Sigrid (Foto: Pressefoto)

Ballade Video IX: På vei til Spellemann

Ensomme dager og hender som brenner.

Kalender

Velkommen til en ny utgave av Ballade Video, der vi hver uke prøver å finne frem til noen høydepunkter blant norske musikkvideoproduksjoner. Denne gangen ser vi blant annet på tre unge, men svært godt etablerte artister, som alle er nominert til Spellemannpriser nå i helgen: Sigrid, Alan Walker og Astrid S. I tillegg zoomer vi inn på visesang, hip hop og punkrock, alt sammen fremført på norsk.

 

SIGRID: Don’t Feel Like Crying

Vi starter med den nye singelen fra Sigrid, alias Sigrid Solbakk Raabe. Hun er fra Ålesund, og har opplevd stor suksess de siste par årene, ikke minst med låter som ”Don’t Kill My Vibe” og ”Sucker Punch”. Tidligere denne måneden kom albumet Sucker Punch, som også denne sangen er hentet fra.

Sigrid er nominert til tre Spellemannpriser for 2018: Årets låt, Årets musikkvideo og Popartist. I Musikkvideo-kategorien er hun nominert for nettopp ”Sucker Punch”, mens de andre nominerte er Sondre Justad, Hkeem og Aurora.

 

BLOMST: Mine hender brenner

Blomst er fra Trondheim/Oslo, og er blitt kalt både ”gladrock” og ”sinnarock”. De startet opp rundt 2010, og har underveis delt scene med både Motorpsycho og Kaizers Orchestra. I 2015 kom albumet Blomst, som i år har fått oppfølgeren Blomst IL.

”Mine hender brenner” er åpningskuttet på det nye albumet. Blomst består av Ida Dorthea Horpestad (vokal/gitar), Lasse Febakke (gitar), Chris Robin Omdahl (bass) og Teodor Andersen (trommer). Blomst IL kom ut på Kvinnedagen, og har fått flere riktig gode anmeldelser, med skryt for rå, fengende og upretensiøs musikk.

 

STIAN SOLI med Elin Kåven: MIHÁ

”Men jeg puster og hjertet slår. Jeg har blitt trøkka ned i dypet, men jeg står.” Det er refrenget på denne låten av Stian Soli, som kom ut i februar. Sangen handler om den såkalte Tysfjordsaken, og tar for seg skjebnen til ”Liv”. Det er også lagd en minidokumentar om møtet mellom «Liv» og Stian Soli, der hun får høre låten for første gang.

Stian Alexander Nøtland Soli er fra Fredrikstad. Han har tidligere gitt ut albumene Terningkast 6 (2001), Storyteller Sessions (2008) og Sjela i vater (2015), og har samarbeidet med blant andre Maria Mohn og Claudia Scott. Her har han med seg danseren og artisten Elin Kåven, som i 2011 ble utnevnt til Årets samiske artist av Scene Finnmark/Sapmi Music.

 

SPIRA: Den mest ensomme dagen

Spira, eller Steffen Falch, er fra Bøverbru i Vestre Toten, og ble tidlig interessert i hip hop. ”Musikken har redda livet mitt, og å endelig kunne dele den med andre og forhåpentligvis kunne hjelpe andre, er en følelse som ikke kan beskrives”, har han uttalt. Han har jobbet sammen med rappere som som OnklP og Klish.

”Den mest ensomme dagen” er en uttrykksfull video, som er lagd av Aleksander Dario Nilsen og Filthy Frames. Låten er hentet fra Spiras kommende tredjealbum, som har fått tittelen Var det verdt det? Musikken er lagd av Kim Morten Mohn i Idunsfella, som også har produsert det nye albumet.

 

ALAN WALKER med Sabrina Carpenter & Farruko: On My Way

Det er ikke så mange norske artister som passerer 30 millioner visninger på YouTube, få dager etter at en ny låt er sluppet. Alan Walker er en av Norges mest kommersielt vellykkede artister, og har her fått med seg amerikanske Sabrina Carpenter og puertoricanske Farruko. Regi og videokonsept er ved Kristian Berg.

Alan Olav Walker er født i England, men vokste opp i Bergen. 21-åringen har rundt 20 millioner månedlige lyttere på Spotify, og slo gjennom med låten ”Faded” i 2015. Under Spellemannprisen 2018 er han nominert for to sanger i kategorien Årets låt: hans egen ”Darkside” samt ”Ignite” i samarbeid med K-391, aka Kenneth Nilsen.

 

ASTRID S: A Man Needs A Maid – Live at NRK

Vi avslutter denne runden med et klipp fra NRK, i anledning av at Thomas Seltzers ”Trygdekontoret” har startet en ny sesong. Serien har gjennom årene fått mange norske artister til å lage fine og litt uventede tolkninger av andres sanger. Her er det Astrid S som gjør ”A Man Needs A Maid”, som opprinnelig kom på Neil Young-albumet Harvest fra 1972.

Astrid Smeplass er fra Berkåk i Trøndelag, og ble kåret til Årets spellemann i 2017. Hun er i år nominert til Spellemannpris i kategorien Årets låt, for sangen ”Emotion”.

 

Ballade ønsker som vanlig alle våre lesere en riktig god helg. Vi mottar gjerne forslag om aktuelle videoproduksjoner, og lover å se på alle tips vi får inn.

Skriv til guro@ballade.no, og merk e-posten “Ballade Video”.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev