Asamisimasa - Ultima 2004

Asamisimasa portretterer Clementi

Samtidsmusikkensemblet asamisimasa setter søkelys på en av Italias mest innflytelsesrike og særpregede samtidskomponister, Aldo Clementi. Clementi fylte 80 år forrige mai, og ensemblet ønsker å markere dette med en konsert på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden. Dette vil bli den første store presentasjonen av Clementis musikk i Norge – noe som er på høy tid, i følge ensemblet – som mener at komponisten har hatt en forsinket, men tydelig innflytelse på den oppvoksende generasjonen komponister.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Aldo Clementi, en av Italias mest innflytelsesrike og etterkrigstidens mest særpregede komponister, fylte 80 år forrige mai, og samtidsmusikkensemblet asamisimasa ønsker å markere dette med en portrettkonsert på Henie-Onstad Kunstsenter i Bærum 2. april klokken 15.00.

Ensemblet skriver selv om konserten:

«Clementi startet sin karriere som neoklassisist, og besøkte de legendariske sommerkursene i Darmstadt mellom 1957 og 1962. Han ble meget nedslått av det han møtte der, og ble en av serialismens krasseste kritikere – han hevdet at det eneste musikken kunne håpe på etter å ha blitt analysert i filler av serialistene var å beskrive sin egen død.

Clementis stil er fra midten av 60-tallet preget av en meget tett polyfoni basert på sitater og konturløse, hendøende former, og det er vår mening at Aldo Clementi på denne måten har formulert en av de sterkeste og, ikke minst, vakreste kritikkene av den europeiske kulturens selvforståelse i vår egen tid.

Selv om Clementi fremholdes som en av Europas viktigste komponister av for eksempel Helmut Lachenmann og Michael Finnissy har han aldri hatt et stort publikum. Hans forsinkede innflytelse på den oppvoksende generasjonen komponister er dog tydelig, noe som gjør at det er på høy tid at hans musikk spilles for et norsk publikum.

Dette vil bli den første store presentasjonen av Clementis musikk i Norge overhodet, noe som utgjør bakgrunnen for å holde konserten på HOK – den viktigste påvirkningskilden for Clementis stil kommer fra billedkunst, og for å underbygge dette har ensemblet gått sammen med HOK om å lage en spesialutstilling til denne konserten med bilder av kunstnere som har vært viktige for Clementi.

Slik ønsker vi å presentere en konsert hvor det klanglige og det visuelle kan belyse hverandre gjensidig, med håp om å kunne stimulere publikum til å tenke over relasjonen mellom de forskjellige kunstartene. Slik håper vi også å kunne tydeliggjøre noe av Clementis kompositoriske og tradisjonskritiske prosjekt.»

Clementi-spesialisten Gianluigi Mattietti vil holde en introduksjon til konserten, om forholdet mellom Clementi og billedkunst. Han vil også holde et foredrag om Clementi på Norges musikkhøgskole (Slemdalsveien 11) lørdag 1. april kl. 14.00 som er åpent for alle.

Repertoar:

Dedica – klarinett, cello, klaver (1998)

Fantasia – 10-strengs gitar (1978)

En liten svensk rapsodi – sopran, bassklarinett, klaver (1993)

Dodici variazioni – gitar (1980)

Berceuse – bassklarinett, preparert klaver, bratsj, cello (1979)
EDADGEG – sopran, klaver, klarinett, gitar, vibrafon (urfremføring)(2005)

Bilder av:

Jean Dubuffet

Hans Hartung

Pierre Soulages

Ensemblet er for anledningen utvidet med Bendik Foss, bratsj og Hans Josef Groh, cello (begge musikere i Oslo Filharmoniske Orkester og Oslo Sinfonietta).

asamisimasa (Janne Berglund, sopran, Heloisa Amaral, klaver, Rolf Borch, klarinett, Anders Førisdal, gitar og Håkon Stene, slagverk) ble dannet i 2001, og har spilt konserter ved Ultima, Borealis, Fartein Valen-festivalen, GAS (Göteborg) Cutting Edge (London), HCMF (Huddersfield) og Roaring Hooves (Mongolia). I mai arrangerte asamisimasa en egen festival viet Helmut Lachenmanns musikk, og i april feirer de Aldo Clementis 80-års jubileum med en portrettkonsert og spesialutstilling på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum. Ensemblet holdt tre konserter under årets Ultimafestival, og vakte oppsikt med den 10 timer lange konsertinstallasjonen «STORMO» av Dror Feiler.

Kommende prosjekter inkluderer konserter ved festivaler som og 2 Days and 2 Nights (Odessa) i tillegg til konserter i Oslo, Stockholm, Freiburg og Stanford. Ensemblet har samarbeidet med komponister som Helmut Lachenmann, Aldo Clementi, Øyvind Torvund, Trond Reinholdtsen, James Saunders og Michael Finnissy, og av kommende urfremføringer kan nevnes nye verk Ole-Henrik Moe jr., Knut Olaf Sunde, Risto Holopainen og Chris Dench.

asamisimasa mottar ensemblestøtte fra Norsk Kulturråd. Konserten er støttet av Istituto di Cultura Italiano og Fond for utøvende kunstnere.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev