling Zahl Urke, ser vi også Mia Roland. Som det heter i sangen: A three finger chord is all you need.

Ane Brun: Leave Me Breathless – LIVE!

For to uker presenterte vi den nye og fine videoen ”Don’t Run And Hide” med Ane Brun. I anledning stengningen av alle kultur-arenaene har hun i dag besluttet å slippe en hel konsert fra Oslo Spektrum på nett.

Den halvannen times konserten var en feiring av Bruns coverlåter fra albumet Leave Me Breathless, og ble filmet av Stian Andersen 28. april 2018. Den ble også sluppet som en egen film, som ble vist på kino i fjor.

– Dette er en av mine mest spesielle og minneverdige konsertopplevelser noensinne, forteller Ane Brun i en kommentar. – Jeg delte kvelden med det fantastiske publikummet i Oslo Spektrum – og med moren min, vennene mine, musikerne mine og crewet mitt.

– Dette er for alle dem som ikke var der, eller dere som var der og vil se det igjen, sier hun i dag. Til høsten kommer forhåpentlig hennes første studioalbum på fem år, etterfulgt av en verdensturné.

Vi ønsker som vanlig våre lesere en god og musikalsk helg. Vi takker for alle bidrag og forslag som fortsetter å komme inn. Send gjerne tips om aktuelle videoer til guro[at]ballade[punktum]no, og merk emnefeltet ”Ballade video”.

Om du vil sjekke ut vårt rikholdige kartotek over norske musikkvideoer fra det siste året, kan du som vanlig gå til denne samlesiden. Det ligger nå rundt 300 videoer der, så det skal være mye å hygge seg med på hjemmekveldene.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Rektor

Rana kulturskole

Kantor/ kirkemusiker

Kongsberg kirkelige fellesråd

Arrangementsansvarlige

Nasjonal jazzscene

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Slagverkpedagog – 20 % fast stilling

Kulturskolen Rakkestad Kommune

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kulturskolerektor

Østre Toten kommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev