Håkon Mørch Stene og Johannes Weisser, vinnere av Klassisk INTRO, 2005

Årets klassiske INTRO-musikere er klare

Lørdag 28. mai gikk finalen for INTRO Klassisk av stabelen i Bergen. De to vinnerne var Håkon Mørch Stene, slagverk og Johannes Weisser, baryton. De to har dermed sikret seg tre års intens karrieremessig oppfølging fra Rikskonsertenes side.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Hilde Holbæk-Hanssen

INTRO Klassisk er Rikskonsertenes prestisjetunge lanseringsprogram for unge klassike utøvere, og utvelgelsen betegnes som Norges tøffeste musikkonkurranse.

Glem IDOL! står det i Rikskonsertenes pressemelding. Her veies høyt utdannede og trenede musikere på gullvekt gjennom en meget tøff utsilingsrunde og avsluttende finaleomgang, hvor inntil tre av de seks finalistene kan oppnå tre år med lanseringshjelp overfor profilerte festivaler, orkestre og andre toneangivelnde musikkinstitusjoner.

I år valgte man å satse på to av kandidatene. Den ene av dem er den 28 gamle slagverkeren Håkon Mørch Stene. Stene har mastergradsstudier fra Hochschule für Musik, Freiburg (-2003) og hovedfag i solo/kammermusikk ved Norges musikkhøgskole (2004). Han har studert med Bernhard Wulff, Pascal Pons, John Edward Kelly og Kjell Samkopf. Han har en omfattende konsertvirksomhet, bl.a . som medlem av duoen Twine og ensemblet asimisimasa.

– Jeg er veldig overrasket, uttaler Stene til Ballade. Jeg jobbet egentlig bare som jeg gjør på en vanlig konsert. Men jeg er selvfølgelig kjempeglad. For en frilansmusiker utgjør INTRO-programmet en kjempesjanse, og jeg ser veldig frem til å kunne få oppdrag uten å måtte bruke så mye tid på å søke om støtte. Jeg har veldig lyst til å spille mer for barn og er, som naturlig kan være for en slagverker, opptatt av å spille samtidsmusikk.

Stene imponerte stort med et enormt batteri på scenen, og på spørsmål om hvordan han klarer å huske så mye komplisert slagverkbehandling utenat svarer han at det skulle bare mangle! Når pianister og fiolinister klarer å lære stoffet utenat må slagverkene kunne det, selv om de iflg. den berømte slagverkern Stephen Schick egentlig ikke har noe instrument. En slagverker må kunne spille på alt, noe Stene demonstrerte ved å spille ballong solo i Rolf Wallins ”Scratch”.

Den unge barytonen Johannes Weisser, 24 år, ble den andre vinneren. Han har diplomeksamen fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium (2003) og avslutter i disse dager sin utdannelse ved Det Kgl. Danske Opera-akademi. Han har studert sang med Susanna Eken og lied-interpretasjon med Helmut Deutsch og Roger Vignoles. Han har allerede rukket noen roller ved Den Kgl. Opera i København, Den Norske Opera og Komische Oper i Berlin. Han har debutert som lied-sanger i København og Oslo (2004).

– Dette var veldig morsomt, sier Johannes Weisser. Og det var spennende å delta. Men auditions er mye verre! Da får man synge i fire minutter for en operasjef et eller anne sted i, for kanskje aldri å høre noe fra ham. Dette var mer som å synge på en konsert.

For Johannes Weisser passer dette lanseringsprogrammet godt ettersom han nå har tenkt å vende nesen hjem etter seks år i København. Han har allerede rukket å imponere gamlelandet bl.a. ved sin debut på Den Norske Opera i fjor. Men det er lied som ligger hans hjerte nærmest. Hans intense og følsomme tolkninger av Schumann, Brahms og Schubert på finalen gjorde et mektig inntrykk på de tilstedeværende.

— Vi mener vi har funnet to musikere med et stort potensiale som fremtidige solister, uttaler Rikskonsertenes direktør Einar Solbu.

Juryen besto av juryformann Einar Solbu, pianisten Håkon Austbø, cellist Øystein Birkeland, sangeren Svein Bjørkøy, fløytisten Ingela Øien og Arnfinn Refsdal fra Rikskonsertene.

Stillinger

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev