asamisimasa

asamisimasa på Parkteatret 2. februar

Med overskriften «bæsjende kuer, overstyrt baljebass og skeive vibrafoner» inviterer asamisimasa til konsert på Parkteatret i Oslo torsdag 2. februar. Her fremføres musikk av Trond Reinholdtsen og Øyvind Torvund, samt to nye britiske verk. Ensemblet forbereder seg i disse dager på idylliske Bogstad gård utenfor Oslo.

Kalender

2. februar er det duket for ny konsert, denne gangen på Parkteateret i Oslo. På programmet står musikk av Trond Reinholdtsen og Øyvind Torvund, samt britene Matthew Shlomowitz og Chris Dench.

Programmet er, som overskriften antyder, heftig. Med Trond Reinholdtsens 25 minutter lange verk ”In Context” settes humor, metakommentar og filosofi på dagsorden. Ensemblet skriver om stykket: ”Reinholdtsens «In Context» er et ambisiøst verk for tre musikere, video og live elektronikk. Med sin lekne blanding av musikk og video, dyp seriøsitet, slapstick-humor og selvreflekterende kommentarer inntar verket en viktig plass ikke bare i Reinholdtsens produksjon, men kanskje også i de senere årenes norske kunstmusikkhistorie.” Verket ble urframført under Ultima-festivalen 2004, og Ballades anmeldelse av stykket, kan du lese [link id=59957 title=»her»].

Stykket med baljebass er det Øyvind Torvund som står for. For den uinnvidde:

— En baljebass er en bass laget av en vaskebalje og et kosteskaft (veldig populært i England på 60-tallet, da het det skiffle-bass/skiffle). Så vi har laga en bass av noen treplater, en metallstang og noen strenger, klæsja på noen mikrofoner og kjørt den gjennom et par fuzzbokser. Spilles med plekter, fingre, køller, sprettball og bue. litt sånn arte povera, sier gitarist Anders Førisdal i asamisimasa.

Programkommentaren er som følger: ”Torvunds «POWERT ART» forsøker å forene rockens energi med den Italienske kunstretningen Arte Poveras bruk av materiale, og drar også sterke veksler på balkansk folkemusikk og en sang av Henry Purcell. At dette ender opp som et helhetlig verk og ikke bare som en postmodernistisk pastisj vitner om Torvunds genuine interesse for forskjellige uttrykksformer, og med bruk av baljebass, munnspill, megafon og forskjellige former for feedback har verket et meget spesielt uttrykk som vi håper kan appellere til et publikum utenfor det ordinære samtidsmusikkmiljøet.”

Til slutt presenteres musikk av to britiske komponister; Matthew Shlomowitz og Chris Dench. Ingen av disse er særlig kjent i Norge, men asamisimasa innledet samarbeid med dem i forbindelse med Huddersfield-festivalen. Begge verkene ble urframført av asamisimasa under Huddersfield Contemporary Music Festival 2005.

— Det er første gang det spilles ensembleverk av disse komponistene i Norge, men ikke den siste, for begge komponister ønsker å fortsette å jobbe med asamisimasa i de kommende årene, forteller ensemblet.

asamisimasa har spilt konserter ved Ultima, Borealis, Fartein Valen-festivalen, GAS (Göteborg) Cutting Edge (London), HCMF (Huddersfield) og Roaring Hooves (Mongolia). I mai arrangerte asamisimasa en egen festival viet Helmut Lachenmanns musikk, og i mars feirer de Aldo Clementis 80-års jubileum med en portrettkonsert og spesialutstilling på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum. Ensemblet holdt tre konserter under årets Ultimafestival, og vakte oppsikt med den 10 timer lange konsertinstallasjonen «STORMO» av Dror Feiler.

Kommende prosjekter inkluderer konserter ved festivaler som og 2 Days and 2 Nights (Odessa) i tillegg til konserter i Oslo, Stockholm, Freiburg og London. Ensemblet har samarbeidet med komponister som Helmut Lachenmann, Aldo Clementi, Øyvind Torvund, Trond Reinholdtsen, James Saunders og Michael Finnissy, og av kommende urfremføringer kan nevnes nye verk Ole-Henrik Moe jr., Knut Olaf Sunde, Risto Holopainen og Chris Dench.

asamisimasa mottar Kulturrådets ensemblestøtte. Konserten er støttet av Fond for utøvende kunstnere og Norsk Komponistforening.

Repertoar:
Trond Reinholdtsen: In Context
Øyvind Torvund: POWER ART
Matthew Shlomowitz: You Close Your Eyes Again
Chris Dench: Blood Music

Mer informasjon om Chris Dench finner du her, informasjon om Matthew Shlomowitz finnes på denne lenken. Konserten finner sted på Parkteatret i Oslo 2. februar klokken 19.30

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev