Fra PYSJ' Om Song (Foto: Jean-Baptiste Decavele)

Ballade video XLIV: Kjærlighet i koronaens tid

Under det kulturelle portforbudet trenger vi musikken mer enn noen gang. Her er premierer med PYSJ og Maud samt ferske videoer med Vassvik, Haakon Ellingsen, Bendik Baksaas og Fredrik Høyer.

Kalender

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Scott Henderson trio

18/03/2022 Kl. 19:00

Oslo

Femi Kuti

07/04/2022 Kl. 20:00

Oslo

I dag ligger kultur- og musikk-Norge nede. Så godt som alle arrangementer er avlyst, eller utsatt på ubestemt tid. Mange utesteder har måttet stenge dørene. Både arrangører og utøvere mister betydelige inntekter, og vil i verste fall måtte vurdere å innstille virksomheten. En rekke festivaler er allerede kansellert – og flere vil nok følge.

Men så har menneskene denne velsignede evnen til solidaritet – og til å omstille seg også. På nettet ser vi nå mange som tilbyr tjenester for andre. De vil handle mat for folk som sitter i karantene. Det oppfordres til at man ikke ber om refusjon for billetter til avlyste konserter og forestillinger, for på den måten å hjelpe økonomien til de berørte. Advokater tilbyr seg vederlagsfritt å se gjennom inngåtte kontrakter. Mange jobber også politisk, for å dempe de negative virkningene av det kulturelle portforbudet mest mulig.

I denne perioden, som er av usikker varighet, utfordres oppfinnsomheten. Musikere og plateselskaper har allerede begynt å strømme konserter på nettet, som en erstatning for møteplassene som er blitt borte over natten. Musikk- og kulturopplevelser blir kanskje viktigere enn noen gang, nettopp i tider da mange folk føler uro.

Derfor vil vi i Ballade video oppfordre våre lesere til å støtte artistene direkte. Gjerne gjennom å kjøpe fysiske eller digitale produkter, om det nå er musikk eller merch av forskjellig slag. Og kanskje donere en slant, om du etter hvert benker deg for å se på det noen har døpt corona jams – direktesendte konserter på nettet, som nok fort blir et velkomment supplement til Netflix og andre underholdningstilbud.

Kort sagt: Ta vare på hverandre, vask hendene og støtt musikken slik du kan. Og kanskje nettopp disse artistene vi presenterer denne uken kan være verdt å sjekke ut litt ekstra?

 

PYSJ: Om Song

Vi starter med en premiere på denne lekre videoen. Den er lagd av PYSJ, et prosjekt som består av Solveig Sørbø og forskjellige samarbeidspartnere. Videoen er lagd av Jean-Baptiste Decavele, som har tatt utgangspunkt i to av sangene til PYSJ: «Om Song» og begynnelsen av «Gnos Mo».

– Jean-Baptiste har lagd denne filmen. Han er en fransk kunstfilmskaper som inntil nylig også samarbeidet med den kjente arkitekten Yona Friedman, som døde 20. februar, forteller Solveig Sørbø til Ballade video.

– Dette er en slags kunstfilm, intrikat komponert over min «Om Song» og begynnelsen av «Gnos Mo», som kommer ut senere. Den sistnevnte er, som man kanskje kan gjette, basert på ”Om Song” baklengs. Speilingen i bildet av meg som svever i den flyktige kollasjen representerer på elegant vis denne reverseringen.

Dette er original, svært vakker og lett foruroligende musikk, som nå blir matchet av de drømmeaktige bildene til Decavele. Medvirkende på innspillingen er Solveig Sørbø (vokal, komposisjon, produksjon), Torgeir Koppang (piano), Andreas Rødland Haga (bass) og José Martínez Pérez (bratsj). Sangen er mikset av Stig Frogner, mens vi også ser kunstneren Mira Zaki Bjørnskau i filmen.

Det er for øvrig ikke så lenge til ”Gnos Mo” kommer ut. Vi gleder oss til det – og til nye kunstneriske prosjekter fra Solveig Sørbø & co.

Maud: Real

Dette er ukens andre premiere – og nok en sterk låt. Bak pseudonymet Maud finner vi produsenten og artisten Kristine Hoff fra Bodø. De siste årene har hun figurert i ulike bandkonstellasjoner, og opptrådt på blant annet Trænafestivalen, Bodø Jazz Open og Parkteatret i Oslo. I november i fjor ble hun plukket ut som én av demoartistene til showcase-festivalen Sørveiv i Kristiansand.

”Real” er skrevet og produsert av Maud, og dykker i følge artisten selv ned i ”et elektronisk, kaldt landskap som befinner seg et sted mellom det dystre og melankolske, men også det mer lekne og drømmeaktige.” Singelen er utgitt på det britiske plateselskapet Killing Moon, og er også en del av plateselskapets nyeste samlealbum New Moons XIII.

– Teksten kretser om nattlig tankevirksomhet, klaustrofobiske drømmer og redselen for å aldri bli god nok, sier Maud til Ballade video. – Ellers er videoen spilt inn på og i nærheten av Skjerstad, én time utenfor Bodø, hvor jeg er født og oppvokst. Familien min har hatt feriehus i flere år på Skjerstad, så det føltes veldig naturlig for meg å spille inn videoen der. Det føltes ut som en gylden anledning til å vise frem et sted som betyr veldig mye for meg.

Videoen er lagd i nært samarbeid med Karoline Moen, som er co-produsent og manusforfatter. Mathias Asplund Nyhagen har regissert, med Tommy Haugen som fotograf.

For tiden studerer Kristine Hoff elektronisk musikk ved Universitetet i Agder. Til høsten slipper hun sitt debutalbum som Maud. Det ser vi frem til.

Vassvik: The Storm Is Coming In

Vi fortsetter i det litt eksperimentelle hjørnet, der Torgeir Vassvik nylig har sluppet en ny video. Denne sangen er hentet fra det kritikerroste albumet Gákti, som ble sluppet på Grappa i fjor.

– Kjernen i den samiske kulturen er animismen: alt lever, alt henger sammen, sier Torgeir Vassvik. – Gákti er den ofte fargerike drakten som vi samer er så heldige å ha. Den har en videre betydning enn som plagg alene – den drar oppmerksomhet mot vår kultur og er med på å holde vår identitet i live. Den beskytter oss på en lignende måte som isen som dekker viktige deler av jorden vår.

– Min personlige Gákti er min musikk. Den har dype røtter i den tradisjonelle joiken og i samisk kultur. Samtidig har jeg en stor pasjon for å skape nye mønstre, utføre lydeksperimenter og oppdatere den animistiske tradisjonen.

Torgeir Vassvik er fra Gamvik, og har som voksen artist vakt en hel del oppsikt, både her hjemme og internasjonalt. Chris Eckman fra The Walkabouts og plateselskapet Glitterbeat har omtalt musikken hans slik: Vassvik has created something enlightening and transformative. It is a 21st century soul music, that mines the past while it searches for the future.

Art work til videoen er av lett mystiske 脑 影 视, mens Babette Michel har produsert.

LES OGSÅ Ballades anmeldelse av Vassviks Gákti: Progressiv strupejoik av verdensklasse

Haakon Ellingsen: Under vikens grønne glasstak

”Under vikens grønne glasstak” er fra diktsamlingen Drømmeboken av Inger Hagerup, som kom ut i 1955. Det har nå fått en musikalsk drakt av Haakon Ellingsen, som først markerte seg som musiker på 90-tallet med Last James, en trio som også besto av Lars Pedersen fra When og Lars Lillo-Stenberg fra deLillos.

Senere har det blitt nye utgivelser, med prosjekter som The Gramophones og Sir Haakon & The Popular Musicians. Og ikke minst flere album under eget navn, der han har sunget på både norsk og engelsk.

– 12. april i år er det 115 år siden dikteren Inger Hagerup ble født. Det er ikke et typisk jubileumsårstall, men rundt nok til at det er verdt å markere, mener Ellingsen. – All tiden som har gått får meg til å undres over hva hun ville syntes om dette – både den musikalske tolkningen og Sondre Mælands møysommelige arbeid med tegninger, bilde for bilde.

– Sondre Bergersen Mæland har tegnet alt for hånd på gamlemåten. Han fortjener flere oppdrag, og gjerne nye musikkvideoer, sier den Oslo-baserte musikeren.

Medvirkende på innspillingen er Haakon Ellingsen (vokal, gitar, koringer), Lars Fredrik Frøislie (trommer, Wurlitzer, Mellotron, Moog, cembalo, bakgrunnsvokal), Erik Johannessen (trombone) og Kristian Karl Hultgren (bass). Et nytt album vil bli tilgjengelig for streaming i løpet av våren – med flere tonesatte dikt av Inger Hagerup.

Bendik Baksaas og Fredrik Høyer: Ode til alt Ute (Nolen remix)

Fredrik Høyer er en norsk forfatter og scenekunstner fra Drammen, bosatt i Oslo. Han er anerkjent for sin stunt-poesi, som ofte baserer seg på en intens, rytmisk og svært musikalsk fremføring. Selv har han beskrevet dette som en blanding av tradisjonell dikterkunst, rap, stand-up og teatermonolog.

I 2016 utga Høyer diktsamlingen Grønlandsūtraen, både som bok og LP, og etter hvert også som forestilling på Nationaltheatret og Torshovteatret. I fjor ga han sammen med Bendik Baksaas ut dobbeltalbumet Til Alt Ute: Måne & Sol.

Her ser vi en ny versjon av det tilnærmede tittelkuttet, remikset av Nolen. Den er hentet fra den digitale EP-en ”Til fugledrager”. Videoen er laget av Jan Tore Eriksen, som har klippet sammen en tidvis ultra-rapid collage av flimrende bilder.

De siste ordene i sangen er: – Vi må faen meg ut!

Det har i dagens situasjon fått en ny og ganske dramatisk bakgrunn.

Vi ønsker også i disse tidene våre lesere en god og musikalsk helg. Vi takker for alle bidrag og forslag som fortsetter å komme inn. Send gjerne tips om aktuelle videoer til guro[at]ballade[punktum]no, og merk emnefeltet ”Ballade video”.

Om du vil sjekke ut vårt rikholdige kartotek over norske musikkvideoer fra det siste året, kan du som vanlig gå til denne samlesiden.

Og som sagt: Ta vare på deg selv og andre, og støtt musikken, musikerne og arrangørene!

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Produsent

Nordlysfestivalen

Eksamenskonsulent (førstekonsulent)

UiB – Fakultet for kunst, musikk og design (KMD)

Førstekonsulent (50%) i studieseksjonen

UiB – Fakultet for kunst, musikk og design (KMD)

Rådgiver/ saksbehandler

Asker kulturskole

Visuell kunstlærer

Indre Østfold kulturskole

Rektor

Rana kulturskole

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev