Stillbilde fra Austestads Umogleg Reise (Foto: Voices of Wonder & Austestad)

Ballade Video LII: Den umulige reisen

Åtte nye videoer, i spennet fra flat tango til heftig dundrende EBM. Med deLillos, El Muro Tango, Ruben, Ane Brun, Garden Tapes, Bazalt og Grand Union. Og ikke minst premieren på en 22 minutters filmklassiker fra 1904, lydlagt av jubilant Hans Martin Austestad.

Ballade videoMusikken og livetMusikkteknologi

Det ble denne uken kjent at norsk musikkliv kan ha mistet så mye som halvparten av inntektene under koronakrisen. Det har samtidig vært mange forsøk på å lette presset noe, ikke minst gjennom private initiativ som nett-scenene Koronerulling og Brakkesyke.

Samtidig har lockdown-situasjonen avfødt andre kreative løsninger – også på videofronten. Vi har vist en del eksempler på det, som du som vanlig finner i videoarkivet vårt. Hver eneste uke har det kommet nye og fine musikkvideoer, der flere utøvere har brukt den selvpålagte karantenetiden til å prøve ut nye løsninger.

Det skal vi se eksempler på også denne gangen. Vi har ellers et tett program, med flere premierer – ikke minst en helt unik lydlegging av en tidløs filmklassiker. Denne nesten 22 minutter lange filmen har musikk av Hans Martin Austestad, og er en del av et nytt album og en samling musikkfilmer.

DeLillos: Ut 2020

DeLillos slipper i dag sin andre koronarelaterte video. Dette er en nyinnspilling av sangen ”Ut”, som opprinnelig kom ut på suksessplaten Festen er ikke over … det er kake igjen fra 2005.

– Noen sa til oss at de hadde likt å høre på «Ut»-sangen og at den føltes aktuell. Det inspirerte til å justere litt på teksten, slik at den ble enda mer relevant for slik vi har hatt det i år, sier veteranene.

– Vi spilte inn en ny versjon på samme måte som «Alt er rolig nå» – hver for oss, og la oss i et mer vemodig og langsommere modus enn originalen, uttaler bandet, som omtaler den nye versjonen som ”optimistisk fremtidsrettet”.

– Det positive nå er vel at en del folk vil våge seg på en øl eller to i vårvarmen, men en del vil vel også holde seg mest hjemme og utsette festen til neste sommer. Vi håper i alle tilfelle at «Ut 2021» faller i smak. Så sees vi i hvert fall før eller senere.

 

El Muro Tango: Recuerdo

Kryss i taket! Det er ikke så ofte vi får anledning til å vise tango-videoer. Men her er premieren på en virkelig flott kortfilm med El Muro Tango, et norsk-argentisk tangoband med betydelig suksess siden oppstarten i 2016.

– Handlingen finner sted i Berlin, og følger to dansere fra Buenos Aires, Juampy Ramirez og Daniel Arroyo, mens de utforsker Berlins gater og bakgårder. I løpet av videoen skjer det en forvandling hvor de tar på seg sminke og kler seg i ekstravagante drag-klær, forteller fiolinist Karl Espegård,

– Videoen er et personlig og ukonvensjonelt portrett av de to unge artistene som leker med grenser i et ellers ganske konservativt tangomiljø, satt til musikk av komponisten Osvaldo Pugliese.

Bak filmen står den norske cinematografen Åsmund Hasli. Andre sentrale medlemmer i El Muro Tango er Åsbjørg Ryeng på bandoneón og Juan Pablo de Lucca på piano. Bandet El Muro Tango ga i 2018 ut debutalbumet Nostálgico på tyske Galileo Music, en utgivelse som har blitt berømmet i internasjonal presse.

El Muro Tango skulle i disse dager vært på Europaturné med 16 konserter i Østerrike, Norge, Estland og Tyskland, men er som resten av musikklivet satt ut av spill på grunn av korona-epidemien.

 

Ruben: Burn Down This Room

Ruben Markussen er fra Harstad, og vokste opp på Bjarkøy i Troms. 25-åringen har i løpet de siste årene hatt betydelig suksess, med drøyt 170 millioner strømminger av låtene sine. Han vant Spellemannprisen 2019 i klassen Årets låt for ”Lay By Me”, som alene har blitt strømmet mer enn 66 millioner ganger på Spotify.

”Burn Down This Room” er hans nyeste single og video, og ble sluppet 8. mai. Det har blitt en intens og sterk kortfilm om et usunt forhold, med regi og klipp av Thor Brenne, og med Jonas Grimeland som produsent. I rollene som paret ser vi Hedda Sandvik og Gustavo Majewski.

– Jeg elsket å jobbe med denne låten, der jeg fikk eksperimentere og leke meg med et skikkelig dramatisk lydbilde, sier Ruben på Facebook-siden sin. Han har foreløpig bare gitt ut digitale enkeltlåter, pluss EP-en ”Melancholic” fra 2019.

– Midt i turneen min i år begynte COVID-19 å spre seg her i Norge. Dessverre måtte vi avslutte resten av konsertene. Jeg og teamet mitt bestemte oss derfor for å leie et studio for å lage en kort serie vi kaller for «live sessions». Dette for alle som hadde gledet seg til å ha det gøy med oss på konsert, og de som trenger en pause fra uvissheten.

 


Ane Brun: Feeling Like I Wanna Cry

Vi har presentert Ane Brun et par ganger denne merkelige våren, men denne låten og videoen er så fin at vi nesten må ha med den også.

– Jeg skrev “Feeling Like I Wanna Cry” i fjor, etter at jeg lenge hadde følt på en sorg over at menneskeheten var på ville veier, særlig i forhold til bio-mangfold og klimaet. Samtidig søkte jeg etter tegn på håp om at vi kunne dra lasset sammen, og legge om kursen.

– Den pågående pandemien har vist oss at vi kan handle, og at vi er villig til å gjøre raske, strukturelle endringer for å øke sjansene våre for å overleve. Nå må vi innse at klimakrisen utgjør en lignende trussel mot eksistensen vår, sier artisten i en kommentar til videoen, som du kan lese i sin helhet på YouTube.

“Feeling Like I Wanna Cry” er regissert av Martin Bergström, med Tomas Klemetsson som fotograf. Musikk og tekst er ved Ane Brun og Martin Hederos, som også har produsert låten sammen med Anton Sundell. En større turné i Sverige, Norge og Europa er planlagt i oktober, november og desember.

 

Garden Tapes: Blame No One

Garden Tapes er en fersk duo fra Oslo, som selv omtaler musikken sin som ”dark psychedelic dream wave”. Nå har de akkurat sluppet en musikkvideo fra deres debut-EP ”Burning Cold”, som kom ut i april via deres eget Sotron Records.

– EP-en er spilt inn og produsert av Garden Tapes i Garden House studio vinteren 2019/20, unntatt ”You Want Me Out” som ble sluppet våren 2019, forteller Christian Dam, som utgjør prosjektet sammen med Fredrik Ness Sevendal.

– Vi startet å spille sammen tidlig i 2019, i forbindelse med en impro-festival vi var invitert til å spille på. ”Burning Cold” er tilgjengelig på CD og kassett, og ble for øvrig mastret av Lasse Marhaug denne våren.

– Vi jobber ellers med et album som etter planen kommer i 2021, i tillegg til at en smakebit fra det kommer i form av en singel til høsten.

 

Bazalt: Koetago

Nok et kryss i taket, fordi det ikke er så ofte at vi får presentert nytt fra den norske techno-scenen, heller. Denne delen av musikklivet har vært en seiglivet og interessant sidegren på det norske musikktreet, helt siden Apoptygma Berzerk debuterte med sin EBM-klassiker ”Ashes To Ashes” i 1991.

Bazalt respresenterer en hardere utgave av stilen, og debuterer nå med EP-en ”Koetago”. Duoen er basert i Oslo, og består av russisk-norske Ilja Baduljin og norsk-tyske Hallvard Müller. Den førstnevnte utgjør også halvparten av VJ-duoen We Are Worms, og står for det visuelle uttrykket til bandet, som i live-sammenhenger benytter seg av analoge, modulare synther.

Tittelkuttet fra ”Koetago” er nå blitt til en riktig hardtslående dansevideo, der vi ser Dina Farmakidis og Emma Lomell foran kamera. Filmen er regissert av Mathias S. Jakobsen og Nobu Eriksen, med foto av Alexander Antonsen og Marius Eilertsen. Thea Evanger står for klipp.

Bazalt har nylig tilbragt en måned i Berlin, der de både spilte inn den seks spors EP-en ”Koetago” og et kommende album. Vi gleder oss til å høre mer. Hallvard Müller er for øvrig også sentral i den norske techno-festivalen Monument, som nå skal arrangeres sommeren 2021.

 

Grand Union: Killing Frost

Si hei til Grand Union, som er et nytt norsk-amerikansk samarbeid med medlemmer fra svært solide navn. Bandet består av Stephen Hunking (Hypnolovewheel), Frode Strømstad (I Was A King, The No Ones), Bryan Poole (Of Montreal), Lars Løberg Tofte (Heroes & Zeros) og Arne Kjelsrud Mathisen (I Was A King, Heroes & Zeros, The No Ones).

Bandet startet opp tidlig i 2019, og slapp for en liten tid tilbake videoen til singelen «Killing Frost». Den er laget av vokalist Stephen Hunking, som kjapt innledet et fruktbart låtskriversamarbeid med Frode Strømstad.

– Vi ga først ut en single som het ”Cara”, som ble spilt en del i både Norge og USA, forteller Hunking. – Vi spilte deretter inn nok låter til et helt album i en nedlagt jernvarehandel i Egersund, til stor forundring for nysgjerrige tilskuere. ”The Killing Frost” er første smakebit fra denne innspillingen.

Frode Strømstad og Stephen Hunking har også startet plateselskapet Cara Records, som så langt har gitt ut eldre materiale med The Ladybug Transistor og Hypnolovewheel. De har også startet en ekskusiv single-klubb, som blant annet vil by på ny musikk med musikere som Yo La Tengo, Robyn Hitchcock og The Minus Five. Bra tiltak, synes nå vi.

 

Austestad : Umogleg reise, del 1 – Voyage à travers l’impossible

I farten er vi ikke helt sikre på hvor uttrykket ”rosinen i pølsa” stammer fra. Men vi er derimot overbevist om at det bør brukes i denne forbindelsen, når Hans Martin Austestad slipper sitt tredje soloalbum, Umogleg Reise på Voices of Wonder.

Hans Martin Austestad har i år tiårsjubileum som låtskrivende plateartist – etter debuten med kritikerroste Earlybird Stringband i 2010. I løpet av den tiden kan han blant annet notere seg for åtte album, tre Spellemann-nominasjoner, samt flere priser og utmerkelser.

– Her får du presentert del 1 av ”Umogleg reise”, som består av nykomponert musikk til filmpioner Georges Méliès sin legendariske stumfilm «Voyage à travers l’impossible» fra 1904. Sommeren 2018 var jeg i Paris, der jeg med hansker og plastlommer fikk lese det håndskrevne originalmanuset til stumfilmen på Cinemateket i Paris, sier Austestad.

– Planen var å finne en annen måte å lage album på. Alle de nyskrevne låtene på albumet er en fri omskriving av handlingen fra denne stumfilmen.

Umogleg reise beskrives som en utgivelse som blåser opp alvorlige miljøproblem med lystgass og knallgass. Det lanseres med en serie tilhørende musikkvideoer som musikeren omtaler som «factual fiction». Til sammen utgjør dette ikke mindre enn 11 sanger og videoer, skrevet og fremført av Austestad på klingende vestlandsk.
– Viss politikarar skal trolle med fakta, sleske seg inn med unge partikollegaer, og oppføre seg som rockestjerner, er det opp til oss som driv med faktisk rock og relatert å heve lista, til den blir umogleg å passere utan å gjere ein komplett idiot ut av seg sjølv.

 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en fin og musikalsk helg – og ikke minst en flott 17. mai. Om du ellers vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og fremdeles: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Ballade video: Fristeder og intergalaktisk dans

Ballade video: Fristeder og intergalaktisk dans

Vi deler et romskip med Vegar Vårdal, Rebekka Karijord, Ora The Molecule, Don Juan Dracula, Gunerius & Verdensveven, Rimmslimm, Simon Moholt, Chris Eriksen, De Press og Statsmenn.

Hvor brenner det? Stemmer i musikkbransjen svarer

Hvor brenner det? Stemmer i musikkbransjen svarer

KI-innblanding i musikkproduksjon? Spotifys fordelingsmodell? Spellemannprisen? Her er spalten for deg som vil høre mer om de store spørsmålene i musikkbransjen.

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen

Brede Sørum anses for å være en av de virkelig store favorittene i det norske jazzmiljøet. Men musikken han formidler er alt annet enn den 'den nordiske jazzen'.

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk

Databasen ELNA – Equality Library for Nordic Art Music skal bidra til likestilling i kunstmusikken i Norden.

– Det er ikke algoritmene, men håndverket som til syvende og sist gir resultater

– Det er ikke algoritmene, men håndverket som til syvende og sist gir resultater

Gitarist Magnus Berg gav nylig ut albumet «Electric Sugar» til strålende kritikker. Ballade har fått innblikk i prosessen bak verket.

Bylarm lanserer «Bransjeprisen»

Bylarm lanserer «Bransjeprisen»

Musikk-Norges største bransjekonferanse og -festival presenterer Bransjeprisen: Til menneskene som sjelden får applausen, men som alltid fortjener litt mer av den.

Se alle saker
Konserttips Oslo
Serier
Video
Radio